Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες 73 χρόνια από τις θηριωδίες των Ναζί στην περιοχή των Γρεβενών, από τις οποίες εκτελέστηκαν εκατοντάδες άμαχοι, ενώ πυρπολήθηκαν δεκάδες χωριά αλλά και η πόλη των Γρεβενών.

Από την επιχείρηση «Σταυραετός», που πραγματοποιήθηκε από τους Γερμανούς από 3-14 Ιουλίου του 1944 στην περιοχή των Γρεβενών, όπως επίσης σε Πεντάλοφο, Επταχώρι και σε χωριά του Βοΐου Κοζάνης, εκτελέστηκαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ναζί, τουλάχιστον 455 άτομα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι νεκροί ήταν επιπλέον περίπου άλλοι 200. Επίσης είχαν αιχμαλωτιστεί πάνω από 1000 άτομα.

Αυτή την Κυριακή 9 Ιουλίου στο Κοσμάτι Γρεβενών θα τελεστεί μνημόσυνο για τα 29 άτομα που εκτελέστηκαν στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στις 9 Ιουλίου 1944, ενώ μνημόσυνο θα τελεστεί επίσης μνημόσυνο και στη Αμυγδαλιά Γρεβενών για τους οκτώ άμαχους νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας και του ολοκαυτώματος του χωριού στις 7 Ιουλίου 1944.

Τους 32 νεκρούς άνδρες ηλικίας 18-50, της θηριωδίας των Ναζί θα τιμήσουν και φέτος οι κάτοικοι του Μικρολιβάδου Γρεβενών στο μνημόσυνο που θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Πηγή: www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here