Ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στην αρμόδια Επιτροπή για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Με θέμα την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις», συνήλθε η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, σε κοινή συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε η Μαρία Αντωνίου.

Στην ομιλία της η Μαρία Αντωνίου σημείωσε ότι “ο περιβόητος αναπτυξιακός νόμος που περιμέναμε μετά βαΐων και κλάδων, πιστεύοντας ότι μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της πολυπόθητης ανάπτυξης της οικονομίας μας, αποδεικνύεται δυστυχώς ότι δεν έχει καμία σχέση με την ανάπτυξη”.

Η Μαρία Αντωνίου δικαιολόγησε την άποψή αυτή αναφέροντας χαρακτηριστικά έξι σοβαρά προβλήματα:

1. Η απίστευτη καθυστέρηση, που έχει σαν συνέπεια να κλείνουν από τις αρχές του έτους 253 επιχειρήσεις την ημέρα.

2. Η πρόβλεψη ελάχιστων κεφαλαίων χρηματοδότησης, που όπως χαρακτηριστικά είπε είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε μία περίοδο όπου η ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι μηδενική.

3. Δεν προβλέπεται αναδρομικότητα του αναπτυξιακού νόμου, όπως μάλιστα είχε δεσμευθεί ότι θα το έκανε ο Υπουργός και δεν υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής της επιχορήγησης των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο, κάτι το οποίο κρίνεται αναγκαίο για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

4. Δεν προβλέπονται δεσμευτικοί χρόνοι για την ολοσχερή καταβολή αποζημίωσης και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αποπληρωμή οφειλών προς τους ιδιώτες.

5. Λειτουργεί εκδικητικά προς τους επενδυτές ενταγμένους σε προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.

6. Αύξηση της γραφειοκρατίας. Απαιτούνται περίπου 30 υπογραφές.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Μαρία Αντωνίου, υπογράμμισε την ανάγκη “να υπάρχει και να προβλέπεται περισσότερη έμφαση σε κάθε τι καινοτόμο και εξωστρεφές” ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι “το άρπα κόλα και τα είπα ξείπα της κυβέρνησης δεν έχουν τελειωμό”. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here