Η ανησυχία στο κλάδο της γούνας είναι έκδηλη με αφορμή την εξάπλωση του Κοροναϊού έξω από τα σύνορα της Κίνας. Χθες το βράδυ έκλεισε τις πύλες της μια από τις πιο διάσημες

Tου Σπύρου Κουταβά

Εκθέσεις Γούνας Mifur 2020 που γίνεται στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου συνήθως συγκεντρώνει την αφρόκρεμα του Παγκόσμιου εμπορίου. Φαίνεται όμως ότι εξαιτίας του ιού που έπληξε εκτός από την Κίνα και την Ιταλία, τα πράγματα δεν πήγαν καθόλα καλά για τους Έλληνες εκθέτες. Στο Παγκόσμια Έκθεση του Μιλάνου συμμετείχαν 32 επιχειρήσεις από την Καστοριά και την Σιάτιστα μαζί με τους συνεργάτες τους τα λεγόμενα εργαστήρια που έχουν πάντα μαζί τους και όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας Δημήτριος Κοσμίδης στο ΑΠΕ ΜΠΕ,  συνολικά «έχουμε 300 έως 350 ανθρώπους που αυτή την ώρα προσπαθούν να αναχωρήσουν από την Ιταλία με προορισμό την Ελλάδα η άλλες κατευθύνσεις ανάλογα με τις επαγγελματικές υποχρεώσεις που υπάρχουν». Ανέφερε ότι «η Έκθεση δεν πήγε καθόλου καλά, είχε λιγοστούς επισκέπτες, οι παραγγελίες και οι δουλειές που κλείστηκαν παρουσιάζουν μια κάμψη που αγγίζει το 70%» σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019 άρα  οι επιπτώσεις του ίου είναι σημαντικές για τον κλάδο. Ο κ. Κοσμίδης υπενθύμισε ότι ένα μήνα πριν η αντίστοιχη έκθεση γίνεται στο Χονγκ Χονγκ και που θεωρείται ως η μεγαλύτερη του κόσμου αναβλήθηκε εξ αιτίας του ιού ενώ την ίδια τύχη είχαν και δύο Δημοπρασίες Γουνοδερμάτων στο Δημοπρατήριο της Κοπεγχάγης και επειδή γίνονται στην αρχή του της χρονιάς θεωρούνται δημοπρασίες πιλότος για την πορεία του κλάδου.

Η απουσία της Κίνας από τις εμπορικές Εκθέσεις και τις Δημοπρασίες έχει  δημιουργήσει σημαντική καθίζηση στον κλάδο αφού σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γούνας, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός δερμάτων που φτάνει στο 85% της Παγκόσμιας παραγωγής, είναι και η χώρα που το διακινεί, ενώ την ίδια στιγμή το  εμπορεύεται ως τελικό προϊόν  σε μεγάλο μέρος από τις παραπάνω ποσότητες.  «Όταν δεν έρχονται οι κινέζοι στα δημοπρασίες τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα είναι κατά 85% λιγότερα από πέρσι» σημειώνει ο κ. Κοσμίδης και προσθέτει ότι «αυτό σημαίνει ολική καθίζηση του γούνας για μας είναι καταστροφή».

Ο κ. Κοσμιδης εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την δυνατότητα των επιχειρήσεων του κλάδου το επόμενο διάστημα να συμμετέχουν σε εμπορικές πράξεις αφού δυο δημοπρασίες που ήταν να γίνουν τον Μάρτιο στην Φιλανδία έχουν αναβληθεί για τον Απρίλιο και κανείς δεν γνωρίζει στο τέλος ένα θα γίνουν. «Αυτό σημαίνει ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις μας δεν θα έχουν πρώτη ύλη για να δουλέψουν και αυτό είναι ότι χειρότερο για τον κλάδο μας».

Ως προς την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς που έχει προγραμματιστεί από τις 7-10 Μαΐου στο Εκθεσιακό Κέντρο Καστοριάς,  δήλωσε ότι αυτό που ξέρει μέχρι στιγμής είναι ότι «η Έκθεση θα γίνει κανονικά».

Η γούνα συγκαταλέγεται σένα από τα προϊόντα που η Ελλάδα εξάγει σε μεγάλες ποσότητες στην Κίνα

πηγη: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here