Έχετε όρεξη για σαρμάδες αλλά δεν έχετε έτοιμη αρμιά; Ορίστε η λύση

Πολλά νοικοκυριά, ύστερα από φροντίδα της νοικοκυράς, στην Καστοριά, έχουν τοποθετήσει λάχανα σε αλμύρα ώστε να έχουν τις μέρες των Χριστουγέννων έτοιμη την αρμιά, όπως λέμε εδώ, το κοινώς λεγόμενο λάχανο τουρσί!

Οι σαρμάδες, κατ εξοχήν φαγητό στη Δυτική Μακεδονία και δη της Καστοριάς, δεν είναι άλλο από τους λαχανοντολμάδες που γίνονται είτε με κιμά είτε με μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος. Τι γίνεται όμως όταν κάποιος θέλει πάση θυσία να γευτεί αυτό το τέλειο παραδοσιακό φαγητό και η αρμιά δεν έτοιμη; να λοιπόν μια εύκολη και γρήγορη λύση

Τι χρειαζόμαστε:

1 λάχανο μέτριο 500 γρ. κιμά 2 φλιτζανάκια ρύζι καρολίνα 2 κρεμμυδάκια φρέσκα 1 κρεμμύδι ξερό μαϊντανό άνηθο λάδι αλάτι πιπέρι 2 αυγά φρέσκα 1 λεμόνι 1 κουταλιά κόρν φλάουρ (προαιρετικά)

1) Βάζουμε το λάχανο σε κατσαρόλα με νερό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να ανοίξουν και να μαλακώσουν λίγο τα φύλλα.

2) Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.

3) Γεμίζουμε ένα ένα τα φύλλα του λάχανου με λίγο κιμά και τυλίγουμε σε ρολάκια.

4) Στρώνουμε ένα φύλλο λάχανου πάντα κάτω στον πάτο της κατσαρόλας και μετά βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα ομοιόμορφα, τούς ρίχνουμε νεράκι, λάδι, αλάτι, πιπέρι και αν τούς βράσετε σε κατσαρόλα απλή τούς βάζετε ένα πιατάκι από επάνω για να μή χαλάσουν το σχήμα τους, αν τους κάνετε σε χύτρα δε χρειάζεται πιάτο.

6) Ρίχνουμε σιγά σιγά λίγες κουταλιές από το ζουμί χτυπώντας το αυγολέμονο και το ρίχνουμε στο φαγητό μας κουνώντας συνεχώς την κατσαρόλα.