«Αν ξεπεράσουμε ημερησίως τα 300 κρούσματα και τους 50 νοσηλευόμενους στη ΜΕΘ, η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί», τόνισε ο επικ. καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκ. Μαγιορκίνης – «Είμαστε σε πόλεμο», σημείωσε η καθ. επιδημιολογίας Αθ. Λινού

Το δεύτερο κρούσμα της πανδημίας του κορονοϊού είναι ήδη εδώ. Δεν αναμένεται, δεν απέχουμε, δεν… σώνεται. Η Ελλάδα έχει μπει με το… ενάμισι πόδι στη δεύτερη φάση της πανδημίας σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο Open TV ότι αν συνεχίσουμε να μην τηρούμε τα μέτρα, ο ρυθμός δείχνει ότι τα ημερήσια κρούσματα σε 10 μέρες, θα είναι 600 με 700.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι αν μπει μπροστά το 3 στις εκατοντάδες των κρουσμάτων (σ.σ.: χθες καταγράψαμε 262 κρούσματα σε ένα 24ωρο) και οι ΜΕΘ φτάσουν στους 50 νοσηλευόμενους (σ.σ.: χθες είχαμε 24) τότε η κατάσταση δύσκολα θα αναστραφεί.

Προβληματισμό προκαλεί επίσης ο κίνδυνος συγχρωτισμού ενόψει Δεκαπενταύγουστου, ενώ όπως υπογράμμισε ο καθηγητής, είναι θέμα χρόνου η μετάδοση του κορονοϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη. Στο τραπέζι υπάρχουν ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εισηγήσεις για λήψη σκληρότερων μέτρων τόσο από την πλευρά των επιδημιολόγων, όσο και από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας, τα οποία όπως φαίνεται δύσκολα θα αποφευχθούν.

Αθηνά Λινού: Είμαστε σε πόλεμο. Αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, αποτύπωσε με τον πιο γλαφυρό τρόπο την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο». Μιλώντας στο «Θέμα 104,6», η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε: «Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στον δείκτη μετάδοσης», ανέφερε. Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, αν δεν πάρουμε μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Όπως είπε η κυρία Λινού «μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιο, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας».

Αναφερόμενη στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιούσουν και στρατιωτικά οχήματα».

www.makthes.gr

Ειδήσεις σήμερα: 

Μαζικές δειγματοληψίες σε συγκεκριμένη περιοχή της Καστοριάς – UPD: Αρνητικά όλα όσα έχουν επιστρέψει

Ο Λ. Παπαδόπουλος για το νέο θάνατο στην Καστοριά, τους… συνομωσιολόγους και την πιστή εφαρμογή των μέτρων

Μαφιόζικη επιχείρηση ομογενών: Ντύθηκαν αστυνομικοί και λήστεψαν φορτηγό με γούνες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here