Ένα από τα θέματα που «παίξανε» στα κοινωνικά δίκτυα και αναπαράχθηκε μαζικά είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή κατάταξη στην χρήση ναρκωτικών ουσιών σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σε έκθεση ο ΟΟΣΑ. Τα στοιχεία αφορούν ηλικίες 15-34 ετών και έτη μεταγενέστερα του 2014. Η έκθεση όμως ενημερώθηκε τελευταία φορά την 28 Οκτωβρίου του 2016, οπότε η σύγκριση αφορά προφανώς τα έτη 2016 και 2015.

Του Σάκη Καρανικολόπουλου

Μπορείτε να δείτε τους στατιστικούς πίνακες από όπου αντλήθηκαν τα στοιχεία ΕΔΩΟπότε μάλλον κάπως καθυστερημένα άρχισε να διαδίδεται ως είδηση. Η είδηση αντιμετωπίστηκε μάλιστα με αρκετό χιούμορ, μιας και δύσκολα είναι πιστευτή για τα Ελληνικά δεδομένα. Πόσο μάλλον όταν και σε τοπικό επίπεδο η αστυνομική διεύθυνση περηφανεύεται για την αποτροπή της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κυρίως της Ινδικής κάνναβης που αποτελεί το πιο φθηνό και κοινό ναρκωτικό. Και φυσικά η συλλήψεις χασισέμπορων πάνε πακέτο με την ζήτηση για χασίσι…

Άραγε τα στοιχεία αυτά του ΟΟΣΑ έχουν βάση ή είναι κάποιο στατιστικό «τρίκ» με το οποίο κερδίσαμε τα Ευρωπαϊκά και διεθνή εύσημα για την νομοταγή νεολαία μας;

Και πρώτα απ’ όλα ας μάθουμε τι είναι αυτός ο ΟΟΣΑ που βγάζει τα στατιστικά, γιατί είμαι σίγουρος πως τόση ώρα το διαβάζετε και υποπτεύεστε ότι είναι κάτι σαν την ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Την Ελληνική Στατιστική υπηρεσία) η την Eurostat, το Ευρωπαϊκό αντίστοιχο.

Όχι! Ο ΟΟΣΑ (τα αρχικά σημαίνουν Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και ανάπτυξης -OECD στα Αγγλικά-) είναι διεθνής οργανισμός. Συμμετέχουν σε αυτόν εκείνες οι αναπτυγμένες χώρες που υποστηρίζουν τις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

Δηλαδή κράτη που έχουν καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Δημιουργήθηκε το 1948 ως Οργανισμός Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (Organisation for European Economic Co-operation – OEEC), με πρώτο γενικό γραμματέα τον Γάλλο Robert Marjolin, με σκοπό να διαχειριστεί το σχέδιο Μάρσαλ (Marshall) για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα η ιδιότητα μέλους της επεκτάθηκε και σε μη ευρωπαϊκά κράτη, και το 1960 μετασχηματίστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στη εποχή μας αγωνίζεται να προετοιμάσει το έδαφος για τις διμερείς φορολογικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο (τα στοιχεία είναι παρμένα από την Βικιπαίδεια).
Οπότε ο φορέας αυτός είναι περισσότερο ένα εργαλείο των κυβερνήσεων, άμεσα, και των διεθνών κεφαλαίων έμμεσα, ώστε να διασφαλίζονται κέρδη, να μετριάζεται το επιχειρηματικό ρίσκο και να καταπολεμείται η παραοικονομία.

Για τα Ελληνικά δεδομένα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δεν έχει εκδώσει επίσης ακόμα στοιχεία. Δεν κατάφερα επίσης να βρω στοιχεία που να ερευνά πόσοι είναι οι χρήστες χασίς σε έναν γενικό αριθμό σε επίπεδο επικράτειας. (link ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Με τα στοιχεία του 2015 είχαμε παρόλα αυτά στη Καστοριά 50 περιπτώσεις σχετικές με αδικήματα περί ναρκωτικών (κάθε είδους). Οπότε είναι άγνωστη η πηγή του ΟΟΣΑ σε ότι αφορά τα στοιχεία του. Πιθανών κάποιες δικές του έρευνες, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο. Επίσης οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι τζάμπα. Το subscribe για να αγοράσεις τις εκθέσεις (σε ηλεκτρονική μορφή) και να έχεις πρόσβαση στον τρόπο που εξάγουν τα δεδομένα στοιχίζει κοντά στα 50 ευρώ.

Οπότε πρέπει να βρούμε ένα άλλο μέτρο μέτρο σύγκρισης.

Η Ελληνική Αστυνομία εκδίδει κι αυτή στατιστικά στοιχεία και μάλιστα απολύτως ελεύθερα στην δικιά της σελίδα. Από εκεί μπορούμε να δούμε την πορεία των κατασχέσεων στην μάζα του «χόρτου» και να εξάγουμε ένα έμμεσο συμπέρασμα για τις αυξομειώσεις στο βόσκημα στη ζήτησή του, εντός της Ελλάδας:

Οι κατασχέσεις το 2014 είναι πεσμένες σε σχέση με το 2013, άρα και η ζήτηση πεσμένη μάλλον… Οι κατασχέσεις καταποντίζονται το 2015 σε σχέση με το 2014 (αυτές που μάλλον μετράει και ο ΟΟΣΑ). Η ζήτηση είναι στο ναδίρ. Είναι και η χρονιά που τον Ιούλιο επιβλήθηκαν κιόλας τα capital controls, και οι χασισέμποροι δεν μπορούσαν να κάνουν εύκολα ξέπλυμα.

Αν το δούμε και «τοπικιστικά», θα διαπιστώσουμε ότι τα μεγαλύτερα ντουμάνια τα έχει η Ήπειρος και τσιγαροχτυπιέται στα ίσα με τους Αθηναίους. Η Δ. Μακεδονία είμαστε μια κουτσουλιά. Ένας μικρός μετεωρίτης που κινείται απαρατήρητος στο σύμπαν με τα ντουμάνια και λάμπει σαν διάττοντας αστέρας μόνο την εποχή του River Party και στα Καρναβαλοραγκουτσάρια.

Ας ξεπεράσουμε όμως τα παρωχημένα στοιχεία του ΟΟΣΑ και ας δούμε τα περισσότερο πρόσφατα στοιχεία:

Το 2016 λοιπόν η ανάπτυξη αρχίζει να φαίνεται στο οικονομικοπολιτικό πεδίο κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Οι επενδύσεις και στον ντουμανοπαραγωγικό τομέα αρχίζουν να κινούνται με μια μικρή αλλά απολύτως αισθητή αύξηση στη ζήτηση, άρα και στις υποθέσεις κατάσχεσης.

Αλλά παρά την γενικότερη αύξηση, με θεαματικότερη αυτή της Αττικής, η ζήτηση στην περιοχή μας παραμένει ιδιαίτερα χαμηλή. Αν σκεφτείτε κιόλας ότι οι κατασχέσεις δεν προορίζονται τις περισσότερες φορές για τους Δυτικομακεδόνες ιθαγενείς, αλλά στοχεύουν σε Πανελλήνιου επιπέδου πωλήσεις, ίσως και παγκόσμιες, αφού περνούν από το «Λιμάνι της Στεριάς» της περιοχής μας.

Οπότε αν ξαναμυρίσετε τίποτα ντουμάνια σε κάνα στενό, μην δίνεται σημασία.
Δεν είναι μπάφος! Κάνα παστίτσιο θα κάηκε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here