Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών καθώς και την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Άργους Ορεστικού καταφέραμε να οργανώσουμε δύο προβολές της ταινίας

την Παρασκευή 24/7 στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς στις 21:00 και

το Σάββατο 25/7 στο θεατράκι του δημοτικού Ωδείου Άργους Ορεστικού στις 21:00.

Σε αυτές τις προβολές θα βρίσκονται οι βασικοί συντελεστές για να απαντήσουν σε ερωτήσεις του κοινού στο τέλος της προβολής και επίσης για να μοιραστούν με το κοινό τα σχέδια τους για την επόμενη τους ταινία που θα είναι επίσης γυρισμένη στην Καστοριά.

Τι αφορά η ταινία

Η ταινία τοποθετεί ένα πολύ σύγχρονο θέμα σε ένα μικρό υποτιθέμενο χωριό της Ελλάδας. Η Άννα, μια γυναίκα, γύρω στα σαράντα, δεν μπορεί να αντέξει πλέον τον άντρα της ο οποίος την απατάει διαρκώς. Αποφασίζει έτσι να δημιουργήσει μια έξυπνη πλάνη και να πάρει εκδίκηση.

Σχόλιο του σκηνοθέτη

Το “Πριν λαλήσει ο Πετεινός” είναι μία ταινία πολύ ιδιαίτερη για εμένα. Πέρασε πολλά δημιουργικά στάδια από την στιγμή που η σεναριογράφος, Ιωάννα Καλτσίδου, άρχισε να τη γράφει μέχρι που προστέθηκε η τελική πινελιά στο μοντάζ.

Η ταινία ξεκίνησε σαν ένα φοιτητικό πρότζεκτ για ένα από τα τελευταία μαθήματα του Τμήματος Κινηματογράφου της σχολής καλών τεχνών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Τελικά, αφού η ομάδα μου και εγώ παρουσιάσαμε μια εκδοχή της ταινίας για τους σκοπούς του μαθήματος, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε να τη δουλεύουμε και να τη βελτιώνουμε και έτσι, γεμάτοι εμπειρίες και δύο χρόνια πιο ώριμοι, η ταινία ολοκληρώθηκε.

Για εμένα ήταν μια πρόκληση αφού για πρώτη φορά θα σκηνοθετούσα μια ιδέα που δεν προήλθε από εμένα. Σκοπός ήταν να δημιουργήσω ένα κλίμα μυστηρίου ενώ ταυτόχρονα να παρουσιάσω την ανθρώπινη πλευρά όλων των χαρακτήρων που ζουν σε αυτό το υποτιθέμενο χωριό.

Είχαμε εξετάσει πολλές περιοχές για να αποφασίσουμε ποια θα ήταν τελικά η πιο κατάλληλη για να γυρίσουμε την ταινία, αλλά η Καστοριά μας νίκησε όλους από την αρχή. Τα τοπία της, οι μυρωδιές της και ο αέρας της ήταν μεγάλη έμπνευση για εμένα. Φυσικά, η επιλογή των κατάλληλων ηθοποιών πάντα παίζει πολύ βασικό ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας. Έτσι, με τον παραγωγό Δημήτρη Καλλιφατίδη αποφασίσαμε να ψάξουμε και να βρούμε ηθοποιούς ντόπιους του τόπου που θα γυρίζαμε την ταινία. Θέλαμε με αυτόν τον τρόπο να βρούμε ανθρώπους που είναι οικείοι με το περιβάλλον. Είμασταν πολύ τυχεροί και τελικά καταφέραμε και βρήκαμε πολύ ταλαντούχους ανθρώπους για τον κάθε ρόλο.

Συνοψίζοντας, η εξαιρετική ιστορία που έγραψε η Ιωάννα σε συνδυασμό με τη δραματική υποκριτική και φωτογραφία και σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική που έγραψε ο συνθέτης Πέτρος Αποστολίδης, δημιούργησαν μια ταινία που μπορώ να πω ότι είμαι περήφανος που είχα την ευκαιρία να σκηνοθετήσω.

