Τι δείχνουν τα γκάλοπ – Σήμερα στη Βουλή οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την οικονομία

Την εκτίμηση ότι «εξάντλησε τα όρια της η επικοινωνιακή αντεπίθεση που εξαπέλυσε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα», διατυπώνουν στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας μετά και τη νέα δημοσκόπηση που έδειξε ότι παραμένει παγιωμένο το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και η υπεροχή του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα ευρήματα μιας ακόμη έρευνας δείχνουν ότι δεν αποδίδει πολιτικά οφέλη η ψηφοθηρική παροχολογία στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες δεν εξαπατώνται από τα ψίχουλα που τους μοιράζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, την ίδια ώρα που τους εξοντώνουν με την υπερφολόγηση», σχολιάζουν γαλάζιοι αξιωματούχοι με αφορμή την νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.058 ανθρώπων μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου και έδειξε προβάδισμα της ΝΔ με 30% έναντι του 18% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου, που παραμένει στις 12 μονάδες υπέρ της ΝΔ, η δημοσκόπηση κατέδειξε ότι στην κοινή γνώμη διαμορφώνεται ισχυρή και μάλλον γενικευμένη τάση αμφισβήτησης του κυβερνητικού αφηγήματος.

Για παράδειγμα:
*Το 74,5% των πολιτών δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση προστατεύει την «λαϊκή κατοικία» από τους πλειστηριασμούς, θέση με την οποία συμφωνούν μάλιστα περισσότεροι από έξι στους δέκα ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
*Το 60,5% θεωρεί ότι υπάρχουν υποψίες για σκάνδαλο στην υπόθεση με την πώληση όπλων στη Σαουδική  Αραβία, ενώ μόλις το 18,5% αντιτείνει πως δεν υποψιάζεται κάτι.
*Το 46,5% πιστεύει ότι από την επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη ωφελήθηκε κυρίως η Τουρκία, έναντι ποσοστού μόλις 12% που υποστηρίζει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη ότι μόλις το 6% των πολιτών εμφανίζεται ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ μεταξύ εκείνων που δεν είναι ικανοποιημένοι ποσοστό της τάξης του 55% δηλώνει ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις από τη σημερινή διακυβέρνηση.

Kαπα Research: Πεντακομματική Βουλή

Στις 4,8 μονάδες βλέπει τη διαφορά Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ η Kαπα Research σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα Εθνος.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 21,8% έναντι 17% για το ΣΥΡΙΖΑ, με το Κίνημα Αλλαγής στην τρίτη θέση, να λαμβάνει 8,7%. Στο 25,8% ανέρχεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH

ΣΥΡΙΖΑ 17
ΝΔ 21,8
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7,1
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 8,7
ΚΚΕ 5,9
ΑΝΕΛ 2,4
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2,2
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1,7
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,1
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,4
ΑΛΛΟ 4,9
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ 25,8

Πήραν 14,5 δισ., επιστρέφουν 700 εκατ. ευρώ

Αντιδρώντας στις συνεχιζόμενες ψηφοθηρικού χαρακτήρα «παροχές» της κυβέρνησης, η οποία μετά το κοινωνικό μέρισμα ανακοίνωσε ότι μοιράζει άλλα 20 εκατ. ευρώ σε άνεργους νέους, από το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμαιναν:

*Πρώτον, η κυβέρνηση μόνο φέτος επέβαλε συνολικά μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 επιβάλλει επιπλέον μέτρα 1,9 δισ. Συνολικά την τριετία 2015- 2018 έχει επιβάλει μέτρα ύψους 9,4 δισ. ευρώ. Αν προστεθούν και τα 5,1 δισ. τα οποία θα επιβληθούν το 2019 και το 2020, τότε το σύνολο φτάνει τα 14,5 δισ. ευρώ. Μια κυβέρνηση, δηλαδή, η οποία έχει νομοθετήσει μέτρα ύψους 14,5 δισ. ευρώ παρουσιάζει ως θετικό το γεγονός ότι επιστρέφει 700 εκατομμύρια. Παίρνει πολλά από πολλούς και δίνει ελάχιστα σε λίγους.

*Δεύτερον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει κατακρεουργήσει όλα τα κοινωνικά επιδόματα και συνεχίζει στον ίδιο δρόμο και το 2018, με νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ, και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Καταργεί προκαταβολικά τα κοινωνικά επιδόματα, και τώρα επιστρέφει ελάχιστα χρήματα πίσω επιχειρώντας και πάλι να εξαπατήσει τους πολίτες.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα οποία σχεδιάζει να πει το βράδυ της Τρίτης στη συζήτηση στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης «εκείνο που ζητούν οι νέοι από το υπουργείο Εργασίας δεν είναι αποσπασματικά επιδόματα που δίνονται μια φορά το χρόνο, αλλά βιώσιμες και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας».

«Οι νέοι θέλουν δουλειές και ευκαιρίες, όχι απλά να περάσουν καλύτερα τα Χριστούγεννα», επισημαίνουν. «Και η κυβέρνηση αυτή προσποιείται ότι δεν το καταλαβαίνει και μοιάζει να επιχαίρει για τη γενιά των 360 ευρώ που προκάλεσε», συμπληρώνουν.

Φιλελεύθερη – λαϊκή παράταξη

Σε συνέχεια των όσων είπε μιλώντας στο Συνέδριο της ΝΔ που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή θα επαναλάβει ότι το κόμμα του είναι μια «φιλελεύθερη – λαϊκή παράταξη Ελευθερίας και Αλληλεγγύης».

Η Νέα Δημοκρατία, θα τονίσει, πορεύεται με επιλογές μεγάλου ορίζοντα για τη χώρα και το σχέδιο της στηρίζεται σε δύο άξονες: «Ο πρώτος άξονας είναι η απελευθέρωση της δημιουργικότητας των Ελλήνων από τα δεσμά του κρατισμού και της ασφυκτικής φορολογίας. Έτσι ώστε με κινητήρια δύναμη τον ιδιωτικό τομέα και με τη στήριξη ενός σύγχρονου, αξιοκρατικού και κυρίως αποτελεσματικού κράτους η οικονομία να εκτιναχθεί. Δέσμευσή μας είναι να επιστρέψουμε στους πολίτες τις ελευθερίες που συχνά τους στερεί το Κράτος. Να δημιουργήσουν, να παράγουν πλούτο, να ξαναπάρουν τον έλεγχο της ζωής τους στα χέρια τους».

«Ο δεύτερος άξονας, είναι η αλληλεγγύη. Να μη μένει κανένας πίσω. Με ένα στιβαρό πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης σε όσους έχουν ανάγκη. Που θα εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους κοινωνικά αδύναμους και ειδικά σε αυτούς που βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση. Και θα παρέχει υψηλού επιπέδου κοινωνικές υπηρεσίες για όλους στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια».

Από το βήμα του Συνεδρίου, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν μιλάμε και δεν σκεπτόμαστε με όρους διχασμού. Δεν απευθυνόμαστε μόνο σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Δεν γυρίζουμε την πλάτη σε άλλες. Το παιδί που υποφέρει είναι και δικό μας παιδί. Ο άρρωστος πατέρας είναι και δικός μας πατέρας. Ο άνεργος της διπλανής πόρτας είναι και δικός μας φίλος. Αυτός είναι ο αληθινός, ο γνήσιος, ο ανθρώπινος, ο συντροφικός πατριωτισμός που θα κάνει πραγματικότητα το όραμα μας για την Ελλάδα που αξίζουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here