Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας – Χιονίζει από το πρωί σε Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Βοριάδες 8 και 9 μποφόρ στα πελάγη – Σταδιακή βελτίωση από την Παρασκευή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας από την Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις καταιγίδες και τα χιόνια όχι μόνο στα ορεινά, ημιορεινά, αλλά και σε πιο πεδινές περιοχές, κυρίως στα βόρεια. Τα φαινόμενα αυτά συνεχίζονται και σήμερα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο μέχρι το απόγευμα, ενώ στα ηπειρωτικά μέχρι το βράδυ. Επίσης, ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από τις πρωινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι το απόγευμα σε όλα τα ορεινά της ηπειρωτικής χώρες, εκτός της Θράκης και πρόσκαιρα στα ημιορεινά των ίδιων περιοχών εκτός της Πελοποννήσου. Σε ορισμένες περιοχές, χιονοπτώσεις πρόσκαιρα αναμένεται να σημειωθούν και στις περιοχές της Ηπείρου από 600 με 700 μέτρα υψόμετρο, στη Δυτική Μακεδονία από 300 με 800 μέτρα υψόμετρο, και στη Θεσσαλία, Δυτική και Κεντρική Στερεά από 700 έως 800 μέτρα υψόμετρο.

Στα λευκά ντύθηκε η δυτική Μακεδονία από τη χιονόπτωση που ξεκίνησε τα ξημερώματα και συνεχίζεται αμείωτη έως αυτή την ώρα. Το πρώτο χιόνι της νέας χρονιάς πέφτει ακόμη και μέσα στις πόλεις, χωρίς όμως να δημιουργεί για την ώρα σοβαρά προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό, όσο και στο επαρχιακό δίκτυο. Όμως, η χιονόπτωση γίνεται πιο πυκνή σε μεγαλύτερο υψόμετρο, όπως στο ορεινό Βόιο, τον Πεντάλοφο, το Επταχώρι και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο στον αυχένα της Πίνδου. Επίσης, χιονίζει στα ορεινά Γρεβενά και σε όλα τα χωριά πέριξ του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας, στη Φλώρινα και πιο συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του χιονοδρομικού κέντρου Πισοδερίου, καθώς και στο Νεστόριο και τα χωριά του Γράμμου στην περιοχή της Καστοριάς. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην ορεινή διάβαση στον δρόμο Φλώρινας – Καστοριάς μέσω Βιτσίου και σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας, ενώ τα οχήματά τους θα πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνι στην Κοζάνη – βίντεο από kozan.gr

 

Χιόνι στην Πτολεμαΐδα – βίντεο από kozan.gr

Λόγω ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται από τις 9 το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά. Επίσης, δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο του υδροπτέρυγου από Βόλο για Σποράδες. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για σήμερα βαθμιαία επικράτηση βόρειων ανέμων στα πελάγη που κατα τόπους θα φθάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο πνέουν βόρειοι 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ προς το βράδυ θα παρουσιάσουν εξασθένηση κατά 2 περίπου μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ, προς το βράδυ όμως θα γίνουν βορειοδυτικοί και εξασθενήσουν κατά 2 μποφόρ, με εξαίρεση το Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα διατηρήσουν την έντασή τους.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα (κυρίως στα παραθαλάσσια), οι οποίες τοπικά θα είναι ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά καθώς και τα ημιορεινά (εκτός της Θράκης). Βελτίωση του καιρού από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ και γρήγορα από τα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 5-7 μποφόρ και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και τα ημιορεινά (εκτός της Πελοποννήσου). Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα.
Ανεμοι: Δυτικοί, νοτιοδυτικοί 5-7 μποφόρ και πιθανόν στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ. Γρήγορα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 7-8 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά στα βόρεια αυξημένες, που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, κυρίως στα παραθαλάσσια τμήματα. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά (εκτός της Πελοποννήσου). Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ και από τα δυτικά.
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί, 4-6 μποφόρ και στα νότια έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς, 5-7 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αρχικά νεφώσεις, κυρίως στην Κρήτη, με πρόσκαιρες ασθενείς βροχές οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν καταιγίδες, τοπικά ισχυρές. Εξασθένηση αργά τη νύχτα.
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί, 5-7 μποφόρ και πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους, βορειοδυτικούς, 7-8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5-6 μποφόρ και σταδιακά 7 μποφόρ και πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6-7 μποφόρ και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800-900 μέτρα). Σταδιακή βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Νότιοι, νοτιοδυτικοί 4-6 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους, βορειοδυτικούς, 6-8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα, πιθανόν πρόσκαιρα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις, 3-5 μποφόρ και σταδιακά βορειοδυτικοί, 5-6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: Ετοιμαστείτε για χιονοπόλεμο


Για χιονοπτώσεις κάνει λόγο και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος έγραψε σχετικά στο Facebook:

«Η κίνηση ενός αρκετά ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, από τα βορειοδυτικά της Ελλάδας προς τα νοτιοανατολικά, θα είναι ικανό ώστε αύριο Πέμπτη να δημιουργήσει διαφόρων ειδών προβλήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας». 

