Οι χαμηλές τιμές και η υποτονική ζήτηση εντείνουν την αγωνία των αιγοπροβατοτρόφων που προσδοκούσαν σε ένα διαφορετικό Πάσχα, το οποίο όμως πέφτει κι αυτό θύμα του κορωνοϊού.

των Μαρίας Αντωνίου, Μαρίας Αμπατζή

Το παραδοσιακό παζάρι της Δράμας, όπου καθορίζονταν και οι τιμές των αμνοεριφίων της περιόδου, φέτος δεν θα πραγματοποιηθεί. «Τα σούπερ μάρκετ, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις αρνιού, με ανακοίνωση προς τους εμπόρους έβαλαν πλαφόν στην τιμή, οπότε με δυσκολία θα πάρει τα 4 ευρώ/κιλό σφάγιου ο κτηνοτρόφος, από τα 4,5 πέρυσι» τόνισε ο Γιάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Εάν υπάρξει ζήτηση τη Μεγάλη Εβδομάδα μπορεί να αυξηθούν οι τιμές εκτίμησε. Ωστόσο, οι τιμές για την ώρα παραμένουν στα 2,30-2,40 ευρώ/κιλό ζων βάρος, από 2,70-2,80 που ήταν πέρυσι. Με πωλήσεις «κάτω του κόστους παραγωγής, ο κτηνοτρόφος είναι ούτως ή άλλως χαμένος» ανέφερε ο κ. Κιτσουκάκης, ευχόμενος τουλάχιστον η χαμηλή τιμή να μετακυλίσει στην κατανάλωση, αυξάνοντας τη ζήτηση. Εκτίμησε, δε, αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες, κάτι που είναι αντιστρόφως ανάλογο με την τιμή του κρέατος, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία θα μπορούσε να στηρίξει την κτηνοτροφία, έστω και στο θέμα των τιμών.

SOS εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης

Άθικτο παραμένει το ζωικό κεφάλαιο στη Ροδόπη, σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Σάκη Κοσουτζή, ενώ «οι έμποροι μας εκβιάζουν για τα κιλά των αμνοεριφίων, γιατί τα ζώα βάρυναν» όπως μετέφερε στην «ΥΧ». Στην περιοχή, οι τιμές διαμορφώνονται στα 2-2,10 ευρώ/κιλό ζώντος βάρους, την ώρα που μόνο η τοπική αγορά προμηθεύεται σφάγια.

«Δίνουμε σε κρεοπώλες με ανοιχτή τιμή και δεν ξέρουμε πόσο θα πληρωθούμε» σχολίασε ο κ. Κοσουτζής, με τους παραδοσιακούς κτηνοτρόφους να εκπέμπουν SOS γιατί δεν ξέρουν τι θα κάνουν τα ζώα τους.

Κάτω από τα 4 ευρώ τα σφάγια στην Καστοριά

Με χαμηλότερες τιμές κι από αυτές των προηγούμενων ημερών πορεύονται οι κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα αυξημένα προβλήματα που προκαλούν στην περιοχή τους τα μέτρα καραντίνας.

Η πτώση των τιμών στην περιοχή έφερε μειώσεις της τάξεως των 2-2,50 ευρώ, με τις τιμές να διαμορφώνονται στην περιοχή στα 1,80-2 ευρώ/κιλό ζώντος βάρους και στο σφάγιο του αρνιού στα 3,80-4 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο σφάγιο κατσικιού είναι στα 3,50-3,80/κιλό, όταν πέρυσι την περίοδο του Πάσχα αλλά και τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, έσφαζαν με 5,80 και 6 ευρώ/κιλό. «Όταν το κόστος ξεπερνά τα 5 ευρώ/κιλό κρέατος, δεν βγαίνει ο κτηνοτρόφος» σχολίασε ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.

«Μέσα στον Μάρτιο έφυγαν κάποια αρνιά, αλλά κι αυτά με χαμηλές τιμές γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον» ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι με τα έως τώρα στοιχεία (Τετάρτη 8 Απριλίου) στην περιοχή υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 6.000 αμνοερίφια, αριθμός που ανεβαίνει στις 8.000, συνυπολογίζοντας και αυτά των Πρεσπών.

