Τις δράσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους τελευταίους μήνες καθώς και μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, όπως η επέκταση του επιδόματος σε εργαζομένους σε επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι «κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει», παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει θεματοφύλακας της δημόσια υγείας ενώ άσκησε κριτική στις προτάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015 κι όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του ρίξετε δεν θα πετάξει πάλι βλαστάρι».
Στην έναρξη της ομιλίας του ο κ.Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για συντριβή του καναδέζικου ελικοπτέρου κοντά στην Κεφαλονιά και ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό για να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του.
Αναφερόμενος στην πραγματικότητα που δημιούργησε η υγειονομική κρίση, πρωθυπουτργός προειδοποίησε ότι επέρχεται ύφεση από εξωγενείς παράγοντες και θα είναι σοβαρές οι δυσκολίες που μας περιμένουν, αλλά δεσμεύθηκε ότι «θα μοιραστούν δίκαια» μεταξύ κράτους, επιχειρήσεων και κοινωνίας.
«Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα χωρίς δυνατούς Έλληνες» είπε ο κ.Μητσοτάκς και κάλεσε την αντιπολίτευση να υποστηρίξει το κλίμα εθνικής ενότητας που δημιούργησε η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης.
«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να μην αφήσουμε την τοξικότητα του παρελθόντος να υπονομεύσει την εθνική ενότητα που δημιούργησε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε συμμέτοχοι σε παιχνίδι λασπολογίας, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων που προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φοράνε κανένα κομματικό καπέλο» είπε ο πρωθυπουργός. 
Ο κ.Μητσοτάκης εξήρε τα αντανακλαστικά και τις επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, επικαλούμενος το Θουκυδίδη είπε ότι «κάνουμε την πατρίδα μας σχολείο για τους άλλους ανταποκρινόμενοι στις προκλήσεις».
 
 

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε συνοπτικά στα μέτρα που θα ληφθούν για την περαιτέρω στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων, ενώ αναλυτικά -όπως είπε- θα γίνουν ανακοινώσεις το απόγευμα από τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Εργασίας και Ανάπτυξης κ.κ. Σταϊκούρα, Βρούτση και Γεωργιάδη.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι μέχρι να αρθεί μέχρι και η τελευταία αρνητική επίπτωση της κρίσης το κράτος θα συνεχίσει τη χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργία.
– Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.
– Θα στηριχθούν από το κράτος οι αποδοχές όσων επιστρέφουν με μειωμένο ωράριο στις εργασίες τους. 
– Θα στηριχθεί σε μια ευρεία κλίμακα η απασχόληση των εργαζομένων και θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα “SUR” προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.
«Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας για 3 μήνες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε όριο τον Δεκέμβριο 2019 και είχε δημιουργήσει σχήμα προστασίας μόνο για δανειολήπτες που είχαν δει τα δάνειά τους να κοκκινίζουν ως το τέλος 2018. Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος, που θα εξειδικευθεί από το ΥΠΟΙΚ με τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, σε μια προσπάθεια αποτροπής δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.
 
 

Ρευστότητα στην αγορά

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι θα τεθούν τη διάθεση των επιχειρήσεων όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης πραγματικής οικονομίας και εργαζόμενων, προσθέτοντας ότι μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατ. εργαζόμενων και επιχειρήσεων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα ανακουφίσει επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο.
«Θα ανακοινώσουμε και σχέδιο εξπρές για τόνωση τουρισμού, που θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στόχος να μειωθεί το πλήγμα όσο γίνεται και να προετοιμαστούμε του χρόνου να το αναπληρώσουμε πλήρως. Αυτά τα βήματα αφορούν το προσεχές διάστημα έως το καλοκαίρι» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο τρίμηνο τα οποία χαρακτήρισε “κλειδιά” για να εξασφαλιστούν οι όροι για αναπτυξιακό άλμα και για να κινητοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα χώρας, όπως είπε.


