Μεικτά κλιμάκια ελέγχου για την πάταξη του παρεμπορίου θα ενεργοποιηθούν στη Δυτική Μακεδονία, μετά την υπογραφή του σχετικού συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Συντονιστικού Κέντρου Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παραεμπορίου (ΣΥ.Κ.Ε.Α.Α.Π.). Την υπογραφή του συμφώνου έκαναν  την Τετάρτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας  και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας Καρυπίδης με τον Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Δημήτρη Αυλωνίτη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Καρυπίδη.

«Με τον γενικό γραμματέα εμπορίου κ. Αυλωνίτη και τον κ. Μαστρογιάννη, επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για την καταπολέμηση του παρεμπορίου, θα υπογράψουμε μνημόσυνο συνεργασίας για θέματα αυτά. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες, γιατί τα θέματα του παρεμπορίου απασχολούν τη Βόρεια Ελλάδα και όλη τη χώρα. Είναι ένα μαύρο κομμάτι στην αντιμετώπιση του. Απαιτεί καλύτερο συντονισμό και πλέον όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεργάζονται σε αυτό, ενώ οργανώνονται και όλες οι περιφέρειες. Σε νομοσχέδιο θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη αυτόνομη υπηρεσία για την πάταξη του παρεμπορίου, γιατί το πρόβλημα είναι μεγάλο, σύνθετο. Σήμερα συζητούμε με την περιφέρεια τους τρόπους συνεργασίας, με βάση τις δυνατότητες ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει η περιφέρεια», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας για το εν λόγω σύμφωνο συνεργασίας ο κ. Πιτσιόρλας.

Το συντονιστικό κέντρο για την καταπολέμηση του Εμπορίου έχει για πρώτη φορά ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό, που πρέπει να εξειδικευθεί σε επίπεδο περιφέρειας, τόνισε από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Μαστρογιάννης, μιλώντας για τις προκλήσεις της υποστελέχωσης των υπηρεσιών που μπορούν να ξεπεραστούν.

Από την πλευρά του ο κ. Αυλωνίτης τόνισε πως κανείς δεν μπορεί μόνος του, και απαιτείται στρατηγικό σχέδιο για την πάταξη του παρεμπορίου, κάνοντας αναφορά σε συνένωση δυνάμεων. Τα τελευταία χρόνια έγιναν χιλιάδες έλεγχοι για το παρεμπόριο και από τους 8000 αυτούς ελέγχους βρέθηκαν πάνω από 1500 δείγματα όπου ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

 

«Η Δ. Μακεδονία, η ενεργειακή καρδιά της χώρας»

Ο κ. Πιτσιόρλας, επίσης, αναφέρθηκε στην περιοχή λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικός ο ενεργειακός της ρόλος, όπως επίσης η Δ. Μακεδονία είναι μια κρίσιμη περιφέρεια, όπως τόνισε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Η Δυτική Μακεδονία έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι κρίσιμη περιφέρεια, γιατί αποτελεί την καρδιά του ενεργειακού συστήματος της χώρας, και η  ενέργεια είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσουμε. Πετύχαμε να γυρίσαμε τον δείκτη της οικονομίας προς την ανάπτυξη, όμως το μεγάλο ζήτημα είναι η επιτάχυνση και η ραγδαία αύξηση και ο ρόλος της περιοχής είναι κεντρικής σημασίας. Όλη η Ευρώπη είναι στην αναζήτηση μιας νέας στρατηγικής για την ενέργεια. Η Δ. Μακεδονία εντάχθηκε στον πυρήνα των ευρωπαϊκών περιοχών με παρόμοια χαρακτηριστικά και στην περίοδο που έρχεται πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις, δυνατότητες και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Η συμβολή της περιφέρειας στην βιομηχανία μπορεί να είναι τεράστια και πρέπει να μπούμε σε ένα πρόβλημα βιομηχανοποίησης για το καλό της χώρας», κατέληξε.

e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here