Το άνοιγμα του προγράμματος LEADER, περιμένει ο Δήμος Καστοριάς, για τη δημιουργία και λειτουργία, ενός σύγχρονου δημοτικού κυνοκομείου, όπως δήλωσε στη «Φωνή», ο Αντιδήμαρχος Αγροτικών Θεμάτων – Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Δάγγας.

Ο κ. Δάγγας, αναφέρθηκε όμως και στα αδέσποτα που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα μέσα στη πόλη, στις στειρώσεις τους, τους εμβολιασμούς, τις σημάνσεις, την καταγραφή τους, την σίτισή τους από συμπολίτες μας αλλά και τί μέλλει γενέσθαι με την απαράδεκτη αυτή κατάσταση.

«Το υπάρχον Κυνοκομείο (περιοχή Αγ. Χαράλαμπου), δεν είναι δημοτικό, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο το λειτουργούμε σε συνεργασία με ένα φιλοζωϊκό σωματείο. Κάνει τη δουλειά, που θα έκανε ένα σύγχρονο κυνοκομείο και πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις. Υπάρχει ένας μόνιμος υπάλληλος που καθαρίζει και ταΐζει τα σκυλιά.

Εκεί μεταφέρονται όλα τα επικίνδυνα αδέσποτα, που στειρώνονται, περιστατικά με δαγκώματα, για να τα παρακολουθούν κτηνίατροι. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στο κυνοκομείο, πάνω από 80 σκυλιά και ήδη σε λίγες μέρες θα λειτουργήσει και άλλη μία πτέρυγα, την οποία φτιάξαμε στα τέλη του 2017, που θα φιλοξενήσει, πάνω από 20 επικίνδυνα αδέσποτα ακόμη.

Έχουμε δε προγραμματίσει το 2018 να επεκτείνουμε αυτή την πτέρυγα που φτιάξαμε το 2017, για να μαζέψουμε κι άλλα αδέσποτα. Ωστόσο το πρόβλημα όμως δεν λύνεται με το να μαζεύεις αδέσποτα σ’ έναν χώρο. Το πρόβλημα αυτό είναι πανελλαδικό και το δημιουργούμε εμείς οι πολίτες με την ασυνειδησία μας.

Περιμένουμε πλέον ν’ ανοίξει το πρόγραμμα LEADER, για να κάνουμε ένα δημοτικό κυνοκομείο, το οποίο έχει ενταχθεί ήδη από τον Δήμο στο τεχνικό πρόγραμμα του 2018, με προϋπολογισμό γύρω στα 300.000€ και πιστεύουμε πως θα εγκριθεί, γιατί όλοι έχουν δείξει μιά ευαισθησία, πάνω σ’ αυτό το θέμα. Η Αντιδημαρχία προγραμματισμού έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τον χώρο που θα στεγαστεί το καινούργιο δημοτικό κυνοκομείο, το οποίο θα λειτουργήσει στον πρώην δήμο Κορεστείων.

Όσον αφορά τον χρόνο παραμονής των αδέσποτων στο σημερινό κυνοκομείο, αν κρίνει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι το ζώο είναι επικίνδυνο, θα μείνει μέσα στα κλουβιά που υπάρχουν σ’ αυτό το καταφύγιο. Εάν δε κριθεί ότι είναι ακίνδυνο, θα αφεθεί, βάσει του νόμου, στο φυσικό του περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Δάγγας.

Για το αν είναι στειρωμένα, εμβολιασμένα, τσιπαρισμένα και με ειδικό κολάρο τα γνωστά αδέσποτα που κυκλοφορούν σήμερα μέσα στη πόλη, ο κ. Δάγγας είπε ότι «τα θηλυκά είναι στειρωμένα, δύο απ’ αυτά φέρουν κολάρο αλλά στα περισσότερα, ενώ τα βάζουμε κολάρο, κάποιοι τα βγάζουν». Σε επισήμανσή της εφημερίδας μας, ότι παρ’ όλα αυτά, αρκετά αδέσποτα γεννούν και εγκαταλείπουν τα νεογέννητά τους, ανέφερε, ότι εδώ και δύο μήνες ο Δήμος κάνει 3 – 4 στειρώσεις την εβδομάδα, στις συμβάσεις που έχει με τους κτηνίατρους και φυσικά, τόνισε, αυτά εμβολιάζονται και τσιπάρονται.

«Ο Δήμος Καστοριάς, είναι ένας από τους λίγους Δήμους που τηρεί το πρόγραμμα στείρωσης αποπαρασίτωσης, εμβολιασμού και τσιπαρίσματος. Στειρώνουμε πάρα πολλά αδέσποτα, ξοδεύουμε πάνω από 15.000€ το χρόνο για εμβόλια, στειρώσεις κλπ. Γενικά ξοδεύουμε πάνω από 30 – 40.000€ για τα αδέσποτα, σαν Δήμος Καστοριάς. Φροντίζουμε πάντως, ώστε να βρεθεί σύντομα μία λύση με αυτά τα αδέσποτα που κυκλοφορούν μέσα στη πόλη και για τα οποία έχει γίνει μεγάλος ντόρος. Αυτά θα υιοθετηθούν. Ήδη, υπάρχει ενδιαφέρον από κτηνοτρόφους να τα υιοθετήσουν», ανέφερε ο κ. Δάγγας.

Όσον αφορά το τάϊσμα των αδέσποτων που κυκλοφορούν σήμερα μέσα στη πόλη, από συμπολίτες μας, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι «υπάρχει για το θέμα αυτό μιά ανεξέλεγκτη κατάσταση, όπου ο καθένας πετάει ένα κομμάτι ψωμί, οπου βρεθεί. Αυτό δεν είναι καλό, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι, γιατί έτσι δημιουργούνται αγέλες. Ο Δήμος έχει βάλει στο προϋπολογισμό του 2018, την προμήθεια κάποιων ταϊστρών, θα γίνει μιά σοβαρή διαβούλευση για να δούμε που μπορούν να τοποθετηθούν αυτές για τα αδέσποτα, για να μήν υπάρχει αυτό το πρόβλημα».

Στέργιος Γ . Ιατρού, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here