Αγαπημένο μου παιδί

Όσο και αν αυτό σε αγχώνει, ένας μεγάλος αγώνας φτάνει στο τέλος του. Είναι ένας δρόμος, που όσο κι αν θα ήθελα να πω, ότι τον περπατήσαμε μαζί, τον διάβηκες μόνη σου.
Εσύ αναμετρήθηκες με κάθε δυσκολία που παρουσιάστηκε μπροστά σου. Εσύ αναμετρήθηκες με το χρόνο και τον νίκησες. Εσύ αναμετρήθηκες με τις εκατοντάδες σελίδες, που έπρεπε να μάθεις απ΄έξω. Εσύ αναμετρήθηκες με την κούραση, που τα βράδια κυρίως, γινόταν ο χειρότερος εχθρός σου. Εσύ αναμετρήθηκες με τις χιλιάδες λέξεις που χόρευαν τρελό χορό μπροστά στα μάτια σου, που εσύ πάσχιζες να κρατήσεις ανοιχτά. Εσύ αναμετρήθηκες με τις λευκές σελίδες των διαγωνισμάτων, όπου έπρεπε να αποδείξεις τις γνώσεις σου και να δικαιώσεις τον κόπο σου. Εσύ αναμετρήθηκες με τους φόβους και τις φωνές απογοήτευσης που έβγαιναν από μέσα σου. Εσύ αναμετρήθηκες με τα φαντάσματα που σε ήθελαν να ξεφεύγεις από το στόχο σου. Εσύ αναμετρήθηκες με το βάρος της δουλειάς που είχες να φέρεις εις πέρας και οφείλω να ομολογήσω ότι είσαι πραγματικός στρατιώτης.

Δεν σου κρύβω ότι κάποιες φορές ανησύχησα. Υπήρξαν στιγμές που δεν σε αναγνώριζα. Πολλά νεύρα, κενά μνήμης, υπερβολικό άγχος, αρνητικές σκέψεις και φωνές άνευ λόγου και αιτίας ήταν μέρος μόνο αυτού που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια.

Μα όλα αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά. Όποιος δεν έχει ξοδέψει τα δύο τελευταία χρόνια της σχολικής του ζωής μέσα σε τέσσερις τοίχους, δε μπορεί να καταλάβει τίποτα. Έξω η ζωή να κυλά, να είσαι 17 χρονών και να πρέπει να μένεις κλεισμένος σε ένα δωμάτιο. Πόσο σε νιώθω!

Αν, λοιπόν, έχω κι εγώ αυτή την μικρή τιμή να ορίζομαι συνοδοιπόρος σου σ΄αυτό το δύσκολο και εξουθενωτικό, από πολλές απόψεις ταξίδι, έχω να σου πω μόνο αυτό: Είμαι πολύ περήφανη για σένα. Όχι μόνο γιατί δούλεψες σκληρά και έθεσες υψηλούς στόχους και άρα υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό σου, αλλά κυρίως γιατί δεν άφησες αυτή τη διαδικασία να σε αλλοιώσει.

Οι αρχές και οι αξίες σου έγιναν ένα στιβαρό τιμόνι και σε οδήγησαν με σύνεση εκεί που έπρεπε να σε πάνε. Σε λίγες μέρες το ταξίδι τελειώνει. Μα όχι και ο δρόμος. Κοντεύεις να φτάσεις στην Ιθάκη σου. ΄΄Η Ιθάκη σ΄έδωσε το ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα ΄βγαινες στον δρόμο΄΄, όπως λέει και ο αγαπημένος μας ποιητής. Κάθε ταξίδι οφείλει να φτάνει στο τέλος του. Κάποιοι κύκλοι ζωής κλείνουν για να ανοίξουν νέοι, πιο συναρπαστικοί. Σ΄αυτά τα τελευταία μέτρα του στίβου, σκέψου:

Δεν είσαι μόνη σου. Έχεις εμένα, που πραγματικά ξέρω τι αξίζεις, όπως και όλη η οικογένειά σου.
Δεν είσαι μόνη σου. Εκατοντάδες παιδιά βρίσκονται στην ίδια θέση μ΄εσένα. Ο καθένας σας ξεχωριστά θα προσπαθήσει να δώσει σάρκα και οστά στο όνειρό του. Όλοι ανυπομονείτε να κόψετε το νήμα.

Μια ενδεχόμενη αποτυχία δεν ορίζει το ποια είσαι. Υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες ή παιχνίδια της τύχης που μπορεί να σου ΄΄κλέψουν΄΄ τη νίκη. Αν είναι να χάσεις ας είναι απ΄αυτό και όχι γιατί εσύ προκάλεσες την κακή σου τύχη με γκρίνια και μιζέριες.
Τώρα έφτασε η στιγμή να αναμετρηθείς με τον χειρότερο εχθρό σου. Το άγχος. Τώρα έφτασε η στιγμή να αναμετρηθείς με τον ίδιο σου τον εαυτό. Τα όπλα όλα δικά σου. Εσύ κρατάς το σπαθί ,εσύ και την ασπίδα. Μπες στην αρένα και βγες νικήτρια. Μα κι αν δεν τα καταφέρεις με την πρώτη δεν πειράζει. Οι αγωνιστές παλεύουν με το χρόνο, μέχρι να τον νικήσουν. Μια ανεπιθύμητη αποτυχία δεν είναι παρά ένα μάθημα δύναμης για να προχωρήσεις παρακάτω. Μπορεί οι πανελλαδικές να φαίνονται στα μάτια σου ένα μεγάλο βουνό αλλά μπροστά στην υπόλοιπη ζωή σου είναι απλά ένας σκόπελος.

Σε λίγες μέρες, λοιπόν, σκέψου ότι θα καθίσεις απέναντι σε κάποιον άγνωστο και θα του πεις ή μάλλον θα του γράψεις όσα ξέρεις. Για την ακρίβεια ξέρεις τα πάντα.
Κι αφού τελειώσεις θα σφραγίσεις με τον καλύτερο τρόπο τον αγώνα σου. Ότι περνούσε από το χέρι σου , το έκανες. Δεν άφησες την τύχη να καθορίσει το μέλλον σου. Την καθόρισες εσύ με τον μαραθώνιο που έτρεξες.
Όταν φτάσει η στιγμή όπου θα κληθείς να υπερασπίσεις τον αγώνα σου , σε παρακαλώ, μην αφήσεις αόρατους εχθρούς να μπουν ανάμεσα σ΄εσένα και τις λέξεις. Γέμισε τις λευκές σελίδες με λέξεις μόνο για σένα.

Καλή επιτυχία σε σένα και σε όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια θέση μ΄εσένα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here