Δείτε τη γεωγραφική κατανομή – Ένας θάνατος – 38 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι – Γώγος: Να μην ακούμε όσους παραπληροφορούν – Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση ως προς την έξαρση, να περιορίσουμε την διασπορά πριν τον χειμώνα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα  202 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

2.188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«Είναι φανερό ότι η πανδημία συνεχίζεται, με παγκόσμια διασπορά» είπε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής, μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είπε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, ωστόσο το σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκριθεί, καθώς δεν πιέζεται τόσο αυτήν την χρονική στιγμή. Επέμεινε στην αναγκαιότητα των τεστ, λέγοντας ότι γίνονται 14.000-17.000 την ημέρα.

Πρέπει να διαφυλάξουμε το υγειονομικό σύστημα στείρο, σημείωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, έλεγχοι και μέτρα, αλλά και να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί για την γρίπη εν όψει χειμώνα.

Έκανε επίσης έκκληση στους πολίτες να ακούν τους ειδικούς και να μην πιστεύουν στην παραπληροφόρηση, ειδικά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που αφορά στη δημόσια υγεία. Απαντώντας σε ερωτήσεις, υπογράμμισε ότι η διασπορά ξεκινάει από τους νέους και μεταφέρεται στις ηλικίες των 50-60 ετών, που είναι πιο ευάλωτες και μπορούν ακόμα και να οδηγηθούν πιο γρήγορα σε διασωλήνωση.

Επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο αυτό το διάστημα, προκειμένου η διασπορά από τους νέους να περιοριστεί.

Στην Ευρώπη, το φαινόμενο της διασποράς του ιού σχετίζεται με την άρση των μέτρων περιορισμού, συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προέλευση των κρουσμάτων. Μίλησε για 841 εισαγόμενα τον Αύγουστο και μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σε σχέση με πάνω από 6.000 συνολικά κρούσματα, δηλαδή περίπου το 13%. Το 30% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά, ενώ το 66% σχετίζεται με επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Τέλος, υπάρχουν και δεδομένα με γνωστές συρροές.

Ο κ. Γώγος στάθηκε στο «αναδυόμενο ζήτημα» όπως το χαρακτήρισε, με τα κρούσματα στις κλειστές δομές. «Βρισκόμαστε σε κρίσιμη κατάσταση, θα έλεγα, ως προς την περίοδο που εμφανίζονται τα κρούσματα. Είναι η στιγμή για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε το πρόβλημα. Εκεί πρέπει να βάλουμε όλα μας τα μέσα» υπογράμμισε.

Εν όψει φθινοπώρου, ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την τήρηση των μέτρων, «θα περιορίσουμε και τις υπόλοιπες νόσους», όπως την εποχική γρίπη. Παράλληλα, είπε ότι όλοι οι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί, προκειμένου να μπορούν να διαχειριστούν τα κρούσματα που οδηγούνται στις ΜΕΘ.

38 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (26.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 92.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

exelixi4

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένo θάνατο και 279 θανάτους συνολικά στη χώρα. 102 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

xartis4

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ

Η γεωγραφική κατανομή

Σήμερα, 04/09/2020, δηλώθηκαν 202 επιπλέον κρούσματα. Από τα 192 εγχώρια κρούσματα, τα 29 συνδέονται με συρροές, ενώ 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.
Αναλυτικότερα:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο

– 86 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 16 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 4 συνδέονται με συρροές

– 16 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου, εκ των οποίων 5 συνδέονται με συρροές

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορίνθου, εκ των οποίων 2 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή, ενώ 1 αναφέρει πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here