Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 15:37

Σε τροχιά ανεξαρτησίας η Σκωτία - Το Brexit δεν το προκαλέσαμε εμείς

Η Σκοτία θέλει να παραμείνει στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και να πιέσει για περισσότερες εξουσίες για να προστατεύσει τα συμφέροντά της,

δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε την σημερινή θέση της Σκοτίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε η Στέρτζον σε έγγραφο που παρουσιάζει τις απόψεις της Σκοτίας για το Brexit.

Η Στέρτζον ανέφερε ότι η επιλογή της ανεξαρτησίας, την οποία οι Σκοτσέζοι απέρριψαν το 2014, πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι και ότι θέλει να παραμείνει πλήρες μέλος της ΕΕ. «Η επιλογή της ανεξαρτησίας πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξη τύπου. «Το Brexit δεν είναι πρόβλημα που δημιούργησε η Σκοτία».

Η Σκοτία, δήλωσε, χρειάζεται μια θεμελιώδη αναθεώρηση της συμφωνίας εκχώρησης εξουσιών στο Εδιμβούργο και ότι οι εξουσίες για τη μετανάστευση είναι κρίσιμης σημασίας για να προστατευθούν τα συμφέροντα της Σκοτίας.

«Τα συμφέροντα της Σκοτίας εντός του Ηνωμένου Βασιλείου απαιτούν ότι πρέπει να επανεξεταστούν εκ βάθρων οι εξουσίες του Κοινοβουλίου της Σκοτίας», ανέφερε στον πρόλογο των προτάσεών της για το Brexit με τίτλο «Η θέση της Σκοτίας στην Ευρώπη».

Στο Λονδίνο, ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα εξετάσει προσεκτικά της προτάσεις της Σκοτίας. Πρόσθεσε, ωστόσο: «Η θέση μας είναι ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα (για την ανεξαρτησία). Έγινε δημοψήφισμα, μόλις πριν από δύο χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν πολύ καθοριστικό (και) οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμμορφωθούν με το αποτέλεσμα».

topontiki.gr

Κατηγορία : Κόσμος