Αναφορά Ολυμπίας Τελιγιορίδου προς τον Υπουργό Υγείας για τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Καστοριά από την κυβέρνηση της ΝΔ

Σε μια κρίσιμη στιγμή για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας επιλέγει να διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη της για τη στελέχωση των νοσοκομείων με εξειδικευμένο για τον covid19 προσωπικό, επιλέγει την ευκαιριακή και χωρίς σχεδιασμό μετακίνηση γιατρών από τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας στο νοσοκομείο, καταστρέφοντας τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής μας. Η μετακίνηση του προσωπικού αφήνει σε υγειονομική επισφάλεια τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Είναι ξεκάθαρη πλέον η αδυναμία αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας των πολιτών σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Τα Αγροτικά Ιατρεία πλέον δε λειτουργούν και παράλληλα τα Κέντρα Υγείας της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού που εξυπηρετούν την συντριπτική πλειοψηφία των 50.000 κατοίκων υπολειτουργούν.

Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα αποτελούν το σταμάτημα της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεσοποταμίας, περιοχή που έχει πληγεί πολύ από τον κορωνοϊό και το σταμάτημα της λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου του πρώην Δήμου Ίωνος Δραγούμη που εξυπηρετούσε 3.000 πολίτες. Η αγωνία των κατοίκων είναι μεγάλη καθώς άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα, χωρίς δυνατότητα συνταγογράφησης για χρόνια νοσήματα και υπόκεινται σε απίστευτη ταλαιπωρία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρκέστηκε στα χειροκροτήματα προς το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας χωρίς όμως την ουσιαστική στήριξή τους. Η κυβέρνηση μεταφέρει την ευθύνη για την διασφάλιση της υγείας των πολιτών στην ατομική τους ευθύνη ενώ η ίδια δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της. Ακόμη και σήμερα που αυτή η πανδημία έχει αποδείξει στην πράξη την αξία του δημόσιου συστήματος υγείας σε πρωτοβάθμιο, νοσοκομειακό και μετανοσοκομειακό επίπεδο, η ΝΔ ακολουθεί την απαξίωση του ρόλου των δομών υγείας πιστή στις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού.

ΥΓ: Για την διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχω καταθέσει αναφορά στον Υπουργό Υγείας με επισύναψη των αιτημάτων του Δήμου Καστοριάς και του Δήμου Άργους Ορεστικού.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here