Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου με θέμα την έκδοση ψηφίσματος για το «Μακεδονικό» ζήτημα.

Του Μάρκου Πετρόπουλου

Τη σύγκλιση του Συμβουλίου ζήτησαν με επιστολή τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καστοριάς, Ιάκωβος Θεοδοσόπουλος, Χρήστος Παρχαρίδης, Πέτρος Τόσκος, Δημήτριος Μουτίδης, Άννα Ιωσηφίδου Παπαδοπούλου και Βασίλειος Βελλίδης. Όπως ανέφεραν στην επιστολή τους: «Κύριε Πρόεδρε, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ανακύψει ξανά ένα μείζον θέμα για τη χώρα μας, αυτό της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων…
…Επειδή το θεωρούμε το θέμα σοβαρό και υψίστης σημασίας, σας καλούμε να συγκαλέσετε άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς, με την εισαγωγή ως θέμα: ‘‘την υιοθέτηση του ψηφίσματος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, σχετικά με την ονοματοδοσία του κράτους των Σκοπίων’’ από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς».
Κατά το έκτακτο δημ. συμβούλιο και έπειτα από εκτενή συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καστοριάς αποφάσισε κατά πλειοψηφία, πλην της εκπροσώπου του ΚΚΕ που κατέθεσε δική της πρόταση, τη σύμφωνη γνώμη με το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.
Κατά τη συζήτηση, ο κ. Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα, σημειώνοντας ότι πέρα από την ονοματολογία, πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο ζήτημα της «Μακεδονικής γλώσσας» που θέλουν οι Σκοπιανοί να προωθήσουν, ενώ ζήτησε να μισθώσει ο Δήμος δύο λεωφορεία, ώστε να μπορούν να πάνε οι πολίτες στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο κ. Νίκος Βασιλειάδης, σημείωσε πως «το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Διακιοσύνης, ο Άρειος Πάγος, όλος ο δημόσιος τομέας, αναγνωρίζουν τη ‘‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ εδώ και χρόνια» και συμπλήρωσε: «εμένα αυτό, ως Έλληνα, με κάνει να νιώθω μηδαμινός, με κάνει να νιώθω πως τζάμπα φωνάζω». Τέλος, ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε από το δημ. συμβούλιο το Ψήφισμα να είναι ακόμη πιο σκληρό, «μήπως και καταλάβουν οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών, ότι υπάρχει και η υπόλοιπη Ελλάδα, πέρα από τα μικροκομματικά συμφέροντα»…
Από την πλευρά της, η κ. Βάσω Χαραμοπούλου, διαφώνησε με το Ψήφισμα και κράτησε τη γραμμή του κόμματος που εκπροσωπεί, το ΚΚΕ. Κατά την τοποθέτησή της εστίασε, μεταξύ άλλων, σε αλυτρωτικές συμπεριφορές, εθνικιστικές εξάρσεις, αλλά και στον κίνδυνο που διατρέχει η ειρήνη στην περιοχή.
Ο κ. Γιώργος Πετκανάς, έχοντας έναν έντονο διάλογο με τον κ. Τόμου, κατηγόρησε το προεδρείο ότι καθυστέρησε σημαντικά, ενώ σημείωσε ότι υπήρχε σκέψη να πραγματοποιηθεί τηλεφωνικά η ψηφοφορία για το Ψήφισμα.

Το σχέδιο του Ψηφίσματος
Στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ανακοίνωσε στο Σώμα ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αναφέρεται:
«Με αφορμή την αναγγελθείσα διαδικασία συνομιλιών για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς καθιστά σαφές:
Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.
Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.
Αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη εθνική στάση αποτελεί η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων της στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων.
Ο Δήμος Καστοριάς συμμετέχει σε εκδηλώσεις ομοψυχίας».

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here