Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του Ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο – Μάλιστα, θέλει να ξεκινήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο

Μια τουρκική κίνηση που μπορεί να «πυροδοτήσει» εξελίξεις και αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή». Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, «TPAO», σχεδιάζει να διεξάγει έρευνες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε περιοχή νότια του Καστελόριζου!

Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να κατέθεσε αίτημα προς το αρχηγείο του τουρκικού ναυτικού, ούτως ώστε να διεξάγει σεισμικές έρευνες σε περιοχή που εκτείνεται από τα νότια της Ρόδου έως το Καστελόριζο. Μάλιστα, η εταιρεία TPAO θέλει να αρχίσει τις έρευνες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, όταν και θα λήξει η αποστολή του ερευνητικού σκάφους των γειτόνων «Ορούτς Ρέις», το οποίο αυτήν την περίοδο βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά και την τουρκική κινητικότητα, έχοντας καταστήσει με σαφήνεια στους γείτονες τα όρια και τις «κόκκινες γραμμές» και θέλοντας να προλάβει εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν κι άλλο το κλίμα.

Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, εκτιμούν ότι ο Ερντογάν δεν θα αργήσει να δώσει εντολή ανάπτυξης και τέταρτου τουρκικού πλοίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ούτως ώστε να «σφίξει» κι άλλο τη «μέγγενη» γύρω από το νησί.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για τη συνέχιση των «ερευνών» του Barbaros εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι Τούρκοι στη ΝΑVΤΕΧ 838/19, όλη η ευθύνη για τη ναυσιπλοΐα ανήκει στο σταθμό της Αττάλειας. Προσθέτει, δε, ότι όσα μηνύματα εκδίδονται από τον σταθμό της Λάρνακας, δεν έχουν καμία ισχύ, αφού «η Κύπρος που αναφέρεται στην Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 δεν είναι το αρχικό κράτος που ιδρύθηκε το 1960».

Ως εκ τούτου, η Τουρκία δηλώνει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν έχει καμία μορφή αναγνώρισης με βάση τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τη Συνθήκη Εγγύησης και τη Συνθήκη περί ιδρύσεως του 1960. «Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παρανόμων ισχυρισμών της κυβέρνησης της Ελλάδας μέσω του Larnaca NAVWARN NR MA48-375 / 19 είναι άκυρες και δεν θα γίνουν δεκτές ούτε από την Τουρκία» καταλήγει η τουρκική NAVTEX.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here