Ειλικρινής και ευθύς, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, μιλάει στη sentra.com.gr, για το 2ο Fur Shopping Festival που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και όλα όσα πρέπει να γίνουν για να «αναστηθεί» η… μονοκαλλιέργεια της Καστοριάς. Η γούνα, που όμως δηλώνει βέβαιος ότι θα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές των τελευταίων ετών.

Συνέντευξη στον Μάρκο Πετρόπουλο

Η επιτυχία της 42ης έκθεσης γούνας αποτελεί εχέγγυο για το Shopping Festival;
Πραγματοποιήσαμε μια πετυχημένη έκθεση και σε θέμα διοργάνωσης και επισκεψιμότητας. Όσο για την εμπορική της επιτυχία, τις εμπορικές πράξεις, μιλάνε οι ίδιοι οι εκθέτες… Βέβαια σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη γούνα, ούτε θαύματα μπορούμε να κάνουμε, ούτε μαγικά, ούτε να αλλάξουμε την κατάσταση από την μια μέρα στην άλλη. όλα χτίζονται σταδιακά. Βλέπουμε πάντως ότι μετά από δυόμιση χρόνια βαθειάς κρίσης, η αγορά σταθεροποιείται και μέσα τέτοια επιτυχημένα γεγονότα για τον κλάδο συμβάλουν σε αυτή την ανάκαμψη.

Να περιμένουμε μια ακόμη sold out έκθεση στη σειρά;
Η πεποίθηση μας αλλά και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εκθέτες της 42ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας είναι έκδηλη για το 2ο Fur Shopping Festival. Είναι ένα εγχείρημα το οποίο τολμήσαμε και κάναμε το 2016, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς πήρε ένα ρίσκο, το οποίο όμως πέτυχε. Το απέδειξαν άλλωστε τα αποτελέσματα… Θεωρώ ότι ο χώρος θα καλυφθεί στο 100%. Πέρυσι καλύφθηκαν περίπου 4.000 τετραγωνικά μέτρα, φέτος στοχεύουμε στα 9.000 τ.μ. Και φυσικά να τονίσουμε ότι γίνεται και πάλι σε συνεργασία με την ΔΕΘ – HELEXPO, με το κύρος που προσδίδει αυτή η συνεργασία, αλλά και την εμπειρία και την τεχνογνωσία του εθνικού εκθεσιακού φορέα.

θα έρθουν τσάρτερ;
Ναι. Θα πραγματοποιηθούν πτήσεις, και σε αυτό βοηθά και η περίοδος που θα πραγματοποιηθεί το Fur Shopping Festival. Πραγματοποιείται σε ένα χρόνο που υπάρχει διαθεσιμότητα σε αεροσκάφη, σε σχέση με τον Μάιο, και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει το τελικό πρόγραμμα για την εκδήλωση. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το Σεπτέμβριο θα συμμετέχουμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία που θα προσελκύσουν κόσμο. Τιμώμενη χώρα της Έκθεσης θα είναι η Κίνα, κάτι που αφορά άμεσα για τον  κλάδο μας και θα επιδιώξουμε να γίνουν αυτές οι συναντήσεις που θα βοηθήσουν να βρεθούν οι κοινές συνισταμένες για το μέλλον του κλάδου της γούνας παγκοσμίως.

Η πορεία του κλάδου όμως συνάδει με αυτή των γεγονότων προβολής; Εννοώ, η επιτυχία των εκθέσεων αποτυπώνεται στις επιχειρήσεις;
Η υψηλή συμμετοχή είναι ένα δείγμα ανάκαμψης. Από την άλλη δείχνει και την αγωνία των επιχειρήσεων, για σημεία πώλησης και προβολής, ικανά να απορροφήσουν την παραγωγή της περιοχής μας. Αυτή είναι και η ουσία. Το Shopping Festival πραγματοποιείται στην αρχή της χειμερινής σεζόν, είναι ένα γεγονός που του προσδίδουμε εορταστικό χαρακτήρα, και στόχος, όπως πάντα, είναι να ωφεληθούν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις της Καστοριάς, οι μη γουνοποιητικές. Όλη η πόλη μια έκθεση…

Συμμετοχή μόνο από τοπικές ή και επιχειρήσεις του εξωτερικού;
Το φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε όλους. Καταρχάς στους εκθέτες της 42ης Διεθνούς Έκθεσης, αλλά πιθανότητα θα συμμετέχουν και οι εταιρίες του εξωτερικού που μας εμπιστεύτηκαν τον Μάιο.

