Όλα τα τελευταία δεδομένα για την σκλήρυνση κατά πλάκας: 14 οι διαθέσιμες θεραπείες

Τα συμπτώματα – Γιατί η ασθένεια «προτιμά» τις γυναίκες – Περίπου 10.000 οι ασθενείς στην Ελλάδα – Γιατί οι γιατροί μιλούν για εξατομικευμένη θεραπεία – Πώς να διαχειριστείτε την νέα καθημερινότητα που δημιουργεί η πολλαπλή σκλήρυνση

Πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας: Μια χρόνια, αυτοάνοση και νευροεκφυλιστική ασθένεια, είναι ο ορισμός της στην ιατρική. Οι λειτουργοί της υγείας την χαρακτηρίζουν ως μια απρόβλεπτη ασθένεια. Οι ασθενείς, πάλι, την περιγράφουν ως μια πολύ σκληρή νόσο που “υπονομεύει” αργά τη σωματική και γνωσιακή τους λειτουργία. Ωστόσο, στη μάχη που “μαίνεται” στα εργαστήρια πολλών φαρμακευτικών εταιριών για την αναζήτηση θεραπείας, καταγράφονται πλέον συνεχώς νίκες.

Τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί οι θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Το 2010 ήταν διαθέσιμες 5 θεραπείες, και σήμερα είναι διαθέσιμες 14, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για άλλες 6 θεραπείες. Κι ενώ μόλις πριν από λίγα χρόνια ζητούμενο ήταν αρχικά η μείωση των υποτροπών και μετά η αναστολή της εξέλιξης της αναπηρίας, πλέον έχει επιτευχθεί μέσω των νέων φαρμάκων και η αναστροφή της. Κομβικής σημασίας πλέον θεωρείται από τους επιστήμονες η εξατομίκευση της θεραπείας, καθώς η νόσος εκφράζεται διαφορετικά σε κάθε ασθενή.

Η θετική αποτίμηση της σφοδρής “θεραπευτικής μάχης” που γίνεται για την πολλαπλή σκλήρυνση, παρουσιάστηκε στη διάρκεια των εργασιών του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας (ΕΛΛΑΝΑ) στη Θεσσαλονίκη.

“Υπάρχουν σήμερα θεραπείες που αλλάζουν τη φυσική πορεία της νόσου. Πλέον δεν είναι ο κανόνας ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας οδηγεί στην αναπηρία. Κι αυτό εναι σημαντικό να περνά ως μήνυμα στους ασθενείς” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, κ. Παναγιώτης Παπαθανασόπουλος. “Είναι κρίμα να δίδεται έμφαση στην αναπηρία όταν υπάρχουν πλέον τόσα φάρμακα τα οποία μάλιστα προλαμβάνουν την επιδείνωση ή και βελτιώνουν τη νόσο. Οι περισσότεροι ασθενείς, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, μπορεί να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, υπό την προϋπόθεση ότι ακολουθούν πιστά τη θεραπευτική τους αγωγή και τηρούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού τους” πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΝΑ.

Μια δύσκολη ασθένεια με πολλά συμπτώματα

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νόσος, εξ ορισμού δύσκολη: “Είναι και αυτοάνοση, δηλαδή οφείλεται σε έναν μηχανισμό που λειτουργεί με την λανθασμένη “παραδοχή” πως τα αντιγόνα του κεντρικού νευρικού συστήματος είναι “εχθροί” και τα Τ λεμφοκύτταρα τους επιτίθενται για να τα καταστρέψουν. Ταυτόχρονα είναι και νευροεκφυλιστική, δηλαδή η φλεγμονή που προκαλείται, προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό” περιέγραψε την ασθένεια ο καθηγητής Ιατρικής, διευθυντής της Νευρολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, κ. Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα στο www.protothema.gr