Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 19:22

Τα μηνύματα Αγγελή, Αδαμόπουλου, Τελιγιορίδου, για τη γενοκτονία των Ποντίων

Στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των 98 χρόνων από τον θάνατο των 353.000 Ελλήνων του Πόντου από το κεμαλικό καθεστώς,

παραβρέθηκε η βουλευτής του Σύριζα Καστοριάς κα. Ολυμπία Τελιγιορίδου . «Οφείλουμε όλοι οι πολίτες να θυμόμαστε αυτή την ημέρα, να τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και παράλληλα να κρατούμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων και το αίτημα του ελληνισμού για αναγνώριση της γενοκτονίας, τόσο από την παγκόσμια διεθνή κοινότητα, όσο και από την ίδια την Τουρκία, η οποία διέπραξε τα εγκλήματα εκείνη την εποχή . Ο Ποντιακός Ελληνισμός, θωρακισμένος από τις θυσίες, κράτησε ζωντανές τις παραδόσεις και την ψυχή του», δήλωσε η κ. Τελιγιορίδου.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος δήλωσε: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου. Τον σφαγιασμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τα στρατεύματα του Κεμάλ. Σε μια περιοχή που για 3000 χρόνια ανθούσε ο ελληνικός πολιτισμός. Σε μια περιοχή που η Ορθοδοξία ανέδειξε Αγίους. Αναγκαία η ιστορική μνήμη λοιπόν. Γιατί;Για να συνεχίσουμε να έχουμε εθνική συνείδηση. Για να αποστομώνουμε τους ανιστόρητους. Και υπάρχουν τέτοιοι μέσα σ’ αυτούς που καθορίζουν τις τύχες μας και κατά καιρούς εκφράστηκαν κατά της γενοκτονίας! Τους καταγγέλλω και τους περιφρονώ! Αναγκαία η ιστορική μνήμη και για να καταδικάζουμε και τις σύγχρονες γενοκτονίες που συμβαίνουν ανά τον κόσμο. Αναγκαία η ιστορική μνήμη για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ανά τους αιώνες σαν έθνος, σαν λαός σαν ορθόδοξοι χριστιανοί. Γιατί ο πόλεμος που δεχόμαστε είναι ανελέητος!»

Τέλος, ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής, σημείωσε πως το ψήφισμα των Καστοριανών είναι ουσιαστικό και η 19η Μαΐου οφείλει να καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Κατηγορία : Επικαιρότητα