Σημειώνει μάλιστα ότι μολονότι θα είναι εξπρές, το πέρασμα της κακοκαιρίας θα δώσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα, πολύ πυκνά χιόνια ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου, σφοδρούς ανέμους που θα αγγίζουν τα 9 μποφόρ αλλά και πτώση της θερμοκρασίας κατά 3-5 βαθμούς κατά μέσο όρο για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πού θα είναι ισχυρές οι καταιγίδες

«Ιδιαίτερα ισχυρές θα είναι οι βροχοπτώσεις στη δυτική, κεντρονότια και νοτιοανατολική Ελλάδα, αφού κατά περιόδους θα εκδηλωθούν και έντονες καταιγίδες. Για παράδειγμα, οι περιοχές που θέτουν υποψηφιότητα για ισχυρές καταιγίδες είναι :

Επτάνησα
Ήπειρος
Δυτική Στερεά
Πελοπόννησος
Αττική (οριακά)
Κυκλάδες
Κρήτη
Δωδεκάνησα».

Και συνεχίζει την πρόγνωσή του:

«Σφοδροί άνεμοι 9 μποφόρ στα δυτικά και νότια
Σε όλη την Ελλάδα θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-8 και τοπικά 8 μποφόρ και από βόρειες διευθύνσεις. Όμως, σε περιοχές του Ιονίου (Επτάνησα) αλλά και του νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα) οι εντάσεις των ανέμων θα αγγίζουν τα 9 και πιθανότατα τα 10 μποφόρ ως μέγιστες ριπές.

Ασφαλώς δεν θα πνέουν ισχυροί άνεμοι μόνο στις θαλάσσιες περιοχές, οι ισχυροί άνεμοι θα επηρεάζουν κυρίως και τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα

Βροχές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Πολύ βροχερός κατά διαστήματα θα είναι ο καιρός στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Στην Αττική υπάρχει ενδεχόμενο και για “πέρασμα” τοπικών καταιγίδων.

Προσοχή, πυκνές χιονοπτώσεις
Καταρχήν θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σχεδόν σε όλα τα ορεινά τμήματα της χώρας. Σε αρκετά διαμερίσματα όμως οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν πολύ χαμηλότερα υψομετρικά και θα επηρεάσουν ακόμη και σχεδόν ημιπεδινές περιοχές. Στο ορεινό και ημιορεινό οδικό δίκτυο της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής Ελλάδας θα χρειαστεί σίγουρα να έχετε μαζί σας αλυσίδες.

Υψόμετρα χιονοπτώσεων

Στα παρακάτω διαμερίσματα, από τα συγκεκριμένα υψόμετρα και υψηλότερα θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα χιονοπτώσεις.

Θράκη : 600 m
Ανατολική Μακεδονία : 650 m
Κεντρική Μακεδονία : 600 m, πρόσκαιρα και από τα 450 m στα δυτικά και βόρεια του διαμερίσματος
Δυτική Μακεδονία : 500 m (χιόνια σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις!)
Ήπειρος : 700 m
Θεσσαλία : 550-600 m, όμως, στα νότια του διαμερίσματος πρόσκαιρα ακόμη και από τα 250-300m
Στερεά : 800 m, όμως, στη Φθιώτιδα πάνω από τα 500 m και ειδικά στα βόρεια της Φθιώτιδας πάνω από τα 300 m
Αττική : 800 m, στα βορειοδυτικά του νομού από τα 700-750 m
Πελοπόννησος : 900 m, στα βορειοανατολικά από τα 800-850 m
Κρήτη : 1300 m

Βελτίωση από την Παρασκευή
Μετά την ισχυρή αλλά εξπρές κακοκαιρία της Πέμπτης, ο καιρός την Παρασκευή θα βελτιωθεί, οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν (εκτός του νοτιοανατολικού Αιγαίου 6-7 και τοπικά 8 μποφόρ βοριάδες το πρωί) και η θερμοκρασία θα ξεκινήσει να “τραβάει” την ανηφόρα. Από το Σάββατο το μεσημέρι, απλά θα μας απασχολήσουν οι αραιές νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν. Γενικά όμως ο καιρός θα είναι σχετικά καλός, τόσο ανήμερα των Θεοφανίων, όσο και ανήμερα του Άη Γιάννη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here