Τι είπε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσφέραμε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μάας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έρχεται σε «καιρούς προκλήσεων» και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρα, καλώντας όλα τα μέρη να απέχουν από προκλήσεις. Από τότε όμως -όπως πρόσθεσε- είδαμε την εξόρμηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Η Τουρκία έχει μπροστά της μια καθαρή επιλογή, τόνισε ο πρωθυπουργός: Είτε να ανανεώσει τη σχέση και τη συνεργασία της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Υπενθύμισε μάλιστα την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016, με μόνο θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όμως αντί ημερομηνία για την επανέναρξή τους, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε (με την Τουρκία) σαν κανονικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

O Χάικο Μάας επισκέφθηκε νωρίτερα την Κύπρο. Σε δηλώσεις του έπειτα από τις συνομιλίες, που είχε στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Μάας τόνισε ότι η επίλυση των επίμαχων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τον απευθείας διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, υπογραμμίζοντας πως «είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις».

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here