Σε σχετικά ήρεμο κλίμα, πλην ελαχίστων εξαιρέσων, κινήθηκαν οι τοποθετήσεις μετά το τέλος των ανακοινώσεων από τους κ.κ. Σταθάκη και Καρυπίδη, Αγγελή, Κεπαπτσόγλου και τις κ. Τελιγιορίδου και Αντωνίου.

Ρεπορτάζ: Μάρκος Πετρόπουλος

Ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δημητριάδης, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι «στο μέλλον η δυτική Μακεδονία θα είναι ο τόπος που δεν θα χάνει ευκαιρίες» και συμπλήρωσε: «όλα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ατζέντας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δυτικής Μακεδονίας».

Τα συγχαρητήρια του στον Περιφερειάρχη, Θόδωρο Καρυπίδη, εξέφρασε ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, για την ένταξη της πόλης στο έργο.

«Γιατί όχι αγωγός και στα Γρεβενά, και πόσο αυτό θα επιβαρύνει το συνολικό κόστος» ρώτησε ο Γρεβενιώτης αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αντώνης Δασκαλόπουλος και συμπλήρωσε «κι αυτό γιατί ο αγωγός θα είναι άπαξ, ενώ η μεταφορά θα γίνεται συνέχεια».

Ο πρώην βουλευτής ΝΔ Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας, σημείωσε πως: «Ο κ. Καρυπίδης μίλησε με ένα ύφος οξύ, κάτι που με ξένισε» και συμπλήρωσε: «χαιρετίζουμε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης γιατί θέλουμε γρήγορα, φθηνή ενέργεια, και στην περιοχή μας. Τίποτε άλλο».

Ο πρώην δήμαρχος Καστοριάς, και νυν δημοτικός σύμβουλος, Μανόλης Χατζησυμεωνίδης, αφού αναφέρθηκε στη δραματική κατάσταση του νομού (φτώχεια, συσσίτια, λουκέτα, ανεργία, ερήμωση), σημείωσε: «Προσέξτε κύριε Περιφερειάρχη και κύριε υπουργέ. Θέλουμε να ενταχθεί η Καστοριά στον τοπικό πόρο που ήδη υπάγονται Κοζάνη και Φλώρινα».

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής των ΕΝ.ΔΗΜΟ., Σάκης Καρανικολόπουλος, ζήτησε να μάθει πόσο θα κοστίσει το φυσικό αέριο στα σπίτια και τις επιχειρήσεις: «Μήπως θα μας βγει πιο ακριβό κι απ’ το πετρέλαιο;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε «έχουμε ένα ορίζοντα μέχρι το 2023 για την Καστοριά. Υπάρχει κάποιο πλαίσιο για αέριο και τηλεθέρμανση σε όλο το νομό;».

Σε… γραμμή ΚΚΕ κινήθηκε η δημοτική σύμβουλος, Βάσω Χαραμοπούλου. Όπως είπε: «Τα κυβερνητικά παραμύθια και τα πανηγύρια που ακούμε, ότι αναβαθμίζεται η περιοχή γεωστρατηγικά με την κατασκευή του TAP, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα» και συμπλήρωσε «παλεύουμε για πρόσβαση του λαού σε φθηνή ενέργεια και ζητάμε την κατασκευή υποδομών που δε θα χρυσοπληρώσει ο λαός. Ζητάμε δωρεάν σύνδεση με το δίκτυο φυσικό αέριο και κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα».

Χαμηλότερους τόνους από τους συναδέλφους της παράταξής του κράτησε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστοριάς, Λεωνίδας Παπαδημητρίου, ο οποίος δήλωσε πως: «Για να μην παρεξηγηθώ, δεν ανήκω σε κανένα κόμμα, καμία παράταξη. Ανήκω μόνο στη συνείδηση, τη λογική μου και τον πατριωτισμό μου. Λίγο πριν η κ. Τελιγιορίδου είπε πως παλαιότερα ακούγαμε υποσχέσεις που δεν πραγματοποιούνταν. Θέλω να τονίσω ότι δεν πρέπει να βρεθούμε μπροστά σε μια ακόμη τέτοια περίπτωση. Το λέω γιατί πριν από ένα μήνα η Καστοριά δεν ήταν στους σχεδιασμούς. Βρισκόμαστε σε προεκλογική χρονιά. Ας μην πέσουμε στην παγίδα ότι αναγγέλλουμε κάτι και έρχεται μια επόμενη κυβέρνηση και δεν πραγματοποιείται τίποτα. Προσέξτε να μην μείνουμε πάλι με άδεια τα χέρια».