Υπάρχει μια άποψη, ότι όλο αυτό είναι ένα πανηγύρι, ένα ξεσκαρτάρισμα, κάτι κακό για τις επιχειρήσεις.
Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Το αποτέλεσμα έδειξε μια διαφοροποιημένη εκδήλωση από τις εκθέσεις, και η συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών άλλα δείχνει…  Μετά από την καλοκαιρινή περίοδο μεσολαβεί ένα μεγάλο διάστημα μέχρι της Διεθνείς Εκθέσεις που ξεκινούν τον Φεβρουάριο. Το Fur Shopping Festival έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, σε μια νεκρή περίοδο στην αρχή της σεζόν. Και δίνει μια ανάσα, μια αναγκαία οικονομική ρευστότητα στης γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα, χωρίς καμία ουσία.

Το Fur Shopping Festival έρχεται να καλύψει αυτό το κενό, σε μια νεκρή περίοδο στην αρχή της σεζόν. Και δίνει μια ανάσα, μια αναγκαία οικονομική ρευστότητα στης γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα, χωρίς καμία ουσία

«Φως στο τούνελ» βλέπει ο Γιάννης Κορεντσίδης

Τις πταίει για την κατάσταση των τελευταίων δυόμιση, τριών ετών; Υπάρχει πολιτικό πρόσημο; Φταίνε οι κυβερνήσεις, τα αντανακλαστικά της κεντρικής διοίκησης; Και, φυσικά, έχουν μερίδιο ευθύνης οι ίδιοι οι γουνοποιοί;
Σίγουρα σε μια τέτοιου μεγέθους παρατεταμένη κρίση, δεν υπάρχει μονομερής ευθύνη. Όλες οι πλευρές, στο ποσοστό που τους αναλογεί, ευθύνονται για μια τέτοια κρίση. Κυρίως όμως , και το έχω πει επανειλημμένα, η κρίση οφείλεται καθαρά σε εξωγενείς παράγοντες. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος πελάτης των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας, που απορροφούσε κοντά στο 90% της παραγωγής, γνώρισε μια ανάλογη οικονομική και κοινωνική κρίση. Οι μειώσεις των μισθών, η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η αποσταθεροποίηση στο ρούβλι, οδήγησαν στην απομάκρυνση των εν δυνάμει πελατών μας, που είναι οι Ρώσοι πολίτες. Και μαζί με αυτά, τα πολιτικά γεγονότα της χώρας μας και τα capital controls για ένα κλάδο 100% εξαγωγικό, επιδείνωσαν την κατάσταση. Βλέπουμε όμως ότι η κατάσταση σιγά σιγά σταθεροποιείται, στο εσωτερικό άρχισε να υπάρχει εξισορρόπηση του οικονομικού κλίματος, η Ρωσία επιστρέφει στην κανονικότητα, και η πρόβλεψη ότι θα επέλθει σταθερότητα. Γιατί η κρίση αυτή στον κλάδο έβλαψε και την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία.

