Δύο παιδιά (το ένα βρέφος) ανάμεσα στα θύματα – Στην Εντατική 165 ασθενείς με επιπλοκές της γρίπης – Κυριαρχεί ο τύπος Η1Ν1 – Εννέα παιδιά νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, όλα ήταν ανεμβολίαστα.

Σαρώνει η εποχική γρίπη, αφού μέσα σε μία εβδομάδα οι νεκροί εκτινάχθηκαν στους 39, από δεκαοκτώ που ήταν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.  Το 39ο θύμα που κατέληξε στην Εντατική ήταν ένα βρέφος, με υποκείμενο νόσημα. Είχε προηγηθεί ο θάνατος της εξάχρονης Ευχάριτος στην Κρήτη. Συνολικά εννέα παιδιά έχουν νοσηλευθεί με γρίπη σε ΜΕΘ και όλα ήταν ανεμβολίαστα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία ο κυρίαρχος τύπος γρίπης είναι ο Η1Ν1, ενώ 165 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από την έναρξη της επιδημιολογικής παρατήρησης της γρίπης, ενώ  εξήντα ασθενείς παραμένουν σε ΜΕΘ σήμερα με επιπλοκές της γρίπης.

Σημειώνεται ότι στην επιδημιολογική εβδομάδα (μετρά επτά μέρες ξεκινώντας από Δευτέρα με Κυριακή) είχαν καταγραφεί 20 νέα θύματα, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των νεκρών από γρίπη είναι 38 στην επιδημιολογική εβδομάδα. Το βρέφος είναι το 39ο θύμα, που όμως προσμετράται τυπικά στην επιδημιολογική καταγραφή της εβδομάδας που «τρέχει».

Υπουργείο Υγείας: Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προφύλαξη

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη παραμένει ο εμβολιασμός ακόμα και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο. Αυτό υπογράμμισε σε εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών με γρίπη που νοσηλεύθηκαν έως τώρα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δεν είχαν εμβολιαστεί (82%). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν εμβολιαστεί 1,6 εκατ. πολίτες, άνω των 60 ετών, στην πλειονότητά τους.

Το  υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΦ,  προχώρησε στην προμήθεια 50.000 εμβολίων, αφού είχαν προηγηθεί οι συστάσεις  για εμβολιασμό, ειδικά όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά δεν υπήρχαν εμβόλια στην αγορά, αφού η εμβολιαστική περίοδος είναι το φθινόπωρο.

Η  δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βρίσκεται σε αυξημένα επίπεδα και αναμένεται η συνέχιση της τουλάχιστον για τις επόμενες 10 εβδομάδες και ότι, έως σήμερα, το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον εργαστηριακά απομονώνεται είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here