Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα, καθώς το ύψος τους αγγίζει πια τα 30 δισ ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες οδηγούνται σε αποφασιστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σημειώνεται ότι ακόμη και τα στεγαστικά δάνεια, στα οποία έχει γίνει ρύθμιση, στην πλειονότητά τους δεν εξυπηρετούνται, λόγω της υπερφορολόγησης που συμπιέζει δραματικά τα εισοδήματα των δανειοληπτών.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές στην κατηγορία των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι συν τοις άλλοις πλήττονται και από τις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου, με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα η γενικότερη εικόνα στην αγορά των στεγαστικών δανείων να προκαλεί ανησυχίες, κινητοποιώντας τις τράπεζες να αναλάβουν δράση ώστε να αναστρέψουν όσο μπορούν την κατάσταση.

Αυτό που σχεδιάζουν οι διοικήσεις των τραπεζών είναι παρεμβάσεις νέας γενιάς, με μακροχρόνιες ρυθμίσεις που θα έχουν στόχευση στα μεσαία νοικοκυριά -με δανειακές υποχρεώσεις κάτω των 100.000 ευρώ- νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αππληρωμή των δανείων τους, λόγω της δραματικής μείωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων τους.

Μεταξύ των ρυθμίσεων που δρομολογούν οι τράπεζες είναι η μετατροπή του επιτοκίου από κυμαινόμενο σε σταθερό, παράλληλα με επιμήκυνση του δανείου (εφόσον διαπιστώνεται ισχυρή πιθανότητα βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης του δανειολήπτη στο μέλλον), καθώς και το «πάγωμα» μέρους του δανείου για αρκετά χρόνια, ώστε αυτό να μην τοκίζεται, ενώ μετά το πέρας της περιόδου αυτής το «παγωμένο» τμήμα του δανείου θα μπορεί να κουρεύεται σε ποσοστό που θα καθορίζεται ανάλογα με την οικονομική κατάταση του δανειολήπτη. Αντίθετα, φαίνεται δύσκολο να υπάρξει μείωση επιτοκίων, καθώς σύμφωνα με τις τράπεζες τα περιθώρια είναι πολύ στενά, ειδικά για τα παλαιότερα δάνεια.

Ως ύστατη λύση, σε περιπτώσεις δανειοληπτών που κρίνεται ότι δεν μπορούν να επανέλθουν σε βιώσιμη οικονομική κατάσταση, θα επιδιώκεται συμφωνία με τον δανειολήπτη για την πώληση του ακινήτου το οποίο έχει υποθηκευτεί για το δάνειο, προκειμένου να καλυφθεί έστω ένα μέρος της οφειλής.

economy365.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here