Tο απόγευμα χθές, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε μιά πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη του συμπατριώτη μας καθηγητή ΑΠΘ Πάνου Τσολάκη με θέμα, «ΚΑΣΤΟΡΙΑ, 1940 – 1944».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος, συμπατριώτης μας καθηγητής Γ. Λάππας: «Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστολής του Τμήματος, που συνεισφέρει στην τοπική κοινωνία, μέσα από τις δράσεις και τις ενέργειες τις οποίες κάνει για την επιστημονική και πνευματική ανάταση του τόπου μας».

Την εκδήλωση, στην οποία παραυρέθηκαν οι τοπικές αρχές του τόπου μας και πλήθος κόσμου, προλόγισε ο κ. Λάππας και ακολούθησαν χαιρετισμοί, από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο, τον Αντιπεριφερειάρχη μας κ. Σωτ. Αδαμόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Καστοριάς κ. Λεων. Παπαδημητρίου.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο κ. Πάνος Τσολάκης, ο οποίος, με μιά άκρως εμπεριστατωμένη ομιλία του, παρουσιάζοντας άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές των γεγονότων της εποχής αλλά και φωτογραφίες, αναφέρθηκε στην Καστοριά, κατά την διάρκεια της κατοχής, από τον πόλεμο του 1940 μέχρι την απελευθέρωση, το 1944.

Ο κ. Τσολάκης αναφέρθηκε, για το πώς δέχθηκαν τον πόλεμο οι Καστοριανοί, πώς ξεκίνησε ο πόλεμος στην Αλβανία, πώς ελευθερώθηκαν οι πόλεις της Βορ. Ηπείρου, στην επίθεση των Γερμανών στα οχυρά «Μεταξά» και την κατάληψη της Ελλάδας και το πώς συμπεριλήφθηκε η Καστοριά στην Ιταλική ζώνη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αντάρτικο, που άρχισε να φουντώνει και στο μέλημα των Γερμανών να τους κυνηγήσουν, στα δύο μεγάλα ολοκαυτώματα το 1944, με την συγκέντρωση και εξόντωση των Εβραίων, την εκτέλεση των 280 κατοίκων της Κλεισούρας αλλά και την ιστορική μάχη της Καστοριάς στις 15 Απριλίου του 1941, στο Δισπηλιό.

Στέργιος Γ. Ιατρού, 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ fonikastorias.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here