Να σημειωθεί ότι από τα ελαφρυντικά θα εξαρτηθούν και οι ποινές.

Τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου επι των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης οι οποίοι και σήμερα προέταξαν το πόσο καλοί οικογενειάρχες είναι οι εντολείς τους ενώ επικαλέστηκαν και τη Δημοκρατία η οποία, όπως είπαν ”με την απόφαση, έχασε”.

Με την έναρξη της δίκης η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πήρε το λόγο και ουσιαστικά απολογήθηκε για την χθεσινή πρότασή της να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους.

Την αρχική πρόταση της εισαγγελέως, για αθώωση των κατηγορουμένων, επικαλέστηκε η υπεράσπιση του Νίκου Μιχαλολιάκου ενώ ο αδερφός και δικηγόρος του Τάκης Μιχαλόλιας χαρακτήρισε ”ξυπόλυτους” όσους κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το Εφετείο, στην μεγαλειώδη συγκέντρωση, το πρωί της Τετάρτης.

Να σημειωθεί ότι από τα ελαφρυντικά θα εξαρτηθούν και οι ποινές. 

Εισαγγελέας έδρας: Παραμένω πιστή στην πρόταση μου  

Σήμερα, παίρνοντας τον λόγο εμβόλιμα στη διαδικασία των δευτερολογιών, η εισαγγελέας της Έδρας Αδαμαντία Οικονόμου, θέλησε να υπερασπιστεί την πρότασή της περί απαλλαγής των κατηγορουμένων, ωστόσο όπως δεν μπορούσε να μην λάβει υπόψη την τελική απόφαση.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου επί της ενοχής ήταν απαλλακτική για τη διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές. Παραμένω πιστή στην πρόταση μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της πρότασης του, οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη παρά την πρόταση μου να κάνω αυτή την εισήγηση». 

Η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου 

«Δικάστηκε ο κύριος Μιχαλολιάκος ως ναζιστής ή για ποινικά αδικήματα; Για να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνονται την κρίση σας. Αυτή η δικη αντιμετωπίζεται ως πολιτική δίκη. Εγινε κατ’ επίφαση η δίκη, το μόνο που μπορούν να του προσάψουν είναι η διαφορετική ιδεολογία. Δεν μπορούν να του προσάψουν τίποτα. Η εισαγγελέας κατέρριψε όλες τις κατηγορίες. Στον κύριο Μιχαλολιάκο δεν έχουν να του προσάψουν καμία ποινική ενέργεια. Περιμένω να δω το σκεπτικό της απόφασή σας. Τη στιγμή που η εισαγγελέας κι σήμερα επέμεινε στην πρότασή της, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν προτείνει το ελαφρυντικό του σύννομου βίου».

Η υπεράσπιση Κασιδιάρη

Η υπεράσπιση Κασιδιάρη κάνει λόγο για αντίφαση από την πλευρά της εισαγγελέως, καθώς ενώ αρχικά έκρινε ότι οι πρώην βουλευτές είναι αθώοι, σήμερα υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να λάβουν κανένα ελαφρυντικό.

«Ποιο είναι το κριτήριο του συννόμου βίου καθ’ ημάς; Αυτό που λένε οι δημοσιογράφοι την ιερή ώρα της δίκης; Δεν μας ενδιαφέρει αν λέγεται Κασιδιάρης ή Λεπέν ή αν είναι ο άνθρωπος που σκότωσε 78 στη Νορβηγία. Τι λέει η νομολογία για το σύννομο βίο μας νοιάζει. Αυτό πρέπει να σκεφτούν οι απέναντι και όχι να περιφέρονται και να λοιδορούν τους κατηγορούμενους» είπε ο συνήγορός του.

«Τι κάνανε; Ένα κόμμα είχανε. Τι πρέπει να κάνουμε; Να τους εξαφανίσουμε; Έφτιαξαν (οι δημοσιογράφοι) σκιτσάκια πως θα είναι το κελί τους. Αυτό δεν είναι κοινωνία του 2020. Συγγνώμη για τον τόνο μου αλλά θλίβομαι» συμπλήρωσε.

Δικηγόρος Λαγού: Θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ιωάννη Λαγού είπε: «Ο Ιωάννης Λαγός ασκεί τα καθήκοντά του και θα συνεχίσει. Πήγαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν την άρση της ασυλία του στο Ευρωκοινοβούλιο». 

Απευθυνόμενος στην πολιτική αγωγή είπε: «Σύντροφοι χάσατε. Γιατί θέλει αμετάκλητη απόφαση. Εκεί θα παραμείνει ο Λαγός». 

Ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής

Με δηλώσεις έξω από το Εφετείο, και ενώ συνεχιζόταν η διαδικασία, ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, αναφέρθηκε στο θέμα των ελαφρυντικών που διεκδικούν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

«Η ελαφρυντική περίσταση της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων που αναφέρεται στο άρθρο 187 παράγραφος 6 του παλιού Ποινικού Κώδικα που επικαλούνται οι υπερασπιστές, εφαρμόζεται όταν η μη τέλεση εγκληματικών πράξεων αφορά την εγκληματική οργάνωση και όχι όταν μια εγκληματική οργάνωση στην οποία έχει καταδικαστεί κάποιος για ένταξη, έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις αλλά δεν έχει τελέσει ο ίδιος. Αυτό προκύπτει ευθέως, τόσο από την εισηγητική έκθεση του νόμου, όσο και από ένα βιβλίο, το σύγγραμμα «Ασφάλεια και Ελευθερία» του Ιωάννη Μανωλεδάκη, το οποίο έκαναν σημαία στις αγορεύσεις τους πριν οι συνήγοροι υπεράσπισης, αλλά τώρα το ξέχασαν, διότι αυτά τα οποία γράφει είναι αντίθετα με αυτά τα οποία υποστηρίζουν», ανέφερε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής. 

Με αιχμή προς την εισαγγελέα της έδρας, ο κ. Παπαδάκης υποστήριξε ότι «τουλάχιστον η εισαγγελέας όφειλε να το έχει διαβάσει. Ο σκοπός για τον οποίο καθιερώθηκε αυτό το ελαφρυντικό, είναι ότι κάποιο μέλος εγκληματικής οργάνωσης που πράγματι είναι αδρανής και δεν έχει τελέσει αυτά που σχεδιάζει, να μπορεί να αντιμετωπίζεται επιεικέστερα. Όχι όμως κάποιος που βρίσκεται σε μια οργάνωση που έχει τελέσει εγκληματικές πράξεις, που αυτός το ξέρει και επειδή ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει στην τέλεση τους να παίρνει ελαφρυντικό. Συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί την απόρριψη για όλους τους κατηγορούμενους του ελαφρυντικού αυτού και οφείλουν όσοι δεν έχουν ανοίξει στην εισηγητική έκθεση του νόμου και το βιβλίο του Γιάννη Μανωλεδάκη, το οποίο όπως είπαμε οι ίδιοι οι συνήγοροι υπεράσπισης το ανέφεραν δυο και τρεις φορές στις αγορεύσεις τους, να κάτσουν να το διαβάσουν».

Πηγή: huffingtonpost.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here