Η χώρα βιώνει μια κρίση που δεν έχει τελειωμό.

Η στροφή 180 μοιρών του ΣΥΡΙΖΑ, η απουσία ουσιασ??ικής διαπραγμάτευσης επί 6 μήνες με την Τρόϊκα και η αποδοχή όλων των απαιτήσεων της, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το Μνημόνιο που υπέγραψε, λέγοντας «ναι σε όλα» ο Τσίπρας τον περασμένο Ιούλιο δεν θα δημιουργήσει συνθήκες εξόδου της χώρας απ’ την κρίση, αλλά την βάζει ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτήν.

Το πιο σκληρό αυτό Μνημόνιο με τους αβάσταχτους όρους, που μετατρέπει γρήγορα σε Κυβερνητικές αποφάσεις ο Τσίπρας, προκαλεί επιπλέον ύφεση στην οικονομία και φτώχεια και ανέχεια στην κοινωνία.

Η Καστοριά όμως δεν βιώνει μόνο αυτές τις «πανελλαδικές» αρνητικές συνθήκες, αλλά επιπρόσθετα και μια σειρά ειδικότερων αρνητικών γεγονότων τα τελευταία τρία χρόνια :

Κανένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο δεν ξεκίνησε.

Κανένα Σχέδιο ή ειδικότερο Πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας, που λόγω της κρίσης στην γουνοποΐα εκτινάχθηκε σε πρωτοφανή ύψη, δεν εφαρμόσθηκε.

Αποφάσεις της περιόδου 2010- 2011, , που ήταν πολύ θετικές για την Καστοριά, όπως η ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής αναιρέθηκαν.

Κατακτήσεις για την Καστοριά όπως η ανάπτυξη του ΤΕΙ, υπονομεύθηκαν με την κατάργηση ενός Τμήματος.

Η ποιότητα λειτουργίας υποδομών ιδιαίτερα σημαντικών για την Υγεία, όπως το Νοσοκομείο και το Πολυϊατρείο ΙΚΑ υποβαθμίσθηκαν τραγικά.  

Η ανέγερση του σύγχρονου κτηρίου της Αστυνομίας εγκαταλείφθηκε.

Οι περιπτώσεις αυτές ( ενδεικτική και όχι εξαντλητική αναφορά) είναι χαρακτηριστικές μιας γρήγορης καθοδικής πορείας του τόπου τα τελευταία αυτά χρόνια.

Δικαιολογίες του τύπου «μα …είναι τα Μνημόνια που εφαρμόζονται» είναι αστείες γιατί Μνημόνιο ίσχυε και το 2010 και το 2011 όταν πετύχαμε την χρηματοδότηση και έναρξη της κατασκευής του άξονα της Εγνατίας Κορομηλιά- Κρυσταλλοπηγή, την χρηματοδότηση και έναρξη κατασκευής του φράγματος Νεστορίου.

Μνημόνιο ίσχυε το 2010 που πετύχαμε την ίδρυση (με Π.Δ.) του Αρχιτεκτονικού Τμήματος, και μέσω της Νομαρχίας έγινε μετά η διαμόρφωση του κτηρίου που θα το στέγαζε, ( που το 2013 η τότε Κυβέρνηση το άλλαξε και το μετέφερε στην Κοζάνη!!).          

Μνημόνιο ίσχυε και τότε που πετύχαμε την χρηματοδότηση και εφαρμογή ενός Ειδικού Τοπικού Προγράμματος μέσω του ΟΑΕΔ για τις 1500 θέσεις εργασίας.

Μνημόνιο ίσχυε και τότε που εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση της μελέτης εφαρμογής καθώς και των έργων για την προστασία της λίμνης (προστασία από τις φερτές ύλες, αγορά ειδικού μηχανήματος κλπ.).

Μνημόνιο ίσχυε και τότε που χρηματοδοτήθηκε η αποπεράτωση και λειτουργία του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης που αποτελεί έργο- παρακαταθήκη για την εθνική συμφιλίωση και συμβάλλει στην τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής, με τις 20 ημερίδες και συνέδρια που οργανώθηκαν εκεί ως τώρα και τους 15.000 που το επισκέφθηκαν.

Τι φταίει λοιπόν που από το 2012 και μετά ο τόπος μόνο καθοδική πορεία πήρε ;

Κατά την άποψη μου λείπει ένα σχέδιο συγκεκριμένο με επιμέρους δράσεις και πρωτοβουλίες και βέβαια απουσιάζει η οραματική διάσταση σε όσους χειρίζονται τα θέματα της Καστοριάς.

Η ενασχόληση με τα κοινά, η πολιτική δηλαδή, σημαίνει όραμα- στόχους- δράση για να καταλήξει σε δημιουργία.

Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όλα αυτά είναι ακόμη πιο αναγκαία, και αν δεν υπάρξουν ο τόπος θα βαδίζει μοιραία την καθοδική του πορεία. Και αυτό θα ήταν τραγικό.

Φίλιππος Πετσάλνικος

πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here