Από το μηδέν θα υπολογιστούν οι συντάξεις των ήδη συνταξιούχων και πλέον όλες θα καταβάλλονται από ένα υπέρ – ταμείο, με στόχο να υπάρξει εξοικονόμηση και να μειωθούν οι συντάξεις, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το πόρισμα της επιτροπής των 12 σοφών του Γιώργου Κατρούγκαλου είναι ξεκάθαρο και φέρνει δραματικές αλλαγές για όλους τους Έλληνες, σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις και ανατροπές για τους ήδη συνταξιούχους, ενώ αίσθηση προκαλεί ότι το πόρισμα εμπνεύστηκε ακόμη και απο χώρες όπως η Τουρκία, η Λετονία, το Κιργιστάν και η Πολωνία.

Ακόμη και αν δεν υιοθετηθεί στο σύνολό του – όπως για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια για τη σύνταξη – φέρνει μια νέα εποχή για όλους τους ασφαλισμένους  σε συνδυασμό με τις ήδη ψηφισμένες ρυθμίσεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τις ποινές στις πρόωρες συντάξεις από τις 19/8/2015.

Σε κάθε περίπτωση το δεδομένο είναι ένα. Το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στις προτάσεις που έδωσαν χθες τα μέλη της λεγόμενης «επιτροπής σοφών» στον υπουργό Εργασίας.

Μέσα στον Νοέμβριο ο κ. Κατρούγκαλος θα πρέπει να καταθέσει το νέο νόμο στη Βουλή που θα συνδιαμορφωθεί με τους δανειστές.

Το μοντέλο για το νέο ασφαλιστικό -έτσι όπως το εισηγείται η επιτροπή- αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους αποχωρούν από 1ης/9/2015, φέρνει ανατροπές στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ καθιερώνει εισοδηματικά, περιουσιακά, ακόμη και οικογενειακά κριτήρια για την κατώτατη σύνταξη.

Το πόρισμα δεν ήταν ομόφωνο, καθώς πληροφορίες λένε πως δύο από τα μέλη της επιτροπής, ο Δημ. Μπούρλος και ο Ξεν. Κοντιάδης,  διαφώνησαν πλήρως και αρνήθηκαν να το υπογράψουν, καθώς διατύπωσαν εναλλακτικές προτάσεις που όμως δεν συμπεριλήφθηκαν στη νέα «αρχιτεκτονική» του συστήματος.

Η νέα αυτή αρχιτεκτονική του συστήματος προβλέπει την καταβολή Εθνικής Σύνταξης καλυπτόμενης από τη γενική φορολογία και αναλογικής με βάση ατομικούς λογαριασμούς για κάθε ασφαλισμένο και νοητή κεφαλαιοποίηση (NBG).

Παράλληλα, προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίων κανόνων και ποσοστών αναπλήρωσης για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, με μεγάλους χαμένους τους ασφαλισμένους για πρώτη φορά, πριν από το 1993, που θα υποστούν σημαντικές μειώσεις συντάξεων.

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής που συνέταξαν τις προτάσεις, οι αλλαγές που δρομολογούνται περιλαμβάνουν:

-Υπολογισμό όλων των νέων συντάξεων βάσει του χρόνου πληρωμής εισφορών με επιτοκιακή αναπροσαρμογή και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, δηλαδή του ποσοστού του μισθού που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι από τη σύνταξή τους, στο 50% με 55%. Η αναπλήρωση αυτή θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν από 1ης/9/2015 και μετά.

-Ανακαθορισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων μέχρι το 2009. Εξετάζεται να χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός αναλογικός συντελεστής που θα δείχνει το ποσοστό αναπλήρωσης μιας σύνταξης το 2009 και το ποσοστό που έχει πέσει σήμερα μετά τις μειώσεις του Μνημονίου. Αν είναι κάτω από 50% ή 55%, δεν θα έχει άλλη περικοπή, ενώ τα ποσά άνω του 55% θα κοπούν. Η σύγκριση του παλιού με το νέο ποσοστό αναπλήρωσης θα φέρει μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους, με αποδοχές από 700 ευρώ και πάνω.

Για την ώρα σε διάψευση του ενδεχόμενου εισαγωγής εισοδηματικών κριτηρίων στην απονομή των συντάξεων, προέβη στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, επαναλαμβάνοντας ότι η πρόταση της Επιτροπής Σοφών δεν αποτελεί την τελική πρόταση της κυβέρνησης, αλλά την έναρξη δημόσιου διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Σε παρέμβασή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της νέας δανειακής σύμβασης, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως το ασφαλιστικό σύστημα θα είναι ένα «δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα», που θα φροντίζει και θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους και δεν θα έχει κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here