Ως ΔΣ των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας των Τμημάτων της Καστοριάς δηλώνουμε πως είμαστε αντίθετοι στις αποφάσεις των Τμημάτων Πληροφορικής, Μαθηματικών και Οικονομικών Επιστημών για διεξαγωγή των μαθημάτων αποκλειστικά με την εξ αποστάσεως μέθοδο διδασκαλίας. Ζητάμε να εφαρμοστεί στα Τμήματα αυτά ό,τι θα εφαρμοστεί στο Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, δηλαδή, να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της δια ζώσης ή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για τα εργαστήρια. ( Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας)

Επίσης το τμήμα των Μαθηματικών να πραγματοποιήσει εξ ολοκλήρου τα μαθήματα δια ζώσης καθώς έχει ελάχιστους φοιτητές.

Η εμπειρία μας από το προηγούμενο εξάμηνο σπουδών που διεξήχθη με την μέθοδο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, μας κατέστησε ικανούς να αντιληφθούμε τις αδυναμίες και τα προβλήματα αυτής. Τα μαθήματα, οι γνώσεις και οι απαιτούμενες δεξιότητες δεν εμπεδώθηκαν στο ίδιο βαθμό που συνέβαινε στα προηγούμενα εξάμηνα που παρακολουθούσαμε δια ζώσης. Η εξ αποστάσεως διδασκαλία μπορεί να συνδράμει θετικά στην μαθησιακή διαδικασία όταν λειτουργεί συμπληρωματικά με την φυσική παρουσία του φοιτητή στις πανεπιστημιακές αίθουσες και όχι όταν επιλέγεται ως αποκλειστική μέθοδος διδασκαλίας.

Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που θέλουν και επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα δια ζώσης, να μπορούν να το επιλέξουν. Και αν αυτό δεν είναι εφικτό σε όλα τα μαθήματα, τουλάχιστον να υπάρχει ως δυνατότητα στα Εργαστηριακά Μαθήματα, όπου η φυσική παρουσία υπό κανονικές συνθήκες, προ covid-19, ήταν πάντα υποχρεωτική. Το Τμήμα Μαθηματικών, μάλιστα, θα μπορούσε να πραγματοποιήσει όλα τα μαθήματα δια ζώσης καθώς ο αριθμός των φοιτητών είναι εντός του ορίου που ορίζει το υπουργείο παιδείας.

Άλλωστε, αδυνατούμε να αντιληφθούμε τις αποφάσεις των παραπάνω πανεπιστημιακών Τμημάτων όταν τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια λειτουργούν κανονικά δια ζώσης ! Μην ξεχνάμε πως οι φοιτητές/τριες είναι ενήλικες και μπορούν πιο εύκολα και πειθαρχημένα να εφαρμόσουν τους κανόνες ατομικής προστασίας όπου και όταν χρειαστεί.

Επίσης, ζητάμε την άμεση στελέχωση όλων των Τμημάτων με επιπλέον διδακτικό προσωπικό για να καλυφθούν οι επιπλέον διδακτικές ώρες που θα προκύψουν από την διάσπαση των τμημάτων σε μικρότερα και το πανεπιστήμιο να παρέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό για την εξ αποστάσεως διδασκαλία σε όσους φοιτητές αδυνατούν να τον προμηθευτούν.

Καστοριά 25/9/2020

Δ.Σ. ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here