Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 42 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της βουλευτού Καστοριάς και Αναπληρώτριας Τομεάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Απαράδεκτη η ανοιχτή τιμή στις αγοραραπωλησίες γάλακτος, ανάμεσα στους παραγωγούς και τους μεταποιητές»

Μετά τις επανειλημμένες πρακτικές σε σχέση με τις ανοιχτές τιμές στο γάλα, είναι σαφές πως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους ιδιαίτερα στις δυσμενείς οικονομικά συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα μέτρα ελέγχου στην αγορά για το γάλα και την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα ξεκίνησε μια ουσιαστική προσπάθεια για την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών κτηνοτρόφων σε μια κρίσιμη περίοδο για την κτηνοτροφία.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΚΥΑ Αριθμ. 838/51008 (ΦΕΚ Β’ 964/21.03.2019)  για τα «Μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος» θέλοντας να θεραπεύσει αυτήν την απαράδεκτη τακτική καθόρισε για τις συμφωνίες μεταξύ των παραγωγών και των μεταποιητών και εμπόρων την υποχρέωση υποβολής στην εφαρμογή ΑΡΤΕΜΙΣ δηλώσεων των παραδόσεων και παραλαβών γάλακτος από τον πωλητή και αγοραστή αντίστοιχα «μαζί με την αξία αυτών». (άρθρο 6)

 Η προσπάθεια αυτή, για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών αγοραπωλησιών γάλακτος που γίνονται χωρίς καθορισμένη τιμή η οποία τελικά καθορίζεται σε δεύτερο χρόνο από τον αγοραστή με βάση το συμφέρον του για μεγαλύτερο κέρδος εις βάρος των κτηνοτρόφων, δεν συνεχίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σύμφωνα με κτηνοτροφικούς φορείς η τιμή του γάλακτος συνεχίζει να προσδιορίζεται εκ των υστέρων κατόπιν πίεσης προς τους κτηνοτρόφους. Στα συμβόλαια με τους αγοραστές δεν αναγράφεται η τιμή σαφώς από την αρχή, αλλά συνήθως με δόλωμα την προκαταβολή που είναι αναγκαία για τα τρέχοντα έξοδα της κτηνοτροφικής επιχείρησης, αναγκάζεται ο κτηνοτρόφος να δεσμεύσει την παραγωγή του. Με την τακτική αυτή ο κτηνοτρόφος γίνεται έρμαιο στις διαθέσεις μεταποιητών και εμπόρων. Παράλληλα ο κτηνοτρόφος δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου της ποιότητας (λιποπρωτεΐνες κλπ)  και της ποσότητας του γάλακτος, που γίνεται αποκλειστικά από τον αγοραστή.

Οι αθέμιτες αυτές συμπεριφορές με τις ανοιχτές τιμές στην αγοραπωλησία του γάλακτος δημιουργούν την αδήριτη ανάγκη για τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας 633/2019. Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα κράτη μέλη οφείλουν να θεραπεύουν δόλιες εμπορικές πρακτικές, όπου μεγαλύτεροι και ισχυρότεροι εμπορικοί εταίροι προσπαθούν να εξυπηρετήσουν το δικό τους όφελος κατά τη συναλλαγή πώλησης εις βάρος του πιο αδύναμου εταίρου.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε με τις ανοιχτές τιμές και στο βαμβάκι όπου με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΦΕΚ 2769 / 4-7-2019 έγινε υποχρεωτική η τιμολόγηση του προϊόντος με συμφωνημένη τιμή κατά τη σύναψη του συμβολαίου αγοραπωλησίας.

Επειδή οι ανοικτές τιμές στο γάλα συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδιο για τους Έλληνες παραγωγούς,

Επειδή οι πιέσεις για χαμηλές τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αποθαρρύνουν τους παραγωγούς δημιουργώντας κλίμα άγχους, αγωνίας και αβεβαιότητας για το μέλλον τους,

Επειδή με αυτή τη τακτική των ανοικτών τιμών οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν οι ίδιοι την τιμή του προϊόντος που παράγουν,

Επειδή η εξάλειψη των ανοιχτών τιμών διασφαλίζει τον παραγωγό ο οποίος γνωρίζει από την αρχή την αξία της δουλειάς του και μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό της λειτουργίας της επιχείρησής του,

Ερωτάται ο υπουργός:

  1. Σε ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί για την εξάλειψη της απαράδεκτης τακτικής των ανοιχτών τιμών στο γάλα που θέτει τους παραγωγούς μπροστά σε εκβιαστικά διλήμματα που εκμεταλλεύονται την εργασία τους;
  2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και η κατεύθυνση της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας 633/2019 στη χώρα μας;
  3. Για ποιο λόγο έχει αναστείλει την εφαρμογή της ΚΥΑ Αριθμ. 838/51008 (ΦΕΚ Β’ 964/21.03.2019) και αν πρόκειται να την ενεργοποιήσει και πότε;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αθανασίου Αθανάσιος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Γκιόλας Ιωάννης

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Ειρήνη

Κάτσης Μάριος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ

Τζάκρη Θεοδώρα

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here