Στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά την επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταύγουστου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, εξαιτίας του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

Δημήτρης Λαζόπουλος

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς είχε σήμερα, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, καθηγητή του ΕΚΠΑ, Σωτήρη Τσιόδρα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, κατά την οποία έθεσαν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr.

Μιλώντας στο makthes.gr ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως στη σημερινή τηλεδιάσκεψη έγινε «μια εκτίμηση της κατάστασης. Επίκεινται περιοριστικά μέτρα οπουδήποτε έχουμε έντονα επιδημιολογικά φορτία και δεν μπορούμε να τα μειώσουμε. Αυτό δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, αφορά τους πάντες».

Υπενθυμίζει, δε, ότι με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα  «είδαμε επί μέρους δήμο-δήμο την κατάσταση, πού πρέπει να δώσουμε έμφαση στους ελέγχους. Αυτή είναι μια συνήθης διαδικασία που την κάνω με όλες τις περιοχές που χρήζει να κάνω συζήτηση».

Πάντως «προφανώς» τον ανησυχούν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αθήνα και στην Καβάλα, ανέφερε ενδεικτικά. Αρνούμενος να κάνει υποθέσεις, όπως είπε, διαμήνυσε πως κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, αρκεί «τις επόμενες ημέρες όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εφαρμόσουμε όλα τα μέτρα. Αποστάσεις, μάσκες, αντισηπτικά». Σε διαφορετική περίπτωση «προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε επί μέρους μέτρα» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Επέμεινε ότι «είναι γενική η συζήτηση. Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο τη Θεσσαλονίκη. Οι μητροπολιτικές περιοχές έχουν άλλα δεδομένα από τα νησιωτικά συμπλέγματα».

Ειδικά για το ενδεχόμενο να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και την απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, ο υφυπουργός απάντησε πως «αυτά είναι εργαλεία τα οποία είναι στο τραπέζι για κάθε περιοχή της χώρας».

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού, είναι ώρα επιφυλακής από όλους μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη 107 κρούσματα του νέου κορονοϊού. 

Τούτων δοθέντων και εάν δεν περιοριστούν τα κρούσματα τις επόμενες μέρες εξετάζεται η επιβολή περιοριστικών μέτρων στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε επόμενη φάση η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες.

Τα παραπάνω έχουν προβληματίσει τους επιστήμονες, καθώς η Θεσσαλονίκη εφόσον συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς μετάδοσης του κορονοϊού, θα είναι από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις της χώρας μέχρι το τέλος του Αυγούστου. 

Από την πλευρά της η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης τηρεί «σιγή ιχθύος», με το γραφείο Τύπου του δήμου να αρκείται στην εξής επισήμανση μέσω του makthes.gr: αν και η σημερινή ανακοίνωση του Κ. Ζέρβα περί αυστηροποίησης των πρωτοκόλλων για τον κορονοϊό στον δήμο ήταν ειλημμένη απόφαση, εντούτοις «κουμπώνει» στα όσα αναλύθηκαν στην προαναφερθείσα τηλεδιάσκεψη.

Σε κάθε περίπτωση οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα γίνουν κεντρικά από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

Σχετικά Άρθρα

Αυστηροποιούνται τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό στον δήμο Θεσσαλονίκης 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here