Tην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τον περιορισμό του πληθυσμού των μινγκ, που αποτελούν είδος γουνοφόρων ζώων τα οποία απελευθερώθηκαν κατά χιλιάδες από ακτιβιστές στην περιοχή του Βοίου Κοζάνης και την Καστοριά και διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία, ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Υπεύθυνος του Σταθμού Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Καστοριάς και Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Παναγιωτόπουλος η απελευθέρωση των μινγκ κατά χιλιάδες αποτέλεσε τρομοκρατική ενέργεια για το περιβάλλον, φέρνοντας τα στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και διαταράσσοντας έτσι την ισορροπία στο οικοσύστημα της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος εξαιτίας της παρουσίας των μινγκ τα οποία είναι ζωάκια γενετικά τροποποιημένα για αποκλειστική χρήση στην γουνοποιία, έχουν μειωθεί αισθητά οι πληθυσμοί των πουλιών αλλά ακόμη και οι πληθυσμοί της βίδρας που ζουν στην λίμνη της Καστοριάς.

Απαιτείται όπως σημείωσε ο ίδιος ενέργειες που θα περιορίσουν την παρουσία τους στην φύση της Δυτικής Μακεδονίας που σημαίνει παγίδευση τους και μεταφορά τους σε χώρο καραντίνας, ενώ η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας έχει υποβάλλει πρόταση για να ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τις επιπτώσεις της εισβολής των μινγκ στο οικοσύστημα και αναμένει τη χρηματοδότησή του.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος όσον αφορά την αύξησή του πληθυσμού της αρκούδας, ζήτησε να λαμβάνονται σε αστικές ή ημιαστικές περιοχές τα απαραίτητα μέτρα προστασίας καθώς οι αρκούδες είναι τροφοσυλλέκτες, ενώ θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες αρχές που θα φροντίσουν για την απομάκρυνση τους.

ΕΡΤ Κοζάνης Σύνταξη Κώστας Δαβάνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here