Σχόλιο του Παραγωγού

Τον “Πριν λαλήσει ο Πετεινός” ήταν μία ταινία με αρκετές προκλήσεις με μεγαλύτερη από όλες ίσως την δημιουργία του κατάλληλου σκηνικού. Το να δημιουργήσουμε έναν ενιαίο χώρο συνδέοντας διάφορα τοπία ίσως ήταν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια για την πραγματοποίηση αυτής της ταινίας και για αυτό το λόγο η Καστοριά ήταν η ιδανική επιλογή. Θέλαμε να μην δείξουμε καθόλου την πόλη της Καστοριάς, γιατί είναι πολύ χαρακτηριστική, αλλά παρόλα αυτά καταφέραμε να βρούμε πολλά όμορφα και διαφορετικά μεταξύ τους τοπία έτσι ώστε να διαμορφωθεί το αποτέλεσμα που θέλαμε. Παρόλο που μιλάμε για μία μικρή πόλη η φυσική της ομορφιά είναι μοναδική κι ο κόσμος πολύ πρόθυμος να βοηθήσει. Είναι μία πόλη που κινηματογραφικά έχει να προσφέρει με πολλούς τρόπους, από την πανέμορφη λίμνη της, τα εξαιρετικά αρχοντικά της μέχρι και τα μοναδικά γραφικά χωριά της και τα ψηλά βουνά της.

Η συγκεκριμένη παραγωγή ήταν μία πρόκληση για εμένα καθώς το διάστημα της προετοιμασίας της ήταν αρκετά μικρό λόγω άλλων υποχρεώσεων και τα εκτός έδρας γυρίσματα είναι πάντα απαιτητικά. Η έλλειψη χρηματικών πόρων σε αναγκάζει να γίνεις πιο ευρηματικός και πολύ ακριβής στον προγραμματισμό σου. Η εύρεση των κατάλληλων ανθρώπων, χώρων καθώς και οι λύσεις της τελευταίας στιγμής λόγω απρόσμενων καιρικών συνθηκών είναι κάποιες από τις δυσκολίες πραγματοποίησης αυτής της ταινίας.

Η ομάδα μας

Η ομάδα μας, Film Lemon, υπάρχει εδώ και περίπου 5 χρόνια. Αποτελείται από φοιτητές και απόφοιτους του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βασικούς συντελεστές τον σκηνοθέτη Γαβριήλ Αθανασίου και τον παραγωγό Δημήτρη Καλλιφατίδη. Με εμπειρία από την κινηματογραφική σκηνή του Λονδίνου και της Ευρώπης, ασχολείται με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, μουσικών βίντεο και διαφημιστικών.

Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με σπουδαίους ηθοποιούς όπως την Έφη Παπαθεοδώρου και τον Νίκο Κολοβό και οι συμμετοχές μας σε φεστιβάλ όπως το L.A. Music Video Awards και London Music Video Awards είναι κάποια από τα πρόσφατα επιτεύγματα μας την τελευταία χρονιά.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη λίστα με τους συντελεστές της ταινίας.

Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Αθανασίου

Σενάριο: Ιωάννα Καλτσίδου

Παραγωγή: Film Lemon

Διεύθυνση Παραγωγής: Δημήτρης Καλλιφατίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θεολόγος Βαβδινούδης

Σκηνογραφία: Αντζέλικα Μουχσιάδου

Ενδυματολογία: Χριστίνα Σαρρή

Ηχοληψία: Πελαγία Χατζηνηκίτα

Make-up: Δήμητρα Αβραμίδου

Βοηθός Παραγωγής: Άννα Ανταμπούφη

Πρωτότυπη Μουσική: Πέτρος Αποστολίδης

Πρωταγωνιστούν:

Άννα: Γεωργία Τούφα

Μάκης: Σπύρος Δήμου

Αργύρης: Σπύρος Παρίσσης

Βασίλης: Βαγγέλης Αναστασίου

Λία: Δέσποινα Αντωνιάδου

Γιατρός: Νίκος Μερτζανίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here