Πάμε λίγο στα της νομιμότητας του κτιρίου. Θέλω να μου πείτε που βρισκόμαστε, αλλά και αν όλο αυτό το «σήριαλ» είναι ένα δείγμα του δυσλειτουργικού ελληνικού κράτους.
Το κτίριο βρίσκεται σε μια ζώνη οικιστικού ελέγχου. Το Προεδρικό Διάταγμα για αυτή τη ζώνη δημιουργήθηκε το 1948! Η θέση μας είναι ότι όλα πρέπει να επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με οδηγό της ανάγκες κάθε περιοχής. Αναφορικά με το ζήτημα που μας απασχολεί βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Βέβαια αυτό το λέμε από τον Ιανουάριο, οι υποσχέσεις υπάρχουν, αλλά αν δεν μπουν οι υπογραφές δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο. Δέομαι και εμπιστεύομαι τις τοποθετήσεις των πολιτικών προσώπων, η κ. Τελιγιορίδου το έχει αναλάβει προσωπικά, έχουν γίνει επαφές σε συγκεκριμένα υπουργεία και πιστεύω ότι θέμα οδεύει σε λύση. Και να πω για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι ένα θέμα που αφορά εμένα ή το Σύνδεσμο αποκλειστικά, αφορά όλη την περιοχή. Οι άνθρωποι της ΔΕΘ κάνουν λόγο για ένα από τα τρία καλύτερα εκθεσιακά κέντρα της χώρας. Αυτό δεν αρκεί βέβαια, πρέπει να μετατραπεί σε ένα κτίριο που θα αξιοποιείται τακτικά και με ένταση για να βοηθήσει μια περιοχή που μαραζώνει, που έχει δεχτεί τεράστια πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Μόνο μέσα από την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος μπορούμε, όλοι μαζί, να εκμεταλλευτούμε αυτό το στολίδι που έχουμε.

Στιγμιότυπο από το Catwlk του 1ου Fur Shopping Festival που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2016

Ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση του Νομού η σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση με τη γούνα;
Ο Νομός βασίζεται στην «μονοκαλλιέργεια», ας το πούμε έτσι, της γούνας. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται αισθητά και ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός. Πρέπει να στηριχθεί και αυτή η πλευρά της οικονομίας για να μπορέσει να ανεβεί το κοινωνικό επίπεδο. Έχουμε όλα τα εχέγγυα, πρέπει να εκμεταλλευτούμε όλα τα πλεονεκτήματα που μας δίνει ο τόπος μας. Η γούνα υπήρχε πολλούς αιώνες, προσέδωσε κύρος στην περιοχή, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή μας για πολλές δεκαετίες. Και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα σταματήσει. Χρειάζονται κινήσεις που πρέπει να γίνουν από όλους. Και οι γουνοποιοί πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, και η αυτοδιοίκηση…

Η γούνα υπήρχε πολλούς αιώνες, προσέδωσε κύρος στην περιοχή, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε η περιοχή μας για πολλές δεκαετίες. Και είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα σταματήσει. Χρειάζονται κινήσεις που πρέπει να γίνουν από όλους. Και οι γουνοποιοί πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, και η αυτοδιοίκηση…

Με το νέο προεδρείο του ΣΕΓ τι μέλλει γενέσθαι; Θα αναζητηθεί ένας κοινός παρονομαστής;
Και με το νέο προεδρείο, όπως και με το προηγούμενο, υπάρχει συνεργασία. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μέλη της διοίκησης του ΣΕΓ προέρχονται από τον Προφήτη Ηλία. Μιλάμε για τον Σύνδεσμο που διανύει 102 χρόνια ζωής και όλα αυτά χρειάζονται τον ανάλογο σεβασμό. Δεν υπάρχουν κόντρες, υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση για τα εκθεσιακά γεγονότα. Τα προβλήματα του κλάδου μας αφορούν εξίσου. Είναι κοινά. Όλοι είμαστε γουνοποιοί, όλοι είμαστε επιχειρηματίες.

Τι συνέβη τελικά με το business plan για τη γούνα;
Εμείς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε λεπτομέρειες. Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, ήταν ο τελευταίος που το υπέγραψε. Κάναμε κάποιες παρατηρήσεις, επισημάνσεις και διορθώσεις σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά από εκεί και πέρα το διαχειρίστηκαν η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, το Επιμελητήριο και το Εργατικό Κέντρο. θεωρώ όμως ότι τέτοιου είδους business plan πρέπει να γίνονται  πιο ευέλικτα, με καταμερισμό κονδυλίων, ώστε να μπορούν να χρηματοδοτηθούν και πιο εύκολα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here