Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 11:26

Πνευματικό διήμερο στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του

Το Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 40 Χρόνων από την Ίδρυσή του (1976-2016)

πραγματοποιεί   με  αφορμή την παρουσίαση  των δύο πονημάτων του κ. Ιωάννη Θ. Χαμιζίδη, « Ο Δίσκος της Φαιστού» - το πρώτο “πέτρινο CDROM” - και τα «Γραμμικά Κείμενα», ερμηνευμένα με «κλειδί» την Ποντιακή διάλεκτο, ένα «Πνευματικό Διήμερο» σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Π. Ε. Κοζάνη.

Από τη Νεολιθική εποχή μέχρι σήμερα τα Μνημεία αποτελούν  « ‘το όπλο’  ενάντια στη λήθη».  Οι Χρυσοφόροι Μυκήνες, η Ακρόπολη των Αθηνών και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα -   το παγκόσμιο σύμβολο Μμήμης Πολιτισμού που «δένει» μοναδικά το Ελληνικό Φως,   είναι τα θέματα  κορυφαίων επιστημόνων  στην εκδήλωση της επόμενης ημέρας.

Στόχος της πολιτισμικής αυτής συνέργειας είναι η  ανάδειξη της άρρηκτης σχέσης  μεταξύ της του Λόγου, της Αρχιτεκτονικής,  της  Παιδείας, της Τεχνολογίας και του Πολιτισμού, στην ανέλιξη της ανθρώπινης υπόστασης  και στην δόμηση της ατομικής και συλλογικής μας ταυτότητας.  Στοιχεία  που η λαϊκή μας παράδοση κατέγραψε  και με την μουσική, τον χορό και το τραγούδι, τα οποία και απέδωσαν μοναδικά ερμηνεύοντας τα δύο βιβλία του κ. Χαμιζίδη  στο πολιτιστικό ντοκιμαντέρ  « Αγγίζοντας το μύθο μου ζω»,  τα Μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων που πρωταγωνίστησαν: του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η Μεγαλόνησος», της Ευξείνου  Λέσχη Κοζάνης,  και του  « Μουσικού Σχήματος  Ποντιακής Λύρας του Νίκου Κοτταρίδη».

 

Κατηγορία : Πολιτισμός