Για μια ακόμη μια χρονιά, δεκάδες κόσμου προσέτρεξε στη Γράμμουστα, στη χάρη της Παναγιάς της Οδηγήτριας, της «Κυράς του Γράμμου» για να εορτάσει την Κοίμηση της, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπολους

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, χθες εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, στον ομώνυμο Ιερό Ναό της μαρτυρικής Γράμμουστας, που λαμπρύνει την κοινότητα από το περασμένο καλοκαίρι, οπότε και μεγαλόπρεπα εγκαινιάστηκε, ενθρονίζοντας ουσιαστικά την Παναγιά την Οδηγήτρια στο σπίτι της!

Και φέτος, αρκετός ήταν ο κόσμος, που αψήφησε την απόσταση, αλλά και την δυσκολία του δρόμου, που εντοπίζεται μόλις στα τελευταία 6 χιλιόμετρα, καθώς είναι δρόμος που ακόμα δεν έχει ασφαλτοστρωθεί, αν και ανταμείβει με τα καταπληκτικά τοπία σπάνιας ομορφιάς και τα γάργαρα νερά που συναντά κανείς διανύοντας την απόσταση αυτή. Έτσι δεκάδες ψυχές, ανηφόρησαν για να βρεθούν ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, κοντά στην Παναγία, να ανάψουν το κερί τους, να της ακουμπήσουν με δάκρυα στα μάτια, το ευχαριστώ τους ή τους καημούς τους και να ζητήσουν παρακλητικά της μεσολάβηση της για τα προβλήματα τους!

Η Θεία Λειτουργία, όπως και άλλες χρονιές, και στον διπλανό μικρότερο Ιερό Ναό, τελέσθηκε σε κλίμα μυστικής ευωχίας, με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια. Στο μέσο περίπου του Ναού, στημένη στο προσκυνητάρι της, η Παναγιά η Οδηγήτρια για την οποία προσέτρεξε τόσος κόσμος και φέτος, καθώς εκτός από όσους διαθέτουν ήδη οικήματα στην κοινότητα, αρκετοί ήταν και αυτοί που ήθελαν να είναι εκεί, στο Γράμμο, στη χάρη της Παναγιάς της Οδηγήτριας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ευλογήθηκαν κόλλυβα, τελέσθηκε Αρτοκλασία και τέλος πραγματοποιήθηκε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας η οποία, όπως κάθε χρόνο εναποτέθηκε στη σκιά ενός μεγάλου δέντρου, δίπλα στην πηγή, όπου τελέσθηκε ο Αγιασμός, τόσο για την ευλογία των πιστών, όσο και των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι παίρνουν μαζί τους Αγιασμό για να το μεταφέρουν και στα ζωντανά τους!

Οι στιγμές κατανυκτικές, που μόνο αν της ζήσει κανείς μπορεί να αντιληφθεί την αξία τους! Παιδιά μάλιστα σε κάποια στιγμή έφεραν κοντά στο πλήθος και ένα άλογο, χαρίζοντας στιγμές μοναδικής ομορφιάς σε όλους τους παρευρισκόμενους!

Σήμερα Πέμπτη 16 Αυγούστου, τελείται Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, που τρέφει τεράστια αγάπη για την περιοχή και απεριόριστο σεβασμό για το εικόνισμα της Παναγίας της Οδηγήτριας, κάτι που καθιερώνεται από φέτος για κάθε χρόνο.

Τέλος να αναφέρουμε πως η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας θα παραμείνει στη Γράμμουστα μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Γεννεθλίου της Θεοτόκου, οπότε μετά την τέλεση Θείας Λειτουργία, θα πραγματοποιηθούν τα «κατεβάσματα» και η εικόνα θα επιστρέψει στο Άργος Ορεστικό στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου φυλάσσετε επί δεκαετίες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here