Συντονισμός αγροτών Δυτ. Μακεδονίας για να αποζημιωθούν, καθώς οι ζημιές της ακαρπίας δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ Διπλό χτύπημα δέχτηκαν φέτος οι κερασοπαραγωγοί του νομού Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ακαρπία και καρπόπτωση έπληξαν το σύνολο των κερασοκαλλιεργειών, αλλά στη συνέχεια η όποια καρποφορία καταστράφηκε, καθώς τα κεράσια «σχίστηκαν» από τις συνεχείς βροχές του Μαΐου, οι οποίες ολοκλήρωσαν το κακό.

Οι αγρότες της περιοχής, κυρίως στο Βελβεντό, στους Πύργους και στο Μεσόβουνο, στις Αμυγδαλιές Γρεβενών, στην Καστοριά και στην ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου και Φλώρινας, όπου παράγουν πολλά κεράσια, βρίσκονται σε απόγνωση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού, Βασίλη Τζιουρά, «η ζημιά από την ακαρπία και την καρπόπτωση στα κεράσια είναι μεγάλη, φτάνει μέχρι το 70-80%, ενώ σε κάποιες ποικιλίες είναι καθολική και φτάνει το 100%, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει την ακαρπία». Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βελβεντού, πρόσθεσε ότι «συντονίζουμε τις προσπάθειές μας μαζί με συναδέλφους από Πύργους, Μεσόβουνο, Φλώρινα, Καστοριά και Γρεβενά, προκειμένου να βρεθεί κάποια φόρμουλα να αποζημιωθούμε, γιατί οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες».

Ειδικότερα, είπε ότι «υπήρξε μία συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Καρακασίδη και συμφωνήθηκε μόλις ολοκληρωθούν κάποιες ενέργειες να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να βρεθεί λύση για την αποζημίωση των κερασοπαραγωγών».

Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσουν και τη συνδρομή των τοπικών βουλευτών. Μία εκδοχή που εξετάζεται για την επίλυση του προβλήματος είναι η αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ, αφού η ακαρπία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Μέσω ΠΣΕΑ μπορεί να υπάρξει αποζημίωση με ειδικές αποφάσεις, όταν το ποσοστό της ζημιάς ξεπερνά το 30%.

Στην  προκειμένη περίπτωση η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη. Να σημειωθεί ότι ο ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας – αν και δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ την ακαρπία – έστειλε έκθεση στην κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία τονίζεται το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας.

Οι εκπρόσωποι των πληγέντων αγροτών, ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, να παρέμβει στην ομώνυμη Διεύθυνση, ώστε να συντάξει κι’ αυτή ανάλογη έκθεση και να τη στείλει στο υπουργείο, ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης των παραγωγών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων για την ακαρπία. Ειδικά φέτος, μπορεί να συνέβαλε και ο ήπιος χειμώνας, καθώς για τις κερασιές «δεν συμπλήρωσαν οι οφθαλμοί τον απαιτούμενο αριθμό ωρών ψύξης».

Ζημιές από βροχοπτώσεις που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ Στο μεταξύ, οι πολλές βροχοπτώσεις του φετινού Μαΐου, προκάλεσαν μία σειρά από ζημιές, οι οποίες καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Πρώτον, σχίστηκαν τα πρώιμα κεράσια σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και ειδικά στους Πύργους και στο Μεσόβουνο, στο Βελβεντό και στα Σέρβια, στην ευρύτερη περιοχή Αμυνταίου, στα Γρεβενά και στην Καστοριά.

Δεύτερον, προκλήθηκαν ζημιές από χαλάζι πριν από δεκαπέντε ημέρες σε μηλοκαλλιέργειες στην Καστοριά, στο Άργος Ορεστικό, στο Κεφαλάρι στη Μεταμόρφωση και αλλού, καθώς και σε αγροτικές καλλιέργειες στην Εράτυρα. Τέλος, οι ασταμάτητες βροχοπτώσεις του Μαΐου είχαν ως αποτέλεσμα να σαπίσουν τα τριφύλλια σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας ξεκίνησαν αυτοψίες στα χωράφια για την καταγραφή των ζημιών.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here