Υπό το φόβο της απώλειας της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ – Περαιτέρω επιτάχυνση ζητά ο διοικητής της ΑΑΔΕ

Παρότι το Δημόσιο κινείται με ρυθμούς χελώνας για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του στον ιδιωτικό τομέα με κινδυνο να χαθεί η υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων φαίνεται ότι αποτελεί εξαίρεση καθώς τον Σεπτέμβριο επέστρεψε σύμφωνα με πληροφορίες σε φυσικά και νομικά πρόσωπα 1,6 δισ. ευρώ.

Έτσι οι συνολικές υποχρεώσεις για επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ από 2,5 δισ. ευρώ που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου μειώθηκαν στις 29 Σεπτεμβρίου στα 1,25 δισ. ευρώ. Ωστόσο η μείωση αυτή δεν αφορά καθαρό ποσό 1,6 δισ. ευρώ εξαιτίας της προσθήκης νέων αιτημάτων για επιστροφές φόρου.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης η ΑΑΔΕ ήταν υποχρεωμένη να επιστρέψει 360 εκατ. ευρώ και επιστράφηκαν τελικά σχεδόν τα διπλάσια, δηλαδή περίπου 675 εκατ. ευρώ.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΔΟΥ) να καταγράψουν σε επίπεδο ΑΦΜ τις εκκρεμείς επιστροφές, το πόσο έχουν καθυστερήσει και τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν γίνει ακόμη.

Πέρα από την ΑΑΔΕ, αν το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία δεν καταφέρουν να απορροφήσουν το συνολικό καθαρό ποσό των 1,2 δισ. ευρώ και να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους αποδεικτικά στοιχεία ως το τέλος Οκτωβρίου, η δόση χάνεται.

Διότι για να εγκριθούν τα 800 εκατ. ευρώ της τελευταίας υπό-δόσης θα πρέπει να πληρωθούν όχι μόνο τα προηγούμενα 800 εκατ. από τη δόση που έλαβε η κυβέρνηση τον Ιούλιο (ως μέρος του ποσού των 7,7 δισ. ευρώ) αλλά και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ από τους πόρους του προϋπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here