 
«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη»

«Αυτό το δράμα έχει θύματα, αλλά όχι υπεύθυνο» είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επιδημία και τόνισε ότι σε ένα τέτοιο φαινόμενο «η αντίδρασή μας ήταν άμεση».
«Η Πολιτεία έγινε ασπίδα του πολίτη και το κράτος εγγυητής της ενότητας και η κυβέρνηση θεματοφύλακας κοινωνικής συνοχής. Μια σειρά μέτρα που φάνταζαν απίστευτα έγιναν πράξη» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:
«Μεταξύ αυτών η αποδέσμευση από δημοσιονομικούς κανόνες για να απλώσουμε δίχτυ προστασίας σε όλους. Η δυνατότητα τραπεζών να καταθέτουν ομόλογα ως αξιόπιστα ενέχυρα. Η ευχέρεια να διατεθούν χωρίς περιορισμούς περισσότεροι πόροι από τα ευρωπαϊκά κονδύλια και η αξιοποίηση και ενίσχυση των αυξημένων αποθεματικών του δημόσιου ταμείου. Όλα αυτά έγιναν με σχέδιο και σύνεση με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας πόλεμο που θα κρατήσει πολύ και άρα πρέπει να έχουμε εφεδρείες και το μάτι στην ημέρα επανεκκίνησης».
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η στήριξη της απασχόλησης, και προσέθεσε ότι το κράτος προχώρησε σε μέτρα 17,5 δισ. ευρώ που με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσουν τα 24 δισ. με στόχο ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας επιχειρήσεων. 
«Στο πρώτο μέτωπο η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που οριζόντια απαγόρευσε απολύσεις. Επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυσή τους που ανακουφίζει τους πιο αδύναμους. Όλοι οι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι ήδη επιδοτούνται με 800 ευρώ, καλύπτονται οι εργοδοτικές εισφορές και μειώνονται τα ενοίκια τους κατά 40%» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Σχετικά με την στήριξη των επιχειρήσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς ρευστότητά τους με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου, και την επιδότηση επιτοκίου. Όπως είπε, υπάρχει θετική ανταπόκριση και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις τράπεζες, μέχρι τώρα 15 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επιδότηση τόκων, και αρκετές χιλιάδες αιτήσεις για χρηματοδότηση από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ενώ μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης -ένα πακέτο 7 δια. ευρώ- προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.
Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι το επόμενο βήμα αφορά την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, «ξεκινώντας από τα μέτρα ενίσχυσης επιχειρήσεων αλλά και στην στήριξη των 500 μονάδων που θα κάνουν τέστ κορονοϊού». Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε το πρώτο 4μηνο 2020 ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ ήταν ο καλύτερος μέχρι στιγμής από όλα αντίστοιχα τετράμηνα.
«Ουσιαστικά από τον Ιούλιο 2019 έως σήμερα, σε 9 μήνες η απορρόφηση του ΕΣΠΑ χωρίς το ταμείο αγροτικής ανάπτυξης έφτασαν από το 25% στο 3,4% δηλαδή περισσότερα 1,7 δισ. στην πραγματική οικονομία. Πρόσθετη ανακούφιση προσφέρει η εξάμηνη παράταση εισφορών και οφειλών» σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατέβαλε όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς ιδιώτες και επιχειρήσεις και όσες επιχειρήσεις έκλεισαν λόγω κορονοϊού απαλλάχθηκαν και από δημοτικά τέλη.
«Πρόκειται για συνεκτικό πρόγραμμα πολλών παρεμβάσεων που διαμορφώνουν πλαίσιο προστασίας και υπηρετούν τις ανάγκες των πιο ευάλωτων. Παρατάθηκαν επιδόματα ανεργίας και ξεκίνησε έκτακτη ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.