Πέρυσι μόνο για την κατανάλωση εντός του νομού σφάχτηκαν περίπου 3.000, αλλά φέτος που λείπει το κομμάτι της εστίασης κι έγινε ό,τι έγινε με την Καστοριά, αυτά τα ζώα δεν έφυγαν καθόλου. Τόνισε, ακόμη, ότι και οι παραγγελίες στα τοπικά κρεοπωλεία είναι οι μισές και σε κάποιες περιπτώσεις κάτω του μισού, ενώ τα περισσότερα από αυτά που έχουν φύγει από τα χέρια των παραγωγών, «παραμένουν παγωμένα στα χέρια των εμπόρων».

Μέτρα στήριξης ζητούν οι κτηνοτρόφοι

«Αυτό που προσδοκούμε είναι να υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Μόσχος, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να έρθει μέσω των de minimis «με 15 ευρώ την προβατίνα και τη γίδα», όπως σημείωσε, αλλά και ένταξη στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων.

«Δεν μας ενδιαφέρουν τα 800 ευρώ, αλλά θέλουμε προστασία, γιατί έχουμε ζητήματα και με την άμεση ρευστότητα και με το κομμάτι της αναστολής πληρωμών των επιταγών, γιατί θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τις ζωοτροφές» υπογράμμισε ο κ. Μόσχος, αφού ήδη, όπως ανέφερε, εταιρείες που φέρνουν ζωοτροφές ζητούν πληρωμές μετρητοίς.

Αντίστοιχο φαινόμενο ως προς την προμήθεια ζωοτροφών ανέφερε και ο Γιώργος Βενιεράκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ρεθύμνου. «Τις τελευταίες μέρες τα εργοστάσια άλλαξαν τον τρόπο πληρωμής και θέλουν τοις μετρητοίς για να πάρεις τροφές» ανέφερε, τονίζοντας ωστόσο ότι «ο παραγωγός είτε πουλά κρέας, είτε γάλα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, πληρώνεται με επιταγές 3-4, 8 μηνών, ακόμη και χρόνου». Ο ίδιος εξέφρασε τον προβληματισμό του για ντόμινο στην αγορά γύρω από το ζήτημα των επιταγών με αφορμή και τη διευκόλυνση που παρέχεται στις επιχειρήσεις που πλήττονται με παράταση 75 ημερών.

Μέχρι και 40 ευρώ λιγότερο από όσο τους κόστισε θα πληρωθούν το αρνί οι παραγωγοί στην ΚρήτηΟι τιμές και για τους κτηνοτρόφους της Κρήτης διαμορφώνονται στα 4 ευρώ/κιλό σφάγιου στο Ηράκλειο ενώ στο Ρέθυμνο φτάνουν έως τα 4,30 ευρώ. «Τιμή εξευτελιστική για τον παραγωγό», σχολίασε ο κ. Βενιεράκης, εξηγώντας ότι με «το κόστος να ανέρχεται στα 6,5-7 ευρώ/κιλό παραγόμενου κρέατος, ο παραγωγός χάνει 35-40 ευρώ στο κομμάτι, για αρνί 15 κιλών, αυτό δηλαδή που ζητά η αγορά του Πάσχα».«Δεν υπάρχει η ζήτηση που υπήρχε άλλα χρόνια, γιατί στην αγορά υπάρχει η αβεβαιότητα ότι δεν ξέρουν τι θα πουλήσουν» εξήγησε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι η ζήτηση θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 30%, αναφερόμενος και στις απώλειες από τον τουρισμό αλλά και την εστίαση και τα ξενοδοχεία του νησιού. Εν τω μεταξύ φέτος, αρκετοί παραγωγοί είχαν αφήσει τα κοπάδια πιο όψιμα, λόγω του υψηλού κόστους, και δεν έγιναν πολλές σφαγές τα Χριστούγεννα, όπως εξήγησε, με αποτέλεσμα να προορίζουν αυτή την παραγωγή για την περίοδο του Πάσχα.

www.ypaithros.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here