Με την ερμηνεία του όρου ‘Φυσικές και Τεχνολογικές Καταστροφές’  άρχισε την εισήγησή του με θέμα «Νέες ??εχνολογίες και Διαχείριση Καταστροφών» 

για να παρουσιάσει στη συνέχεια τη μελέτη για την  εγκατάσταση ενός επίγειου αυτοκινούμενου σταθμού λήψης και επεξεργασίας δορυφορικών δεδομένων στην περιοχή, ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού Τ.Ε., κ. Στέργιος Μαρόπουλος.

Η παρουσίαση έγινε, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα «Συστήματα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών», μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος με το Γραφείο του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ηλία Κάτανα και την εταιρεία ΑΡΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε.,  το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου και ώρα 10:00 π.μ.  στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος στην Κοζάνη.

  «Η Πολιτική Προστασία είναι Εκπαίδευση και Παιδεία» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος  Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ηλίας Κάτανας, εκφράζοντας έτσι τους λόγους για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας από το Γραφείο, στόχος του οποίου,  όπως είπε χαρακτηριστικά,  «είναι να ενισχύονται νέες διατμηματικές συνεργασίες, ώστε να δημιουργηθεί μια γέφυρα συνεργασίας μεταξύ της Επιστημονικής Ερευνητικής Κοινότητας και της  Πολιτικής Προστασίας».

Ο Δρ Νικόλαος Μπογονικολός, Πρόεδρος της εταιρείας ΑΡΑΤΟΣ  ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε., στην εισήγησή του για την «Χρήση Δορυφορικών Υπηρεσιών στην Πρόληψη και Διαχείριση Καταστροφών» ανέπτυξε ουσιαστικά την έννοια και τις δυνατότητες του Συστήματος ADC «η τεχνολογία του οποίου αποτελείται από ένα αμάγαλμα διαφορετικών τεχνολογιών που συνδυάζονται σε μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική. Το σύστημα χρησιμοποιεί τους δορυφόρους τους Η/Υ και τα έξυπνα κινητά, σε μια εφαρμογή με διαδικτυακή πηγή δεδομένων». Αναφέρθηκε στις χρήσεις των δεδομένων, όπως η χαρτογράφηση μιας περιοχής και των περιουσιακών της στοιχείων υποδομών. Σημαντικό ήταν το στοιχείο της κατασκευής επίγειου σταθμού λήψης δεδομένων, μοναδικού σταθμού στα Βαλκάνια, καθώς και η δημιουργία θέσεων εργασίας και για τους Βιομηχανικούς Σχεδιαστές ειδικότερα, οι οποίοι σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο παρακολουθούσαν την ημερίδα.

Ο κ. Ευάγγελος Καρατζάς, Ειδικός Δορυφορικών Συστημάτων της εταιρείας ΑΡΑΤΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Α.Ε., αναφέρθηκε στον «Συνδυασμό Δορυφορικών Εικόνων και Διαχείριση Προσωπικού και Στόλου Οχημάτων με Γεωεντοπισμό, ως ενιαία λύση», ενώ η κ. Χριστίνα Καρβουνά, Υπεύθυνη GREENSSLM, για την  «Προστασία περιβάλλοντος με χρήση δορυφορικών εφαρμογών- Εφαρμογή σε Φορείς Διαχείρισης Προστατευμένων Περιοχών». Στο τέλος της ημερίδας ο Πρόεδρος της Εταιρείας Δρ Νικόλαος Μπογονικολός, παρουσίασε ένα LiveDemo του ADC, προκειμένου να φανούν έμπρακτα οι δυνατότητες της εφαρμογής, της οποίας τα δεδομένα, παράλληλα με την εξέλιξη συναφών τομέων της πολιτικής προστασίας, μπορούν να αξιοποιηθούν και για άλλες χρήσεις.  Στο τέλος της ημερίδας οι παριστάμενοι είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τα έξυπνα σήματα, ενημέρωσης του πολίτη για τα κέντρα υποδοχής  της Αθήνας σε περίπτωση καύσωνα.

Από το Τμήμα Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here