 
“Η Βουλή θα λειτουργεί ανεξαρτήτως συνθηκών”

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί στη Βουλή και είπε ότι βρίσκεται εκεί για να υποστηρίξει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ανεξάρτητα από τις συνθήκες πανδημίας.
«Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δημοκρατική ευαισθησία και υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Και το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η κοινοβουλευτική Δημοκρατία και τότε άντεξε. Έτσι και στην Ελλάδα σήμερα υπό άλλες απειλές η Βουλή λειτουργεί, και η έκκληση τώρα που επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας είναι να σταματήσουμε τη συζήτηση για τον τρόπο που λειτούργησε το Κοινοβούλιο” είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Καταθέτω την δήλωση του κ. Τασούλα για τον τρόπο λειτουργίας μας κατά την διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Όταν συζητήθηκαν οι σχετικές εναλλακτικές, υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής για 30 ημέρες. Δεν έγινε αποδεκτή. Λειτούργησε η Βουλή. Ήρθαν ΠΝΠ και συζητήθηκαν άμεσα. Η πρακτική αυτή θα σταματήσει μετά και τη σημερινή κατάθεση ΠΝΠ που περιλαμβάνει διατάξεις που πρέπει υποχρεωτικά να εγκριθούν πριν το κλείσιμο του μήνα, και η Βουλή με τήρηση των υγειονομικών κανόνων θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς με πλούσιο νομοθετικό έργο. Πρόθεση της πλειοψηφίας, να μην πάμε σε θερινά τμήματα. Κάνω έκκληση να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να συμφωνήσουμε τους κανόνες με τους οποίους θα πορευθούμε, και εύχομαι να μην χρειάζεται να μιλούμε με αυτό το απαραίτητο αλλά ενοχλητικό πλεξιγκλάς”.


 
“Αυτά πετύχαμε”

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση πέτυχε στον αγώνα κατά της επιδημίας αναφέροντας δυο στοιχεία που -όπως είπε ο ίδιος- καταδεικνύουν «την επιτυχία που είχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας που την πιστώνεται συνολικά ο ελληνικός λαός και σε άυλη αξία η χώρα»
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Στις 30 Μαρτίου φτάσαμε μέγιστο αριθμό νοσηλευομένων για κορονοϊό σε 257 έχοντας όμως πολλαπλάσιες έτοιμες κλίνες. Χθες το βράδυ ο αριθμός έπεσε στους 118 και υπάρχουν χιλιάδες κλίνες για covid-19 και εύχομαι να είναι αχρείαστες. Επίσης μέσα Μαρτίου, 93 διασωληνωμένοι και είχαμε τότε σημαντικό αριθμό κλινών ΜΕΘ διαθέσιμων. Δεν φθάσαμε σε σημείο κάλυψης των κλινών. Σήμερα έχουμε 41 διασωληνομένους και ευχόμαστε ο αριθμός να μειώνεται. Χάρη στις εξαιρετικές προσπάθειες των ιατρών και νοσηλευτών ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να κερδίσουν την πολύ μεγάλη μάχη. Εμείς ως χώρα ξοδέψαμε πολλά χρήματα αλλά πετύχαμε στον πρώτο υγειονομικό στόχο. Άλλες χώρες δεν είχαν αυτή την επιτυχία».

Κυριάκος Μητσοτάκης (Δευτερολογία) : Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα

«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα “μένουμε σπίτι” το οποίο οι  πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα  σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το “μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι”. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα». 

Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό

«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε στη συνέχεια, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: “τι θα γινόταν αν…”. Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».

Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο

«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”. Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε  σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής

«Για τις μάσκες ακολουθήσαμε απόλυτα τις υποδείξεις της υγειονομικής επιτροπής. Όσο ήμασταν κλεισμένοι στα σπίτια δεν ήταν απαραίτητες. Και τώρα κρίνονται απαραίτητες μόνο ως συμπληρωματικό μέτρο. Και έχει εξηγηθεί πού η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και που προαιρετική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «το αν πρέπει να πάμε σε διατίμηση είναι ένα εύλογο ερώτημα. Και με τα αντισηπτικά το εξετάσαμε και επιλέξαμε να μην πάμε σε αυστηρή διατίμηση. Η αγορά, με δική μας παρότρυνση, κάλυψε τις ανάγκες. Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τις μάσκες. Οι μάσκες έχουν επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι έχουν υποκατάστατο.

Αν δούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας θα το επανεξετάσουμε». Επίσης σημείωσε «το ότι βρέθηκαν ελληνικές εταιρείες να παράγουν μάσκες είναι θετικό. Άλλες χώρες παραγγέλνουν από την Κίνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here