Με πληρωμή έξτρα φόρου κινδυνεύουν οι συνταξιούχοι άνω των 70 ετών αλλά και όσοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, αν δεν εμφανίσουν δαπάνες με αποδείξεις στη φετινή τους δήλωση.

Από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών που κτίζουν το αφορολόγητο όριο, αλλά όχι από τη συλλογή αποδείξεων, εξαιρούνται οι συνταξιούχοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δηλώσουν δαπάνες για αγορές αγαθών ή λήψη παροχής υπηρεσιών ανάλογα με το εισόδημά τους. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει πέρυσι ανάλογα με το εισόδημά τους προσδιορίζεται με την εξής προοδευτική κλίμακα: 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ και 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, μετράνε τόσο οι χάρτινες όσο και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν έχουν καλύψει το απαιτούμενο ποσό, τότε θα πληρώσουν φόρο 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπει.

Να σημειωθεί πως οι πληρωμές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα που πραγματοποίησαν το 2017 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες αποτελούν φέτος το κλειδί που θα χρησιμοποιήσουν για να κλειδώσουν την έκπτωση φόρου 1.900 – 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που απέκτησαν πέρυσι. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο 8.636 – 9.550 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο.

Έτσι, στους κωδικούς 049-059 του εντύπου Ε1 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γράψουν το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησαν στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όπως ενδεικτικά κάρτες και μέσα πληρωμής με κάρτες (χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid card)), μέσω λογαριασμού πληρωμών παρόχων υπηρεσιών πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e- banking), ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), κ.λπ.

Πηγή: insider.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here