Nέα «δώρα» ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, προκειμένου να τους οδηγήσει μαζικά σε δηλώσεις νομιμοποίησης και φυσικά να ενισχύσει τα έσοδα του πράσινου ταμείου.

Με τις αλλαγές αυτές παράγοντες του υπουργείου εκτιμούν ότι μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο οι νέες δηλώσεις νομιμοποίησης μπορούν να φτάσουν ακόμα και το 1 εκατομμύριο, αριθμός που αντιστοιχεί στο περίπου 20% του συνόλου των ακινήτων με πολεοδομικές παραβάσεις που ακόμα δεν έχουν τακτοποιηθεί. Με τους τους προηγούμενους νόμους έγιναν 1.700.00 νομιμοποιήσεις.
Του Νίκου Γρυλλάκη
Τροπολογίες που κατατίθενται αυτές τις μέρες ανοίγουν το δρόμο για να αλλάξουν χρήση «τακτοποιηθέντες» χώροι και έτσι να αποκτήσουν νέα αξία και νέο ενδιαφέρον στην αγορά.
Παράλληλα «πέφτει» στο μισό το κόστος νομιμοποίησης για τις ισόγειες αποθήκες και τα γκαράζ.
Ενδεχομένως δε, η παράταση για την έξτρα έκπτωση του 20% να επεκταθεί ακόμα και μέχρι τον Αύγουστο- λήγει στις 8 Απριλίου.
Οι λεπτομέρειες γι τα νέα αυτά «δώρα» του υπουργείου οριστικοποιούνται σήμερα και εν συνεχεία παίρνουν το δρόμο για τη Βουλή.
Ταυτόχρονα επιταχύνεται η δημιουργία του ελεγκτικού μηχανισμού ώστε να αυξηθεί η πίεση στους ιδιοκτήτες.
Στην περίπτωση που κάποιος εντοπιστεί τώρα μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση, αλλά χάνει όλες τις εκπτώσεις.
Ο νέος νόμος ισχύει μέχρι το τέλος τους 2019. Προβλέπει ότι απαγορεύεται η μίσθωση ακινήτου με πολεοδομικές παρανομίες, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, όπως στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ακινήτων.
Μειώσεις στα παράβολα και στα πρόστιμα
Θυμίζουμε οτι είναι σημαντικές οι μειώσεις στα παράβολα.
Πιο συγκεκριμένα, 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ.
Το μόνο που παραμένει σταθερό είναι το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ, στις 10.000 ευρώ. Αλλά και οι μειώσεις προστίμων.
Επίσης για τα κτίσματα μετά το 1983, όπου χρειάζεται μελέτη στατικής επάρκειας, προβλέπεται έκπτωση 10% του προστίμου και έξτρα μειώσεις αν υπάρξουν παρεμβάσεις ενίσχυσης του κτηρίου:
Αναλυτικότερα:
σε περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα 3, η έκπτωση θα φτάνει το 60%,
σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2, το 50%
σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1, το 30%.
Άλλες «παροχές»:
Μείωση 30% με 50% (ανάλογα με τα τετραγωνικά) θα ισχύσει για κτίσματα που ολοκλήρωσαν την ενεργειακή αναβάθμιση.
Αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τελευταίους τρεις νόμους (για τους ημιυπαίθριους και τα αυθαίρετα γενικώς), αλλά χωρίς να εξοφλήσουν το πρόστιμο μπορούν να επαναϋπολογίσουν το πρόστιμο με βάση τις νέες ρυθμίσεις και να το συμψηφίσουν με όσα έχουν ήδη πληρώσει.
Οι προθεσμίες
Για τα παλιά αυθαίρετα, ως ημερομηνία-ορόσημο για οποιαδήποτε τακτοποίηση αυθαιρέτου παραμένει η 28η/07/2011.
Ωστόσο, προβλέπεται μια σειρά από ρυθμίσεις:
-αυξάνονται οι δόσεις καταβολής του επιβαλλόμενου προστίμου, από 60 σε 100
-εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις υπαγωγής των αυθαιρέτων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση, ρέματα, κοινόχρηστους χώρους, αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.,
-αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές (περιοχές NATURA, κ.λπ.),
-διευρύνονται τα κοινωνικά κριτήρια με αναστολή καταβολής των δόσεων σε μακροχρόνια άνεργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης,
-μειώνονται τα πρόστιμα για: αυθαίρετες κατοικίες που έχουν κατασκευασθεί μεταξύ 1983-93, αυθαίρετα σε περιοχές εκτός σχεδίου και στις οποίες εκκρεμεί η έγκριση πολεοδομικής μελέτης, αυθαίρετα υπόγεια – εσωτερικούς εξώστες (πατάρια) – σοφίτες, στάσιμους οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων που δεν είναι παραλιακοί και κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα και που έχουν κατασκευασθεί πριν από το 1993, τα κτίσματα που δεν έχουν οικοδομική άδεια αλλά έχουν υπερβάσεις δόμησης μικρότερες από 100 έως 500 τ.μ.
Για «φρέσκα» αυθαίρετα που εντοπίζονται από το Παρατηρητήριο κατά τη φάση κατασκευής, προβλέπεται άμεση κατεδάφιση με πόρους που θα προέρχονται από τα ίδια τα πρόστιμα.
Για τα κτίρια που εντοπίζονται αφού έχουν ανεγερθεί, το πρόστιμο ανέγερσης από 30% που είναι σήμερα εκτοξεύεται στο 100% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου και στις περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές στο 110%.
Τα πρόστιμα διατήρησης, για όσο καιρό διατηρούνται μέχρι να προγραμματισθεί και να υλοποιηθεί η κατεδάφισή τους, εκτοξεύονται από 5% στο 50%.
Για πρώτη φορά θεσμοθετείται η ηλεκτρονική καταγραφή της όλης διαδικασίας, από τον εντοπισμό μέχρι την κατεδάφιση κάθε αυθαιρέτου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here