Ανησυχία και στην χώρα μας προκαλεί το διατροφικό σκάνδαλο με βρεφικό γάλα γαλλικής εταιρείας, που προσλαμβάνει διεθνείς διαστάσεις. 26 βρέφη, αρρώστησαν από το μολυσμένο γάλα για το οποίο εκφράζονται φόβοι ότι έχει σαλμονέλα. Στους πίνακες των γαλλικών αρχών και τα βρεφικά γάλατα Frezylac.

Στην χώρα μας βρεφικό γάλα της εταιρείας Lactalis κυκλοφορεί από την εταιρεία Frezyderm όπως προκύπτει και από τον πίνακα που έχουν δώσει οι αρμόδιες Γαλλικές αρχές στην δημοσιότητα με τις παρτίδες που εκφράζονται φόβοι ότι υπάρχει ενδεχόμενο παρτίδες να είναι μολυσμένες με σαλμονέλα

Η σχετική λίστα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, με τις παρτίδες του βραφικού γάλακτος που κυκλοφορεί στην χώρα μας

frezylac4232.jpg

FREZY4.jpg

δείτε εδω όλη την λίστα από το γαλλικό υπουργείο

Σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κυριάκος Θεοδοσιάσης ανέφερε την Κυριακή πως τα φαρμακεία έχουν την δυνατότητα με την επίσημη ανακοίνωση να προβούν στην απόσυρση του προϊόντος άμεσα.

Αναρωτήθηκε, ωστόσο, εάν τα άλλα σημεία πώλησης έχουν αυτή τη δυνατότητα…

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η σαλμονέλα είναι ένα gram – αρνητικό βακτήριο, της οικογένειας των εντεροβακτηριοειδών.

Το είδος που προκαλεί νόσο στον άνθρωπο είναι το Salmonella enterica, που έχει έξι υποείδη (enterica, salamae, arizonae, diarizonae, houtenae, indica).

«Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από τις 2 Δεκεμβρίου μας επέτρεψαν να επιβεβαιώσουμε τη σύνδεση μεταξύ των μολύνσεων και της κατανάλωσης βρεφικών προϊόντων που παρήχθησαν σε εργοστάσια του ομίλουLNS (Lactalis Nutrition Santé)» αναφέρει η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι πιο σοβαρές μολύνσεις. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η κατάσταση της υγείας των βρεφών που νόσησαν έχει βελτιωθεί. Το γαλλικό υπουργείο Υγείας συμβουλεύει του γονείς που διαπιστώνουν σημάδια μόλυνσης (διάρροια με ή χωρίς πυρετό) να παράσχουν στο βρέφος προϊόν ενυδάτωσης (που πωλείται σε φαρμακείο) και να επισκεφτούν άμεσα γιατρό.

Εκτός από την Ελλάδα, τα βρεφικά γάλατα Lactalis «ταξιδεύουν» σε Μ. Βρετανία, Ρουμανία, Γεωργία, Κίνα, Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Σουδάν.

Τι λέει το υπ. Υγείας για την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος

Σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας έχουν προβεί οι αρμόδιες αρχές, σχετικά με την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος.

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, με αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, για παρτίδες προϊόντων βρεφικού γάλακτος που βρίσκονται σε κατάσταση ανάκλησης, λόγω της πιθανότητας να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Στο κατάλογο των παρτίδων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα (δειτε εδώ την λίστα με τα βρεφικά γάλατα). Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθεί το θέμα και αύριο το πρωί, θα εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση.

Σχετικά με το θέμα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης δήλωσε, ότι «τα φαρμακεία έχουν την δυνατότητα με την επίσημη ανακοίνωση να προβούν στην απόσυρση του προϊόντος άμεσα». Αναρωτιέται όμως «αν τα άλλα σημεία πώλησης έχουν αυτή τη δυνατότητα», αφήνοντας αιχμές για την διάθεση προϊόντων βρεφικού γάλακτος από τα super market.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here