Μετά την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή κατέληξε στη θάλασσα, πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου μπήκαν οι βαστάζοι μέχρι τα γόνατα και ακούμπησαν τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά – Στη συνέχεια έγινε δέηση υπέρ των ναυτικών, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό

Ένα από τα πιο όμορφα και πιο χαρακτηριστικά έθιμα της Ύδρας είναι η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, που γίνεται με μεγάλη κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια.

Μετά την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, όπου μπαίνουνε οι βαστάζοι μέχρι τα γόνατα και ακουμπάνε τα πόδια του Επιταφίου στο νερό, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά. Στη συνέχεια γίνεται δέηση υπέρ των ναυτικών που ταξιδεύουν, για ήσυχα ταξίδια και καλό γυρισμό.

Το έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στα Καμίνια το έτος 1923 και από τότε επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, σύμφωνα με την παράδοση. Ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες των Καμινίων, των οποίων τα σφουγγαράδικα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν κοντά στην ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές και κάθε Μεγάλη Παρασκευή παρακολουθείται με κατάνυξη από όλους τους ενορίτες και πολλούς ξένους, που έρχονται στα Καμίνια για να παρακολουθήσουν ειδικά αυτό το έθιμο.

Κατά παράδοση, η περιφορά του Επιταφίου στα Καμίνια έγινε νωρίτερα απ’ ό,τι στην πόλη της Ύδρας, για να μπορέσουν οι επισκέπτες του νησιού να δουν όλα τα έθιμα.

2018-04-06-PHOTO-00000117

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here