«Η σημερινή περιφερειακή Αρχή κάνει ένα διαχρονικό λάθος. Απαξιώνει  την προηγούμενη Αρχή. Σας το λέω κ. Καρυπίδη, ενώπιόν σας, ότι η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια. Κάνατε μια παρουσίαση όπου απουσίαζε -δεν ξέρω αν το κάνατε σκοπίμως- το κρισιμότερο σημείο, βάση του οποίου φτάσαμε εδώ. Είναι η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, αρχές του 2014, σύμφωνα με την οποία ανατέθηκε η οικονομοτεχνική μελέτη στην ΑΝΚΟ και βάση αυτής φτάσαμε εδώ» σημείωσε σε έντονο ύφος ο περιφερειακός Σύμβουλος Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, με τον κ. Καρυπίδη να παρεμβαίνει λέγοντας πως: «θα σας στεναχωρήσω. Τη μελέτη αυτή δεν την έλαβε καθόλου υπόψιν της η ΔΕΔΑ». Συνεχίζοντας ο κ. Σαββόπουλος σημείωσε πως: «Εάν δεν περνούσε από εδώ ο TAP, θα ήμασταν σήμερα εδώ; Μην απαξιώνετε την προηγούμενη Αρχή». Κλείνοντας ο κ. Σαββόπουλος τόνισε: «Καθυστερήσατε κ. Καρυπίδη. Έχετε αναλάβει από το 2014 και μαθαίνουμε σήμερα ότι θα πάρουμε αέριο το 2024».

«Επικρατεί μια ασάφεια σχετικά με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο υπάγεται η Καστοριά» σημείωσε ο πρώην αντιδήμαρχος, Δημήτρης Πετρόπουλος και συμπλήρωσε: «ας μάθουμε επιτέλους, πότε θα περάσουν τα δίκτυα”.

«Καλά είναι να πάρει η Καστοριά, το Άργος και το Μανιάκοι φυσικό αέριο, ο ορεινός όγκος της Καστοριάς, όμως, γιατί πρέπει να μείνει εκτός; Υποφέρει η περιοχή μας. Και επειδή είμαστε πληγωμένοι από πολλά ζητήματα υπουργέ, καλό θα είναι την περίοδο αυτή που διανύουμε, της υποβάθμισης της περιοχής, να σκύψει και να μας αντιμετωπίσει με ευαισθησία», δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος, Χρήστος Παρχαρίδης.

«Ο υπουργός ανέφερε ότι η υλοποίηση του έργου θα ολοκληρωθεί έως το 2023. Ευχόμαστε να πάρουμε φυσικό αέριο αλλά είμαστε δύσπιστοι στις εξαγγελίες», ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Βελλίδης, και απευθυνόμενος στον υπουργό κ. Σταθάκη είπε: Θέλω να ρωτήσω γιατί υπάρχουν περιοχές, όπως η Μεσοποταμία, που έμειναν εκτός σχεδιασμού; Μήπως πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμό τώρα που ο σχεδιασμό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο;».

Στην ανάγκη να καταργηθεί ο Ειδικός φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, αλλά και το πλαφόν στα λίτρα, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος, Λάζαρος Ζήσης: «Μια τέτοια απόφαση σημαίνει φθηνή θέρμανση έως ότου έρθει το φυσικό αέριο».

Τη βιομηχανική χρήση του φυσικού αερίου περιέγραψε ο πρόεδρος του ΤΕΕ /Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης «με στόχο να δοθεί ώθηση στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας».

Και οι… δευτερολογία Σταθάκη, Καρυπίδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here