Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και Περιφερειακό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και με σχέδιο για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την αρχική πρότασή της για τον Μηχανισμό και το Ταμείο και συζητήθηκαν με τους Ευρωβουλευτές όλες οι αρχικές Νομοθετικές προτάσεις. Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που ανακοινώθηκε προσβλέπουν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν εκείνες τις περιοχές της ΕΕ που επιθυμούν να επιτύχουν ομαλά την μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Θα ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα διαβουλεύσεις σε όλα τα Ευρωπαϊκά αρμόδια όργανα μέχρι και την τελική τους υιοθέτηση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όχι μόνο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις αλλά το επόμενο άμεσο διάστημα θα ετοιμάσει και τις κατάλληλες παρεμβάσεις στα αρμόδια Ευρωπαϊκά και Εθνικά όργανα ώστε να επιτύχει αυτός ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός και το Ταμείο και μαζί να αποτελέσουν ένα από τα κύρια εργαλεία ώστε η μετάβαση αυτή για την Περιφέρειά μας να είναι πραγματικά δίκαιη και ομαλή.

Πρωταρχικός μας στόχος στη διαδικασία αυτή είναι να υπάρξει ειδική μέριμνα για την εξασφάλιση αφενός όλων των θέσεων εργασίας και αφετέρου των οικονομικών και αναπτυξιακών κεκτημένων της περιοχής.

Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό αλλά και Περιφερειακό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και με σχέδιο για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Η ανασυγκρότηση της περιφερειακής οικονομίας και η προσέλκυση επενδύσεων σε νέες καινοτόμες και πράσινες τεχνολογίες όπως είναι αυτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, με προεξάρχουσα εκείνη του Υδρογόνου, αποτελούν προτεραιότητα και συνάμα αναγκαιότητα τόσο για την επίτευξη της Ευρωπαϊκής «Πράσινης Συμφωνίας» (Green Deal) και την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ίδια την δίκαιη μετάβαση στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης επισήμανε ότι: «Ο Μηχανισμός και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την διαμόρφωση των κατάλληλων Εθνικών και Περιφερειακών πολιτικών θα αποτελέσουν το επόμενο άμεσο διάστημα πρωταρχικό μέλημα της Περιφερειακής Αρχής ώστε να συνδιαμορφωθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικών και πόρων που θα οδηγήσουν με ασφάλεια τη Δυτική Μακεδονία στην μεταλιγνιτική εποχή.»

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, Γενικός Γραμματέας του HYDROGEN EUROPE τόνισε ότι: «χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για αποθήκευση της ενέργειας. Η ευρωπαΐκή Επιτροπή έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την καινοτόμα αυτή τεχνολογία του υδρογόνου και έχει ήδη παρουσιάσει πρωτοβουλίες να την υποστήριξη και με ευρωπαϊκά κονδύλια. Το πως θα μπορούσε αυτό να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα και ειδικά στην Δυτική Μακεδονία όπου υπάρχει μια άμεση ανάγκη για διαρθρωτική αλλαγή του ενεργειακού συστήματος το αναδεικνύουμε συνέχεια.

Πηγή: skai.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here