Ούτε… μισό τετραγωνικό ελεύθερο δεν έμεινε στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας Καστοριάς, όπου θα πραγματοποιηθεί και φέτος η 43η Διεθνής Έκθεση Γούνας (3-6 Μαΐου 2018), στην οποία θα συμμετάσχουν 123 εκθέτες από 13 χώρες. Μεγάλο καταγράφεται και το ενδιαφέρον των εμπορικών επισκεπτών, όπως προκύπτει από τον αριθμό των προεγγραφών που έγιναν από 43 χώρες.

Χαρακτηριστικό του έντονου ενδιαφέροντος για τη Διεθνή Έκθεση Γούνας της Καστοριάς είναι, όπως υπενθυμίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών της περιοχής “Προφήτης Ηλίας”, Ιωάννης Κορεντσίδης, ότι υπήρξε …λίστα αναμονής για τους εκθέτες. “Καταφέραμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα των μισών. Μακάρι να είχαμε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και να μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε τους διπλάσιους εκθέτες συνολικά” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της έκθεσης, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς και η ΔΕΘ-HELEXPO, οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα λανσάρουν τις νέες prεt a porter κολεξιόν τους για τον χειμώνα 2018, αποτελούμενες από τα καλύτερα δείγματα της γούνας, σε μοντέρνα σχέδια που ακολουθούν την τελευταία λέξη της μόδας.

Σύμφωνα με τον κ. Κορεντσίδη, οι εκθέτες θα παρουσιάσουν στους δυνάμει αγοραστές, τεράστια ποικιλία νέων δημιουργιών, τις οποίες και θα επιδείξουν στον εκθεσιακό χώρο, έκτασης 13.500 τμ, ικανού να υποδεχθεί τους εκατοντάδες επισκέπτες, που κάθε χρόνο επιλέγουν τη Διεθνή Έκθεση της Καστοριάς για εμπορικές συμφωνίες.

Η εκδήλωση του ενδιαφέροντος των εμπορικών επισκεπτών από όλο τον πλανήτη είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης καμπάνιας που πραγματοποίησαν οι διοργανωτές με διαφημιστικές καταχωρήσεις στα κλαδικά περιοδικά, προωθητικές ενέργειες στα social media και μέσω Newsletters, τα οποία αποστέλλονται στοχευόμενα σε 6.000 εμπορικές επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο.

Στην 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς θα διατεθούν εντυπωσιακά είδη ένδυσης για γυναίκες και άνδρες, αξεσουάρ γούνας, δερμάτινα είδη, γουνοδέρματα, αναλώσιμα, μηχανές γουναρικής, ενώ το «παρών» θα δώσουν και φέτος τα μεγαλύτερα δημοπρατήρια γουνοδερμάτων του κόσμου.

Την έκθεση αναμένεται να εγκαινιάσει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, την Πέμπτη 3 Μαΐου 2018, στις 12 το μεσημέρι.

Το Gala Fashion Show θα δώσει το σήμα έναρξης της Έκθεσης

Στο μεταξύ, όπως και πέρυσι, έτσι και στη φετινή διοργάνωση, το απαύγασμα των δημιουργιών των γουνοποιητικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην έκθεση θα παρουσιαστεί σε μία φαντασμαγορική εκδήλωση (Gala Fashion Show), η οποία θα πραγματοποιηθεί σε έναν υπέροχο χώρο που θα αναδείξει τις προτάσεις των γουνοποιών.

Το φετινό Gala Fashion Show, θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου 2018 στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Τσιατσιαπά, στη συνοικία Απόζαρι. Πρόκειται για ένα αρχοντικό, ενδεικτικό της αρχιτεκτονικής της Καστοριάς του 18ου αιώνα και σκοπός είναι να αναδειχθεί η τέχνη του πολυτελούς προϊόντος της γούνας, αλλά και η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής.

Σε πτώση παραμένει ο τζίρος του κλάδου, όμως οι Έλληνες γουναράδες δεν καταθέτουν τα… όπλα

Αποφασισμένοι να βρουν διεξόδους στην κρίση δηλώνουν οι Έλληνες γουναράδες, που έχοντας βρεθεί πολλές φορές μεταξύ …Σκύλλας και Χάρυβδης, δεν πτοούνται πλέον, ανασυντάσσουν δυνάμεις και αλλάζοντας τα «όπλα» στη φαρέτρα τους, ρίχνονται ακόμη πιο δυναμικά στον αγώνα εύρεσης νέων πελατών και ανοίγματος νέων αγορών, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κορεντσίδης.

Όπως σημείωσε, και το 2017 συνεχίστηκε η «βουτιά» στον κλάδο σε ό,τι αφορά τον τζίρο, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 20 εκατ. ευρώ από 105 εκατ. ευρώ το 2014 και 300-350 εκατ. ευρώ το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο τζίρου, ο κλάδος της γούνας είχε ενισχυθεί κατά 20% το 2012, έναντι του 2011 και σε απόλυτο αριθμό οι εξαγωγές ξεπέρασαν τα 240 εκατ. ευρώ. Το 2013 οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 40% έναντι της αμέσως προηγούμενης χρονιάς και διαμορφώθηκαν στα 150 εκατ. ευρώ. Το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ και την επόμενη διετία είχε υποχωρήσει σε ποσοστό 80% συνολικά.

Μιλώντας για τις εξαγωγικές επιδόσεις, ο κ. Κορεντσίδης επισήμανε ότι η ρωσική αγορά, που εξακολουθεί να είναι ο βασικός εξαγωγικός προορισμός για την ελληνική γούνα, παραμένει σε κάμψη, «γεγονός που αποτυπώνεται στον τζίρο μας». Άλλωστε, δεν είναι «τυχαίο ότι και στο Ντουμπάι, όπου το 2013 δραστηριοποιούνταν 180 ελληνικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις, σήμερα δεν λειτουργούν πάνω από 40, συνεπεία της σημαντικής κάμψης της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων».

Για τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία πέντε χρόνια για είσοδο της ελληνικής γούνας στις αγορές της Κορέας, του Χονγκ Κονγκ, αλλά και της Κίνας, ο κ. Κορεντσίδης επισήμανε, ότι παρά τα προβλήματα «δεν εγκαταλείπονται».

«Συνεχίζουμε την έρευνά μας και επιχειρούμε και σε νέες» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι για το 2018, ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει επιθετική προβολή και προώθηση των εκθεσιακών του γεγονότων, αλλά και της ελληνικής γούνας και σε άλλες, νέες αγορές, όπως της Ινδίας και του Ιράν.

Την 43η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς υποστηρίζει οικονομικά και ο Δήμος Καστοριάς, ενώ χορηγοί είναι τα μεγαλύτερα Δημοπρατήρια Γουνοδερμάτων παγκοσμίως (NAFA, KOPENHAGEN FUR, SAGA FURS) και η Εθνική Τράπεζα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here