Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος – Στις εννέα το βράδυ η πρώτη ασφαλής εκτίμηση – Μάχη ενάντια στην αποχή – Ερώτημα αν θα καταφέρουν οι «μικροί» να περάσουν το κατώφλι της Βουλής – Τα στοιχήματα των κομμάτων
Ο κύβος ερρίφθη. Οι κάλπες άνοιξαν και ώρες απομένουν για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μίας μακράς σε διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας, η οποία ατύπως έχει αρχίσει από το 2018. Σύμφωνα με τη Singular Logic, μέχρι τις 21:00 σήμερα το βράδυ θα έχει δοθεί μία ασφαλής εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς και για τις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα. Παράλληλα, μέχρι τις 23:00’ θα υπάρξουν οι πρώτες ασφαλείς πληροφορίες για το ποιοι από τους υποψηφίους βουλευτές εκλέγονται.
Η ΝΔ εμφανιζόταν εξαρχής ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν άφησε καμία αμφιβολία για το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο και στις εθνικές εκλογές. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, με θερμοκρασίες πολύ υψηλές, συνέβαλε στο να έχουμε μία υποτονική προεκλογική εκστρατεία, μετά τους υψηλούς τόνους και την ένταση της εκστρατείας που προηγήθηκε των ευρωεκλογών.
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, η ΝΔ θα αναδειχθεί η πρώτη πολιτική δύναμη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, απολαμβάνοντας μία αναμφισβήτητη πολιτική κυριαρχία. Αν και η αυτοδυναμία της προεξοφλείται, τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησαν μέχρι τέλους να αποτρέψουν την αποχή. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, άλλωστε, καταγράφηκε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής από τις κάλπες (41,3%).
Στόχος και των δύο μεγάλων κομμάτων σήμερα είναι το ποσοστό της αποχής να μειωθεί αισθητά. Από τη μία, το επιτελείο της Πειραιώς δεν επιθυμεί να χάσει ψήφους από εφησυχασμένους “γαλάζιους” ψηφοφόρους. Από την άλλη, στην Κουμουνδούρου υιοθέτησαν μία ρητορική που δεν αφήνει περιθώρια για απουσίες, καθώς το σύνθημα που επικράτησε είναι το «καμία ψήφος χαμένη». Ελπίζουν έτσι να μην δουν απογοητευμένους ψηφοφόρους να εγκαταλείπουν αμαχητί τον αγώνα της κάλπης. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, το ταβάνι των προσδοκιών τους φτάνει στο να πλησιάσουν το 30%, ενώ αρκούνται να μην πέσουν κάτω από τα ποσοστά που κέρδισαν το 2012 (26,9%).
Παρότι μέχρι πρότινος η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στην μονομαχία των δύο μεγάλων κομμάτων, σήμερα το ερώτημα που πλανάται είναι τί θα συμβεί με τα μικρότερα. Το ποσοστό που αυτά θα λάβουν, αλλά και ο αριθμός αυτών που θα εισέλθουν τελικά στη Βουλή, θα διαμορφώσουν τους τελικούς συσχετισμούς. Πρωτίστως, θα καθορίσουν το ποσοστό που θα πρέπει να έχει το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, τρία είναι τα κόμματα που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον: η Ελληνική Λύση, η ΜΕΡΑ25 και η Χρυσή Αυγή. Ο πολιτικός σχηματισμός του Γιάνη Βαρουφάκη φάνηκε από τις δημοσκοπήσεις να βρίσκει κάποια απήχηση ειδικά σε νέους που θα μπορούσε να του εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή. Λειτούργησε ως κόμμα διαμαρτυρίας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξ αριστερών!
Αντιθέτως, στην άκρα Δεξιά υπάρχει μία κινητικότητα. Μένει να αποδειχθεί η διαφαινόμενη υποχώρηση της Χρυσής Αυγής, αλλά και το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Βελόπουλου. Η Wall Street Journal πάντως έκανε λόγο για “βιομηχανία” δημιουργίας μικρών κομμάτων στην Ελλάδα της κρίσης. Στο επίμαχο αυτό δημοσίευμα αναφέρεται μεταξύ άλλων και ο Βελόπουλος σαν “νέο φρούτο”.
Το ΚΙΝΑΛ δείχνει, εκτός απροόπτου, να έχει εδραιώσει το ποσοστό του και να έχει “κλειδώσει” την τρίτη θέση. Αυτή είναι, άλλωστε, το στοίχημα της ηγεσίας του. Στην περίπτωση, μάλιστα, που η ΝΔ, ως πρώτο κόμμα, δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία, τότε είναι φανερό πως η τρίτη θέση θα αποκτήσει άλλη πολιτική βαρύτητα. Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηματά έχει βάλει ως στόχο το 8%. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί στις κάλπες το ΚΙΝΑΛ θα παραμείνει συμπαγές, παρά τις πιέσεις που του ασκούνται και από τα δύο μεγάλα κόμματα.
Σήμερα το βράδυ, αν δεν έχει σημειωθεί κάποια μεγάλη ανατροπή, η Φώφη Γεννηματά θα κάνει μία αρχηγική εμφάνιση, αναγγέλλοντας αλλαγές και νέα γραμμή πλεύσης. Σημαία της στη νέα αυτή φάση θα είναι να ανακτήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ την κυριαρχία στον κεντροαριστερό χώρο. Ο στόχος είναι πολύ φιλόδοξος, εάν σκεφθεί κανείς την εκλογική απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΙΝΑΛ.