Με υψηλές θερμοκρασίες ξεκίνησε ο Ιούνιος… Τα πρώτα 30άρια του καλοκαιριού αναμένεται να γίνουν… 40άρια μόλις διαβούν το κατώφλι της Βουλής σημαντικά νομοσχέδια που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ακόμη και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις…

Η αρχή έγινε με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου που κατατέθηκε στη Βουλή αργά το βράδυ της Παρασκευής 1 Ιουνίου για να συζητηθεί αύριο, Δευτέρα 4 Ιουνίου, το μεσημέρι με διαδικασίες εξπρές. Δεν πρόλαβε να κατατεθεί και η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν άμεση καθώς ζητά την απόσυρσή του με ανακοίνωση της Τομεάρχη Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Επικρατείας, Νίκης Κεραμέως καθώς “προσβάλλει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και πλήττει βάναυσα την Παιδεία μας”.

«Καυτός» ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, λοιπόν, για τους 300 του Κοινοβουλίου, ειδικά αν εστιάσουμε και στο πρώτο 15νθήμερο…

Με τα προαπαιτούμενα να παίρνουν τη σκυτάλη στη σειρά των νομοσχεδίων το… θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει στα ύψη ενώ ένα εξίσου σημαντικό και με πολλές προεκτάσεις θα είναι και αυτό που θα αφορά στην ονομασία των Σκοπίων, όταν και αν κατατεθεί, με δεδομένες τις πρόσφατες εξελίξεις για το αν “πάγωσε” ή όχι τελικά η διαπραγμάτευση.

Το Μαξίμου επιθυμεί να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες καθώς αυτό θα το διευκολύνει να φθάσει ανεπηρέαστο από άλλα θέματα στο τέλος του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί από κυβερνητικά χείλη.

Αρχής γενομένης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader.gr, θα κατατεθούν στη Βουλή κρίσιμες νομοθετικές ρυθμίσεις για: το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2022, το νόμο Κατσέλη αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, το νέο πλαίσιο επιβολής ΕΝΦΙΑ και δεν αποκλείεται να έρθει προς ψήφιση και νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των ανώνυμων εταιρειών.

Τα περισσότερα, πλην αυτό για τις ανώνυμες εταιρείες, πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως και τις 14 Ιουνίου προκειμένου να πάρουν ΦΕΚ μέχρι και το επόμενο Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Εκτός των μνημονιακών εκκρεμοτήτων, η κυβερνητική ατζέντα επιθυμεί διακαώς να περάσει από την Βουλή και άλλα πιο… «καυτά» νομοσχέδια πριν την έναρξη των θερινών τμημάτων του Κοινοβουλίου, τον Ιούλιο.

Ανάμεσά τους και το νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» που αφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τον «Καλλικράτη» αλλά και σημαντικές ρυθμίσεις για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ρυθμίσεις που προκαλούν ήδη τριγμούς ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης οι οποίοι αντιτίθενται εντόνως…

Εξίσου, πολλές, και προς και από κάθε κατεύθυνση, αναμένονται και οι αντιδράσεις για το όνομα των Σκοπίων όταν αυτό θα έρθει στη Βουλή αφού πρώτα βέβαια επιτευχθεί η συμφωνία.

Μια συμφωνία που τα τελευταία 24ωρα κλυδωνίζεται εφόσον στις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου περί απομάκρυνσης από το ενδεχόμενο συμφωνίας στο ονοματολογικό, πηγές της κυβέρνησης της Σκοπίων και συγκεκριμένα από το γραφείο του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ τόνιζαν ότι: “Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης”. Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα εμφανίστηκε εκ νέου, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος δήλωσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία κάποιων τεχικών θεμάτων.

Εφόσον προχωρήσει το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων και το σχετικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή ο Πρωθυπουρργός θα έχει να αντιμετωπίσει και το ενδοκυβερνητικό μέτωπο, εκτός από το αντιπολιτευτικό, το οποίο δεν είναι καθόλου αμελητέο καθώς πολλάκις βουλευτές αλλά και ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχουν εκφραστεί αρνητικά για ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ενώ νέα συλλαλητήρια για το θέμα είναι προ των πυλών με το πρώτο να λαμβάνει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη 6 Ιουνίου.

Πηγή: reader.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here