Η πολιτική κληρονομιά του Μαντέλα

Τον Νοέμβριο του 2009, η Γ.Σ. του ΟΗΕ όρισε ομόφωνα τη 18η Ιουλίου Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, γιατί στις 18 Ιουλίου 1918 γεννήθηκε ο μεγάλος αγωνιστής και παγκόσμιας εμβέλειας ηγέτης του λαού της Νότιας Αφρικής και όλης της Αφρικής.

Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε για να αποτελεί ημέρα δράσης υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Φέτος, το Ιδρυμα Νέλσον Μαντέλα την έχει κηρύξει Ημέρα Δράσης κατά της φτώχειας. Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο ΟΗΕ ανέφερε τη συμβολή του Μαντέλα και «στην ανάπτυξη μιας κουλτούρας ειρήνης και ελευθερίας».

Τον Δεκέμβριο του 2015, η Γ.Σ. του ΟΗΕ αποφάσισε να διευρύνει τον σκοπό της Διεθνούς Ημέρας Νέλσον Μαντέλα, ζητώντας να αποτελεί ημέρα και για την προώθηση ανθρώπινων συνθηκών κράτησης και φυλάκισης, καθώς και προώθησης της ιδέας ότι οι φυλακισμένοι πρέπει να παραμένουν μέρος της κοινωνίας και να απολαμβάνουν τα σχετικά δικαιώματά τους.

Η δράση του Μαντέλα υπέρ της ελευθερίας του λαού του και της δημοκρατίας κράτησε 67 ολόκληρα χρόνια. Πέθανε στα 95 χρόνια του, τιμώμενος από όλον τον κόσμο ως ένας από τους μεγαλύτερους ηγέτες του 20ού αιώνα. Ως πρόεδρος της Ν. Αφρικής, ο Νέλσον Μαντέλα αναγνώρισε την πολυπολιτισμικότητα της χώρας, καθιερώνοντας ως επίσημες 11 γλώσσες.

Ξήλωσε το απαρτχάιντ χωρίς να προβεί σε μεγάλες δίκες, αλλά μέσω μιας διαδικασίας συγγνώμης από όσους υπηρέτησαν το καθεστώς, εξασφαλίζοντας την ειρηνική μετάβαση από το βάρβαρο καθεστώς στη δημοκρατία.

Στα χρόνια του απαρτχάιντ, σημαντικές χώρες της Δύσης συνεργάστηκαν με το απάνθρωπο αυτό καθεστώς, το οποίο κράτησε 27 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή τον θαρραλέο αγωνιστή και χαρισματικό ηγέτη. Δεν ξεχνούμε ποιοι εμπόδιζαν και παραβίαζαν τις αυστηρότατες κυρώσεις που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ εναντίον του καθεστώτος.

Ως διεθνές κίνημα ειρήνης, είχαμε καταγγείλει τη στρατιωτική συνεργασία των κυβερνήσεων του Ισραήλ με το ρατσιστικό καθεστώς, ακόμα και για την παραγωγή πυρηνικών όπλων, συνεργασία που τερμάτισε ο Νέλσον Μαντέλα όταν εξελέγη πρόεδρος, το 1994, τερματίζοντας και το πυρηνικό πρόγραμμα της Ν. Αφρικής. Ετσι σήμερα, ολόκληρη η αφρικανική ήπειρος έχει ανακηρυχθεί «ελεύθερη από πυρηνικά όπλα».

«Το απαρτχάιντ –έλεγε η Διακήρυξη του ΟΗΕ το 1978– αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», ενώ σε άλλο σημείο καταδίκαζε τη συνεργασία Ισραήλ – Ν. Αφρικής, προειδοποιώντας για τη μη επέκτασή της στον πυρηνικό τομέα.

Αρχές του 1991, το καθεστώς του απαρτχάιντ, υπό την τεράστια διεθνή πίεση, υποχρεώθηκε να απελευθερώσει τον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος και διαπραγματεύτηκε με τον Ντε Κλερκ την ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία.

Πηγή: www.efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here