Οι ζύμες που περιέχουν μαγιά, όπως το τσουρέκι θεωρούνται δύσκολες επειδή άλλοτε μπορεί να φουσκώσουν και άλλοτε όχι, ακόμα και αν ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή.

1-tsoureki
1. Θερμοκρασία της μαγιάς: Όταν διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό υγρό (νερό ή γάλα, ανάλογα με τη συνταγή), φροντίζουμε η θερμοκρασία του υγρού να μην ξεπερνά τους 50°C. Δηλαδή, δεν το αφήνουμε να βράσει, αλλά το αποσύρουμε μόλις γίνει χλιαρό, γιατί, αν το ρίξουμε καυτό στη μαγιά, θα καταστρέψουμε τους ζυμομύκητες και δεν θα πετύχει το φούσκωμα. Ένα κόλπο για να δούμε αν το υγρό έχει τη σωστή θερμοκρασία είναι να βάλουμε το δάχτυλό μας: Θα πρέπει να το αισθανθούμε ζεστό, αλλά να μπορούμε να το ανεχθούμε.

2-tsoureki            3-tsoureki

2. Σωστό ζύμωμα: Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στάδια επειδή βοηθά να αναπτυχθεί ορθά το πλέγμα της γλουτένης, που θα επηρεάσει έπειτα τη δομή και την υφή του τσουρεκιού κάνοντάς το αφράτο. Μπορούμε να ζυμώσουμε με τα χέρια ή το γάντζο του μίξερ. Επιλέγουμε χαμηλή ταχύτητα, αφού το ζυμάρι είναι σφιχτό και μπορεί το μίξερ να «ζοριστεί». Καθώς ζυμώνουμε, παρατηρούμε ότι η ζύμη αλλάζει μορφή. Στην αρχή είναι πιο κολλώδης και στέκεται πάνω στα τοιχώματα, αλλά, όσο συνεχίζουμε, γίνεται πιο ελαστική και λεία και αρχίζει να ξεκολλάει.

4-tsoureki
3. Αναμονή σε δύο φάσεις: Η μαγιά χρειάζεται χρόνο για να δράσει. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ξεκούραση της ζύμης, και μάλιστα σε δύο φάσεις. Μετά το πρώτο ζύμωμα, δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας και χαράσσουμε με μαχαίρι ένα σταυρό στην επιφάνειά της. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον.

5-tsoureki
4. Μόλις φουσκώσει, ο σταυρός θα εξαφανιστεί. Έτσι ξέρουμε ότι έχει πετύχει το πρώτο φούσκωμα.

6-tsoureki
5. Στη συνέχεια, πλάθουμε ξανά τη ζύμη ελαφρώς με το χέρι μας για να φύγει ο αέρας που έχει εγκλωβιστεί και να μη γίνει πολύ κυψελωτή.

7-tsoureki
6. Τέλος, της δίνουμε το τελικό σχήμα (πλεξούδα, κουλούρα κλπ.). Αφήνουμε πάλι σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο.
Ο συνολικός χρόνος αναμονής εξαρτάται από τη θερμοκρασία της ζύμης και τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. Υπολογίζουμε από 2 μέχρι 4 ώρες.

8-tsoureki
7. Δεν τρυπάμε το τσουρέκι! Αφού ξεκουραστεί και φουσκώσει δύο φορές η ζύμη, τη βάζουμε να ψηθεί. Προηγουμένως, όμως, είθισται να την αλείφουμε με λίγο αβγό, για να γίνει γυαλιστερή. Προσέχουμε να μην το κάνουμε άτσαλα, γιατί, αν τρυπήσουμε κατά λάθος το τσουρέκι με το πινέλο, θα δημιουργηθεί μια οπή από όπου θα διαφεύγει ο αέρας της ζύμης και μπορεί αυτή αρχικά να φουσκώσει στο ψήσιμο και μετά να κάτσει απότομα.

Και μια συνταγή…

Αφράτο παραδοσιακό τσουρέκι με τα κλασικά αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα και μαστιχωτή υφή.

ΥΛΙΚΑ

  • 40 γρ. Μαγιά Νωπή
  • 190 γρ. Γάλα πλήρες φρέσκο 40γρ. επιπλέον χλιαρό
  • 2 τεμ. αυγά & 1 επιπλέον για επάλειψη
  • 125 γρ. Βούτυρο αγελάδος Σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
  • 680 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 πρέζα Αλάτι
  • 1 κ.γ. Μαχλέπι Κοπανισμένο (όχι πολύ γεμάτο)
  • 0.5 κ.γ. Μαστίχα Κοπανισμένη σε σκόνη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
  • Αμύγδαλο Φιλέ, για την επιφάνεια

Διαλύουμε τη μαγιά στα 40 γρ. χλιαρό γάλα ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα δύο αυγά, το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο (το εργαλείο για τις ζύμες) σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου αναμειχθούν καλά. Έπειτα προσθέτουμε κομμάτι-κομμάτι το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό και ελαστικό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Προσοχή, στην αρχή θα φαίνεται πως κολλάει αρκετά, αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι, γιατί θα σκληρύνει. Τέλος, προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα, ώστε να διασκορπιστούν τα αρώματα στη ζύμη.
Σταματάμε το μίξερ και δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας. Τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν την βάζουμε στον πάγκο και την ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια για να φύγει ο αέρας. Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο μπαστούνι. Ενώνουμε τα μπαστούνια μεταξύ τους στο πάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για άλλη μία ώρα ώστε να φουσκώσει ξανά.

Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με λίγο νερό και αλείφουμε το τσουρέκι πολύ προσεκτικά (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε). Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

TIP

  • Μπορούμε να φτιάξουμε δύο μικρότερα τσουρέκια.
  • Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη δόση, καλύτερα να ζυμώσουμε στο χέρι. Για να μην κολλάει πολύ η ζύμη, λιώνουμε το βούτυρο και βουτάμε κάθε τόσο σε αυτό τα χέρια μας, μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο.
  • Αν θέλουμε να βάλουμε ξερή μαγιά σε αυτή τη συνταγή, χρησιμοποιούμε 20 γρ. Πάντως, καλύτερα είναι η νωπή γιατί δίνει πιο ωραίο άρωμα.
  • Αν θέλουμε στο τσουρέκι μας κόκκινο αβγό, το βάζουμε όταν φτιάξουμε την πλεξούδα, πριν το δεύτερο φούσκωμα.

ΠΗΓΗ: http://steliosparliaros.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here