Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η τροπολογία στη Βουλή, για ΛΑΡΚΟ που θα προβλέπει την εκκίνηση της διαδικασίας εκκαθάρισης εν λειτουργία αλλά και φιλί ζωής αξίας 40 εκατ. ευρω.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η τροπολογία θα προβλέπει κρατική επιχορήγηση της τάξεως των 30-40 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλίσει κεφάλαιο κίνησης έως τη διενέργεια των διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Η επιχορήγηση που κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο «ξαφνικός θάνατος» της ΛΑΡΚΟ από ατύχημα, θα προβλέπεται σαφώς ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Αυτό άλλωστε είναι και ο όρος για την έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολούθως θα προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, με εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή από τον Μάρτιο.

Η εταιρία θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης για σύντομο χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να ξεκαθαριστούν μείζονα ζητήματα όπως για παράδειγμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της Λάρυμνας. Το θέμα θα τεθεί σε διαιτησία, καθώς παραμένει ασαφές εάν οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ανήκουν στην εταιρία ή στο ελληνικό δημόσιο.

Η τροπολογία θα προβλέπει επίσης ότι με την εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή ήδη από τον επόμενο μήνα και τη θέση στενών προθεσμιών για τον ίδιο, να εκκινήσει τη διαδικασία καταγραφής του ενεργητικού, ώστε να λυθεί η εκκρεμής διαφορά με το Ελληνικό Δημόσιο.

Εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες θα μπορέσει να δημοσιευθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός τόσο για το μεταλλευτικό συγκρότημα Λάρυμνας όσο και για τα ορυχεία της Καστοριάς και της Εύβοιας, όπως προδιέγραφε το σχέδιο της ΕΕ το 2014.

Από τα πρώτα ζητήματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθεί ο Διαχειριστής θα είναι η περιστολή κατά 25% του μισθολογικού κόστους.

Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και εφόσον ο διαγωνισμός δεν ευοδωθεί εντός ευλόγου χρόνου, ώστε να συνεχιστεί η δραστηριότητα με νέες επενδύσεις και άλλες προοπτικές και να ικανοποιηθούν κατά το δυνατόν οι πιστωτές, το σχέδιο προβλέπει την υποχρεωτική αίτηση πτώχευσης εκ μέρους του διαχειριστή, δίνοντας οριστική λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα.

Τι χρωστάει η ΛΑΡΚΟ

Η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οφείλει στο Δημόσιο περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Χρωστά 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 σε τράπεζες.

Η πιστώτρια Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει καταγγείλει 2 ομολογιακά δάνεια (αρχικού ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα). Το ανοιχτό υπόλοιπο είναι 31,8 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας. Η Πειραιώς έχει εκδώσει δύο διαταγές πληρωμής 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία που – προς το παρόν – έχουν προσβληθεί επιτυχώς από τη ΛΑΡΚΟ.

Ο σχεδιασμός για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει την είσοδο επενδυτή, για να πραγματοποιήσει επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες και ασφάλεια, καθώς η εταιρεία έχει μείνει πολύ πίσω.

Χιλιάδες τόνοι σκωρίας (παραπροϊόντα της παραγωγής) εναποτίθενται κάθε χρόνο στη θάλασσα και απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου.

Με συντηρητικούς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής (π.χ. εισαγωγή μεθόδου υδρομεταλλουργίας στην παραγωγή), τον περιορισμό της ρύπανσης κτλ.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here